Τα άμεσα προβλήματα του τομέα της υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, θα τοποθετηθούν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία, ενώ θα λυθούν και άλλα καίρια ζητήματα όπως είναι τα προβλήματα με τα φάρμακα.
Το τελευταίο διάστημα πάντως η κυβέρνηση εστιάζει στο να βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ το οποίο παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες και δημιουργεί μια εξαιρετικά κακή εικόνα στους πολίτες που φαίνεται πως επηρεάζει και το προφίλ της κυβερνώσας παράταξης.
Υπό το πρίσμα αυτό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καλείται άμεσα να αλλάξει την εικόνα στα νοσοκομεία, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει δεόντως και προκαλεί γκρίνιες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Οι αλλαγές στις εφημερίες
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στις εφημερίες, έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, αναφέρουν ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο αλλαγών συνεφημέρευσης μεγάλων νοσοκομείων στην Αττική, σχέδιο το οποίο άμεσα θα σταλεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του από τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για μια διαδικασία που με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη, αλλά δόθηκαν αρκετές παρατάσεις μέχρι οι αρμόδιοι να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Άλλωστε υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς ειδικά για το θέμα της 24ωρης συνεχούς εφημερίας των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι λίστες των 15 για τους Διοικητές Νοσοκομείων
Ένα άλλο πάντως αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας σχετίζεται με τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων οι οποίοι θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που είναι σε εξέλιξη.
Η διαδικασία ελέγχου των τυπικών προσόντων αλλά και όλα τα στάδια του διαγωνισμού καθυστερούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα αμφίβολο εάν τελικώς όλοι οι διοικητές στα νοσοκομεία διοριστούν έως το τέλος του χρόνου όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Σήμερα πάντως με βάση υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των τυπικών προσόντων για τους υποψήφιους διοικητές νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι 15άδες όσων προκρίθηκαν, βρίσκονται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από το ΑΣΕΠ.
Ωστόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προκαλούν εκνευρισμό ακόμη και στα «γαλάζια» στελέχη που θέλουν να λάβουν μια θέση στο ΕΣΥ.
Γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες ακόμη και στο μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς. Πάντως η ηγεσία του υπουργείου υγείας σκοπεύει να δημοσιοποιήσει πρώτα τις ολοκληρωμένες λίστες για τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε οι αρμόδιες επιτροπές του ΑΣΕΠ να επισπεύσουν τις διαδικασίες και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες, λένε πηγές του HealthReport.gr
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι αν δεν διοριστούν νέοι διοικητές στα νοσοκομεία είναι αμφίβολο εάν μπορούν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ που θέλει να επιδείξει η κυβέρνηση.
Τα αγκάθια με τα φάρμακα
Όμως ένα άλλο μέτωπο που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει ο υπουργός υγείας σχετίζεται με τη φαρμακευτική πολιτική. Οι δεσμεύσεις που είχε κάνει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις τους προηγούμενους μήνες θα πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθούν, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Ο κλάδος του φαρμάκου ζητά να δεσμευτεί η κυβέρνηση για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που θα καλούνται να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα επόμενα 3 χρόνια, κάτι που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και στο σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές.
Ωστόσο όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, ο υπουργός υγείας δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί για τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες έως το 2027. Εξάλλου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αδυνατεί να αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στην αγορά, ενώ φαίνεται πως και ο ΕΟΠΥΥ δεν συμβάλει στους ελέγχους για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΠΗΓΗ https://www.healthreport.gr/