15 Οκτωβρίου 2024

Φως στα προβλήματα των πυροσβεστών της Χίου

 
Κρίσιμη η κατάσταση με ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και ατελείωτες εφημερίες, σύμφωνα με τον Πέτρο
Σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χίου, έρχονται στο φως μέσα από τη συνέντευξη του Πέτρου Λάρδα.

Η κατάσταση περιγράφεται ως κρίσιμη, με πολλά διαχρονικά ζητήματα να επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των πυροσβεστών και την αποτελεσματικότητά τους κατά την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Ελλείψεις προσωπικού και ανισοκατανομή
Σύμφωνα με τον κ. Λάρδα, παρατηρείται σοβαρό ζήτημα στελέχωσης, ειδικά στην περιοχή της Χίου, όπου οι αριθμοί πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Ενώ στη Χίο υπηρετούν μόλις 22 εποχικοί πυροσβέστες, σε περιοχές όπως η Σάμος και η Ικαρία, οι αριθμοί κυμαίνονται από 85 έως 90 άτομα. Αυτή η ανισοκατανομή, όπως τονίζει ο κ. Λάρδας, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς οι πυροσβέστες στη Χίο καλούνται να εργάζονται με λιγότερους πόρους, κάτι που αυξάνει την κόπωση και την πίεση τους.

Υπερβολικές εφημερίες και απουσία προσωπικού χρόνου
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Λάρδας είναι οι ανεξέλεγκτες επιφυλακές, οι οποίες έχουν επιβληθεί στο πυροσβεστικό σώμα. Οι πυροσβέστες καλούνται να εργάζονται συνεχόμενα χωρίς τη δυνατότητα προγραμματισμού προσωπικού ή οικογενειακού χρόνου, γεγονός που δημιουργεί έντονο άγχος και πίεση στους εργαζόμενους, επηρεάζοντας την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΠ Χίου τονίζει ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία, η οποία δεν φαίνεται να σκύβει στα προβλήματα των πυροσβεστών.

Αντιδράσεις για τον "Νόμο Χαρδαλιά"
Ο κ. Λάρδας έκανε, επίσης, αναφορά στον νόμο του 2020, γνωστό ως "Νόμο Χαρδαλιά", ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδείνωσε την κατάσταση με το αμετάθετο των πυροσβεστών και τις ανεξέλεγκτες επιφυλακές. Ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ωστόσο δεν εισακούστηκαν. Ετσί ενώ κάποιοι από τους συναδέλφους που αρχικά στήριξαν τον νόμο τώρα αρχίζουν να αντιδρούν, ο κ. Λάρδας υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές που επιβλήθηκαν δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Παλαιός εξοπλισμός
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο κ. Λάρδας είναι η ποιότητα του εξοπλισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη Χίο χαρακτηρίζεται ως «παλαιός», με μέσο όρο ηλικίας τα 40 χρόνια. Αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Λάρδας, δημιουργεί ανασφάλεια και δυσκολίες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καθώς ο φθαρμένος εξοπλισμός ενδέχεται να μην είναι πλήρως λειτουργικός σε κρίσιμες στιγμές.

Παρά την επικίνδυνη φύση της εργασίας τους, οι πυροσβέστες δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θεωρείται παράλογο από τον κ. Λάρδα, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζεται οικονομικά η συνεισφορά και ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι πυροσβέστες, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες και απαιτητικές περιοχές όπως η Χίος.

Η συνέντευξη του κ. Λάρδα κατέληξε σε έκκληση προς την πολιτεία να αναγνωρίσει τα προβλήματα των πυροσβεστών και να αναλάβει δράση για την επίλυσή τους. Επεσήμανε την ανάγκη για κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα, ειδικά με την αξιοποίηση έμπειρων συμβασιούχων πυροσβεστών που έχουν αποδείξει την αξία τους σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς και την παροχή εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι σαφές, κατέληξε ο κ. Λάρδας, ότι οι πυροσβέστες της Χίου, όπως και άλλων περιοχών, βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Η λύση των προβλημάτων αυτών απαιτεί ουσιαστική και άμεση στήριξη από την πολιτεία, ώστε οι πυροσβέστες να μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα.

ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/