24 Οκτωβρίου 2024

Οι Τούρκοι θέλουν το "μερτικό" τους στο Αιγαίο!

 
Μανώλης Κοττάκης: Στην Ελλάδα μπλέξαμε τις στρατηγικές και τα μπούτια μας.  Οι Τούρκοι θέλουν το μερτικό τους στο Αιγαίο και εμείς τους εξυπηρετούμε με συγκεκριμένες κινήσεις.

Στην Ελλάδα η μικροπολιτική και ο μικροκομματισμός , δεν αφήνουν ορατότητά για την μεγάλη εικόνα των γεωπολιτικών αλλαγών που έρχονται και που επηρεάζουν και τις διευθετήσεις και τα θέλω των μεγάλων παικτών ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, λέει ο διευθυντής της "Εστίας" Μανώλης Κοττάκης, μιλώντας στον 98.4.  

Όπως λέει χαρακτηριστικά , οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν ιδωθούν μέσα από αυτό το πρίσμα, είναι σαφές ότι θα οδηγήσουν την χώρα σε ένα φαύλο κύκλο προσαρμογής στα θέλω των άλλων κι όχι μέσα από μια ενεργητική εθνική στρατηγική και συμμαχίες ορίζοντα αντί για άκριτη σύμπραξη, σε εθνικούς στόχους. Ας ψέγουν όπως θέλουν τους πατριώτες και φουστανελάδες , όσοι αναγνωρίζουν το δίκαιο όλων των άλλων εκτός από το εθνικό, η Ελλάδα είναι πάνω από κόμματα και αυτή είναι μια βασική κόκκινη γραμμή. 

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Μανώλη Κοττάκη

Ακραίους και λαϊκιστές λέμε στην Ελλάδα, όσους λένε την αλήθεια. Τιμή μου και καμάρι μου. Στην Ελλάδα μπλέξαμε τις στρατηγικές και τα μπούτια μας. Αυτό το οικοδόμημα αύριο μπορεί να καταστραφεί, αν εκλεχτεί ένας Τραμπ που θέλει να συνεννοηθεί με τον Πούτιν και το ερώτημα είναι τι θα κάνει με τον Ερντογάν. Το άρον-άρον να γίνουμε ενιαίος γεωγραφικός χώρος, Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία, εκεί μπορεί να κληθούμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να γίνουν παραχωρήσεις επί του πεδίου, όπως στην Κάσο και στα θαλάσσια πάρκα. 

Δεν ξαναβγήκε πέρα από τα 6 ν.μ.το ιταλικό ερευνητικό. Βγάζουμε εκτός οικονομικών δραστηριοτήτων τις βραχονησίδες. Αυτά τα κάνουμε, γιατί οι Τούρκοι θέλουν το μερτικό τους στο Αιγαίο. Σκέφτεστε τι θα συμβεί αν θα έχουν εναέριο χώρο μέσα στο Αιγαίο και πως θα πετούν τα δικά μας μέσα για μια απλή αεροδιακομιδή στα νησιά; Γι'αυτά ανησυχούμε και αντιδρούμε εμείς οι υπερπατριώτες οι φουστανελάδες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε δίκιο. 

Οι Τούρκοι δεν προχωρούν στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εξισώσουν τον Πατριάρχη με τον μουφτή. Γιατί δεν αναγνωρίζουν το Πατριαρχείο ως Οικουμενικό; Γιατί θα δούνε το φάντασμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πάνω απο το κεφάλι τους. 
ΠΗΓΗ   98.4.