24 Οκτωβρίου 2024

Νέες περιπέτειες φέρνει η αναθεώρηση του χρέους



 Για να μετριάσει τις ανησυχίες, η κυβέρνηση λέει ότι δεν επηρεάζεται ταμειακά η κατάσταση, επειδή οι τόκοι αυτοί έχουν ήδη προϋπολογιστεί, ενώ η αποπληρωμή τους θα γίνει μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Εδώ κι έναν μήνα (στις 20 Σεπτεμβρίου) η στήλη είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζεται να σκάσει βόμβα με το δημόσιο χρέος της χώρας κι αυτό έγινε χθες, με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat που οδηγεί στην αναθεώρησή του προς τα πάνω…

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις συνήθεις τακτικές, επιχειρεί βέβαια να βαφτίσει το κρέας ψάρι, αλλά η γραμμή που διακινείται ότι δήθεν «δεν τρέχει και τίποτε σπουδαίο» βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Το μόνο που έσωσε κάπως τα προσχήματα είναι ότι με τη σχεδόν ταυτόχρονη αναθεώρηση του (πληθωριστικού όμως!) ΑΕΠ περιορίστηκε η ποσοστιαία αύξηση του χρέους στο 2%, το οποίο ανεβαίνει πλέον στο 163,9%. Ανάλογη επιβάρυνση, μάλιστα, θα γίνεται και κάθε χρόνο μέχρι το 2032, προκειμένου να ενσωματωθούν έτσι τα 25 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι αναβαλλόμενοι τόκοι. Κι η επόμενη τετραετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη…

Και μόνο το γεγονός, πάντως, ότι ο «στόχος» να μειωθεί στο 130% έως το 2028 το δημόσιο χρέος καθίσταται ακόμα πιο απόμακρος, λέει πολλά…

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι το δημόσιο χρέος όταν η χώρα οδηγήθηκε στα σαγόνια του ΔΝΤ, το 2010, ήταν ως ποσοστό του ΑΕΠ μόλις 126,8% και περίπου 270 δισ. ευρώ. Τώρα που έχουμε… βγει από τα Μνημόνια, παίρνει κι άλλο την ανηφόρα, πλησιάζοντας (και σε απόλυτους αριθμούς) τα 370 δισ.!

Για να μετριάσει τις ανησυχίες, η κυβέρνηση λέει ότι δεν επηρεάζεται ταμειακά η κατάσταση, επειδή οι τόκοι αυτοί έχουν ήδη προϋπολογιστεί, ενώ η αποπληρωμή τους θα γίνει μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος. Αλλά κι αυτό είναι η μισή αλήθεια, η οποία -ως γνωστόν- ενίοτε είναι χειρότερη από το ψέμα…

Καταρχάς, συμφωνήθηκε ότι η αποπληρωμή αυτή θα γίνει γραμμικά σε βάθος χρόνου, διότι διαφορετικά θα είχε τη μορφή νέου δανείου από τον ESM και η Ελλάδα θα έπρεπε να μπει πάλι σε «πρόγραμμα προσαρμογής», όπως λέγονται κατ’ ευφημισμόν τα Μνημόνια. Τώρα αυτό θα συμβεί… ανεπίσημα και εις το διηνεκές.

Το εξίσου σημαντικό, επίσης, είναι ότι η απόφαση για την εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων στο δημόσιο χρέος θα έχει (αρνητικές) επιπτώσεις στην πορεία της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Να θυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα η Moody’s επιφύλαξε κανονική ψυχρολουσία στην κυβέρνηση, μη προχωρώντας στην πολυπόθητη αναβάθμιση, εξαιτίας (και) των αναταράξεων με το θέμα του χρέους;

Και δεν είναι μόνο η λογιστική αναθεώρηση. Υπάρχει από δίπλα και η πληγή με το «κρυφό» δημοσιονομικό χρέος, το οποίο επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη έχει εκτιναχθεί στα 50 δισ. ευρώ. Και η κυβέρνηση -που έχει «στραγγίξει» τα πάντα- όχι μόνο αποφεύγει να εξηγήσει ποιες ακριβώς είναι οι πηγές του, αλλά στην οικονομική αγορά όλοι ξέρουν ότι αν σκάσει και αυτή η βόμβα δεν θα μείνει τίποτε όρθιο…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»