Ανεξέλεγκτος εκνευρισμός και έλλειψη ψυχραιμίας εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και από μεγάλη μερίδα εντός κόμματος
Φανερά ζορισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις εις βάρος των συμφερόντων της χώρας εξελίξεις που δρομολογούνται στα εθνικά μας θέματα, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, αφενός μεν απάντησε με αιχμηρό και επιθετικό τρόπο στον Αντώνη Σαμαρά, αφετέρου δε εξαπέλυσε πρωτοφανείς και απαράδεκτους για πρωθυπουργό χαρακτηρισμoύς, περί «υπερπατριωτών» και «πατριωτών της φακής», εναντίον όσων αποκαλύπτουν και στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του στα ελληνοτουρκικά θέματα. Αντιδράσεις αψυχολόγητες, που δείχνουν ανεξέλεγκτο εκνευρισμό και έλλειψη ψυχραιμίας λόγω και των πιέσεων που δέχεται από τα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και από μεγάλη μερίδα στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού έχει την εξήγησή του, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη συνάντηση που θα έχει τον επόμενο μήνα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν. Μια συνάντηση που γίνεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι, αν προκύψει θέμα προσφυγής στη Χάγη, η Τουρκία θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών της και όχι μόνο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας\ΑΟΖ, που αναγνωρίζει ως τη μόνη διαφορά η Ελλάδα!
Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σήκωσε το γάντι» που του έριξε ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, μιλώντας πριν από τρεις μέρες σε εκδήλωση στη Λευκωσία, αναφέρθηκε σε «λύσεις που μαγειρεύονται» στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από τις Βρυξέλλες, αφού χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, τον «κάρφωσε» θυμίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και επί των ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Διαχωρισμός
Τον διαχώρισε, πάντως, από τους «υπερπατριώτες δεξιά της Ν.Δ.», όπως τους χαρακτήρισε, έχοντας προφανώς επίγνωση ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν απήχηση. «Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ. και ΜΜΕ που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. «Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η επίθεση του πρωθυπουργού κατά πάντων δεν ήταν μόνο ένδειξη έλλειψης ψυχραιμίας και εκνευρισμού, αλλά στηρίζεται και σε λανθασμένες διαπιστώσεις. Επί παραδείγματι, και «οι υπερπατριώτες» και οι πατριώτες επικρότησαν την αγορά των Rafale και των Belharra, και εξήραν τη συμβολή του. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τη μυστική διπλωματία στην οποία επιδίδεται στα εθνικά μας θέματα, καθώς κανείς δεν ξέρει τι συζητά με τον Ερντογάν, ποιες υποσχέσεις τού δίνει και ποια είναι αυτή η λύση στο Αιγαίο που δρομολογείται, για την οποία μιλά πλέον ανοιχτά η τουρκική ηγεσία και συγκεκαλυμμένα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος προετοιμάζει με δηλώσεις του την ελληνική κοινή γνώμη.
Επίσης, όταν μιλά για «ακραίες φωνές στο παρελθόν που πλήρωσε ακριβά η χώρα» μήπως αναφέρεται και στον εαυτό του, μετανιωμένος; Ήταν ακραίος όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεσήκωσε -και ορθώς- τον λαό για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ως πρωθυπουργός εφαρμόζει πιστά;
Άναψαν φωτιές οι χαρακτηρισμοί Κυριάκου περί «πατριωτών της φακής»
Μετά την επίθεση του Κυριάκου στον Αντώνη Σαμαρά και τους απαράδεκτους για πρωθυπουργό χαρακτηρισμoύς περί «υπερπατριωτών» και «πατριωτών της φακής», που δείχνουν έναν ανεξέλεγκτο εκνευρισμό και έλλειψη ψυχραιμίας, έσπευσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτές να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και τις αντιδράσεις.
«Η κυβέρνηση δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές» είπε σε συνέντευξή του ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με την Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού, σε λύση, δηλαδή, του ζητήματος στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όποιος, λοιπόν, λέει ότι επιχειρείται προδοσία είναι σαν να λέει πως η Κύπρος θέλει να προδώσει τον εαυτό της. Άλλωστε η ίδια η Κύπρος έχει πει διά του Προέδρου της ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία έχει συμβάλει άτυπα στην επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό».
Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού για «πατριώτες της φακής», επισήμανε πως ο πρωθυπουργός «δεν απέφυγε να προσωποποιήσει αυτούς στους οποίους απευθυνόταν, που ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της άκρας Δεξιάς στη χώρα. Δεν χαρίζουμε σε καμία Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο Μεταναστευτικό» είπε.
Ως προς τα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ούτε μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί υποχωρητικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει στο ζύγι τα εθνικά δικαιώματα.
Επίσης, ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά, είπε πως «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην εξωτερική πολιτική της χώρας απ’ ό,τι ίσχυε και επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά και αποσυνέδεσε τον πρώην πρωθυπουργό από οποιαδήποτε άλλη φωνή ακούγεται δεξιά της Ν.Δ.».
«Ο πρωθυπουργός σωστά κάνει την επίθεση απέναντι είτε σε δεξιά κόμματα είτε σε μέσα τα οποία πάνε να ανακαλύψουν δήθεν ενδοτισμό, τη στιγμή που με ξεκάθαρο τρόπο έχει ειπωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση που να συνδέεται με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» είπε ακόμη.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»