Τεκμήριο της καθεστωτικής αντίληψης του πρωθυπουργού αποτελεί η απόφαση του να εξαιρέσει από το οπτικό του πεδίο τον Νίκο Παππά λόγω της καταδίκης από το Ειδικό Δικαστήριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστελνε «γαλάζια» κουστωδία (ακόμα και σημερινούς υπουργούς) στη δίκη του πρώην συνεργάτη του, πρωτόδικα καταδικασμένου και μετέπειτα απαλλαγμένου λόγω παραγραφής για την κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων στη Μολδαβία Νίκου Γεωργιάδη, αποφάσισε ότι η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος ισοδυναμεί με αιτία μη αναγνώρισης του αξιώματος του επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφασιζόμενος μάλιστα την ανάγκη προστασίας του πολιτεύματος.
Ο πολιτικός υπαίτιος της παρακολούθησης από την ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων, ηγεσίας Ενόπλων Δυνάμεων και προσώπων από τον στενό του κύκλο, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, έκρινε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας πως «με έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 από το ειδικό δικαστήριο, ούτε θα συνομιλήσω ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του». Προφανώς, η τελευταία αποστροφή αποτελεί την πρώτη ευθεία επίκριση στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μαζί με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, έχουν μετατραπεί σε αγκάθι στα πλευρά του κ. Μητσοτάκη.
Μετά την άρνηση να παρευρεθούν στο «street party» στη Ρηγίλλης και τις ευθείας βολές για τα εθνικά, τα ενσταντανέ του Μεσσήνιου με τον Ν. Παππά στην πρόσφατη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έγιναν αντιληπτά από τον πρωθυπουργό ως πειστήριο καταλλαγής, με τον κ. Μητσοτάκη να εξαπολύει αυτό το βιτριολικό «καρφί», θέλοντας να αποσαφηνίσει σε δημόσια θέα τον τρόπο που θα χειρίζεται πλέον αντίστοιχες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.
«Ο λόγος είναι τα “ήρεμα νερά”»
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, η οποία επιβεβαίωσε την κλιμάκωση του «εμφυλίου» εντός της «γαλάζιας» πολυκατοικίας. Ειδικότερα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επέστρεψαν τα πυρά, προσδιορίζοντας ως πραγματική αιτία της σύγκρουσης τη στάση της κυβέρνησης έναντι των «πειρατών», όπως έχει αποκαλέσει ο Μεσσήνιος την Τουρκία.
«Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρα όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση…» αναφέρουν αρχικά οι συνεργάτες και προσθέτουν: «Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο.
»Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλεον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε οτι οχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις».
«Δεν είναι δική του δουλειά»
Αμέσως μετά την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη, ο Ν. Παππάς υποστήριξε πως δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Θύμισε εμμέσως την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω της επισήμανσης της συνήθειας που έχει ο πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων και τον αποκάλεσε «ασεβή, δειλό και ενοχικό», ενώ κατέληξε λέγοντας πως η σημερινή κίνηση του Κυρ. Μητσοτακη είναι στίγμα για τη «γαλάζια» παράταξη.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Ν. Ανδρουλάκη τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποτιμά την αξιωματική αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας πως αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Η απειλή
Αίσθηση προκάλεσε δε η απειλή του πρωθυπουργού για αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος σε περίπτωση που συνεχιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων η αδυναμία σχηματισμού πλειοψηφίας 3/5 για την αντικατάσταση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη ενόσω εκκρεμεί η έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
«Έχετε μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αποδείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το ίδιο το Σύνταγμα τις απαιτεί. Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι συνταγματικά πρέπον θητείες επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών να παρατείνονται εσαεί, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μία σχετική πλειοψηφία» σημείωσε αρχικά και συνέχισε αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται τον καταστατικό χάρτη της χώρας:
«Έχουμε προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο πιστεύουμε ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να μπορεί να επιτελέσει αυτό τον ρόλο και σίγουρα το πρόσωπο αυτό δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Αυτό δεν αμφισβητείται. Εδώ και τρεις μήνες δεν μπορούμε να πάρουμε μία απάντηση. Τι θέλετε, δηλαδή; Στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μία μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η ΝΔ να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ πιο κοντά στο δικό σας πολιτικό χώρο; Θα ήθελα μία απάντηση».
Επ΄ αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λέγοντας πως εφόσον εκκρεμεί η έρευνα για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου δεν μπορεί να συναινέσει στην αντικατάσταση του επικεφαλής της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής, ενώ στο ερώτημα αν θα γίνει το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, αντέτεινε: «Όλα στην ώρα τους».
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/