18 Οκτωβρίου 2024

Business as usual! Αποδυναμώσαμε τα νησιά του Αιγαίου για να πάρουν ελληνικες εταιρείες “δουλίτσες” στην Ουκρανία; Ποιές συμφωνίες υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ζελένσκι;

 

Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε θέματα στρατιωτικής και αμυντικής βοήθειας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η ανοικοδόμηση της Οδησσού
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – και ιδιαίτερα της Οδησσού, την ανοικοδόμηση της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει, λόγω της ιστορίας της και των δεσμών με την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον περασμένο Μάρτιο.

Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες – στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics.

ΠΗΓΗ: workenter.gr