18 Οκτωβρίου 2024

Παρασκευαΐδης: Δεν πτοούμεθα από τις απειλές της Τουρκίας

 


Δήλωση του βουλευτή Παναγιώτη για την συμπλήρωση 112 χρόνων από την απελευθέρωση του Αη Στράτη

Με αφορμή τον εορτασμό της 112ης επετείου απελευθέρωσης του του Αγίου Ευστρατίου από τον Οθωμανικό ζυγό, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, από τη Λήμνο, όπου ευρίσκεται για να συναντήσει φορείς του νησιού και να συζητήσει τα προβλήματα της Λήμνου, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα γιορτάζουμε, τιμούμε και θυμόμαστε την ιστορική εκείνη μέρα πριν από 112 χρόνια, όταν ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε το ακριτικό νησί του Αγίου Ευστρατίου από τον τουρκικό ζυγό, ενσωματώνοντάς το μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στον αναγεννημένο εθνικό κορμό.


Δυστυχώς έναν και πλέον αιώνα μετά, τα ίδια νησιά εξακολουθούν να απειλούνται προκλητικά από την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
Δεν πτοούμεθα από απειλές. Δεν ενδίδουμε σε παράλογες και παράνομες απαιτήσεις στο Αιγαίο. Δε μας περισσεύει ουδέν κυριαρχικό δικαίωμα για παραχώρηση από όλα όσα η Διεθνής Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας μάς αναγνωρίζει.
Γιατί το Αιγαίο οφείλουμε να το παραδώσουμε στα παιδιά μας στα όρια που το παραλάβαμε από τους προγόνους μας.
Οι αρετές και οι αξίες των προγόνων μας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οφείλουν να αποτελέσουν πυξίδα και σήμερα για τις νεότερες γενιές, ως εγγύηση για ένα ειρηνικό παρόν και ένα ασφαλές μέλλον.
Χρόνια πολλά σε όλους τους ακρίτες του Αγίου Ευστρατίου που παραμένουν πεισματικά γαντζωμένοι πάνω στον ιστορικό τους βράχο.
Χρόνια πολλά και σε όλους τους απανταχού της γης Αγιοστρατίτες».