24 Οκτωβρίου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Πίσω από κάθε καταστροφή κρύβονται το κέρδος, η λογική του «κόστους-οφέλους»

 
Την πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη, αλλά και στην εξυπηρέτηση εκ μέρους του κράτους των επιχειρηματικών συμφερόντων, κατήγγειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. 

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο μεγάλο απεργιακό μπαράζ σήμερα, από τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, τους ναυτεργάτες, τους λιμενεργάτες, τους εργάτες της Ζώνης, που απεργούν φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους απεργούς υγειονομικούς και ντελιβεράδες τις προηγούμενες μέρες. 

Στις 6 Νοέμβρη ακολουθούν οι οικοδόμοι και στις 20 Νοέμβρη η πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των χιλιάδων απεργών εργαζομένων. «Αυτό το απεργιακό μπαράζ είναι ηχηρή απάντηση σε όσους υποκριτικά προβληματίζονται για το εάν υπάρχει αντιπολίτευση, αλλά και στην κυβέρνηση που λέει ότι θέλει αντιπολίτευση για να γίνεται καλύτερη! Ε τότε, ικανοποιήστε τα αιτήματα των απεργών», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία  που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης ενώ τα άλλα κόμματα δεν έβγαλαν άχνα! 

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο Δ. Κουτσούμπας κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που κατά καιρούς επικαλείται η κυβέρνηση για να καλύψει τις ευθύνες της σχετικά με την πολιτική κόστους - οφέλους που εφαρμόζει, όχι μόνο στις πυρκαγιές αλλά συνολικά στα φυσικά φαινόμενα, θυσιάζοντας τελικά τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του κέρδους από το επιλεκτικά ανίκανο κράτος. 

Η σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το έγκλημα στο Μάτι, η «κλιματική αλλαγή» που έγινε «κλιματική κρίση», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», το «μόνο η πυρκαγιά στην Αν. Αττική ξέφυγε», οι «λίγοι πληγέντες κάτοικοι», η «μορφολογία του εδάφους», η «καταστροφή λιγότερων στρεμμάτων σε σύγκριση με άλλες χρονιές» και τόσα άλλα είναι δικαιολογίες της κυβέρνησης, για να καλύψει το κύριο, που είναι πως στη λογική του κόστους - οφέλους, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, δεν κατασκευάζει έργα πρόληψης και προστασίας του λαού, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ γιατί δεν έχουν κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εξήγησε. 

Όσον αφορά την «ατομική ευθύνη», σημείωσε πως αυτή εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, από τον καθαρισμό των οικοπέδων που πρέπει να γίνεται, αλλά με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, έως την ασφάλιση των σπιτιών που η κυβέρνηση σκοπεύει να την κάνει υποχρεωτική. Την ίδια ώρα, το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για καθαρισμό των δασών, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για αντιπυρικές δομές, για τη φύλαξη των δασών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, ότι ακόμα και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ικανοποιούν το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου του Βαρνάβα να τοποθετήσουν μια γεννήτρια για να έχουν ρεύμα τα αντλιοστάσια και να δίνουν νερό στους κρουνούς.

Κατήγγειλε ακόμη ότι στα Δασαρχεία λείπουν 1.500 δασάρχες και 10 χιλιάδες δασεργάτες, στην Πυροσβεστική πάνω από 4.000, ενώ στο τέλος του μήνα απολύονται 2.500 καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους και η κυβέρνηση δεν τους μονιμοποιεί, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Αναφέρθηκε στις μπίζνες που προωθεί η κυβέρνηση στα δάση, παραδίδοντας τον φυσικό πλούτο μέσω των αναδασώσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα των ξυλοβιομηχάνων και των ξυλεμπόρων, αλλά και στα συμφέροντα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» που λυμαίνονται τα βουνά της χώρας ακόμα και τον Γράμμο έβαλαν στο μάτι ενώ το ρεύμα πουλιέται πανάκριβα στον λαό. 

Καταλήγοντας, μίλησε για το μεγαλείο της προσφοράς του λαού που αναδείχθηκε και φέτος στις πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι ο λαός σώζει τον λαό, ενώ το αστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ικανότατο όταν θέλει να πετάξει ανθρώπους από τα σπίτια του και να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και F-16 σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.