1 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Τα σενάρια εκτροπής με νέο εκλογικό νόμο και το φλερτ με Λατινοπούλου

 

Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου που «εκπέμπουν ηττοπάθεια» και δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστη. Τα ανοίγματα Γεωργιάδη στη Λατινοπούλου
Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις, φανερές και μυστικές, που παρέλαβαν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου απλώς σφράγισαν την εικόνα της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την κυβέρνηση από ευρεία κοινωνικά στρώματα που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το στενό κυβερνητικό επιτελείο, όπως υποστηρίζουν κομματικοί παράγοντες, επαναπαύτηκε πλήρως στη σκιά των εσωτερικών διεργασιών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αφήνοντας τα προβλήματα των πολιτών να καλπάζουν χωρίς χαλινάρι. 


Η έλλειψη επαφής δε με τα αδιέξοδα που αποτελούν προκλήσεις για την κοινωνική πλειονότητα -αφενός η κυβερνητική απροθυμία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και αφετέρου οι «μεταρρυθμίσεις» απίσχνασης του κοινωνικού κράτους- αφήνει «επιτελικό» κόστος. Η αναζωπύρωση των σεναρίων αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι αποκλίσεις κορυφής (Μητσοτάκης-Δένδιας) για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς και η δημιουργία μιας συντεταγμένης και οργανωμένης αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η «προσωπική άποψη» του Άδωνη Γεωργιάδη για αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου στο όνομα της διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων επιβεβαίωσε με τρανό τρόπο τα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν στο Μαξίμου από την επομένη των ευρωεκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, ενώ και η γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα, με τη φράση ότι «αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης», άφησε ανοιχτό το παράθυρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απλώς προχώρησε σε χλιαρή διάψευση.

Ομολογία ηττοπάθειας
Ακόμα και όσοι δεν παρακολουθούν στενά τα γαλάζια δρώμενα γνωρίζουν ότι ο Άδ. Γεωργιάδης δεν πραγματοποιεί «αυθόρμητα» τις ηχηρές δηλώσεις. Ο σημερινός υπουργός Υγείας επανειλημμένως έχει λειτουργήσει ως προπομπός των κυβερνητικών προθέσεων ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις και να στρωθεί το χαλί μιας -αντιδημοφιλούς κυρίως- παρέμβασης. Βουλευτές της Ν.Δ., αν και δεν διαφωνούν με τον πυρήνα με τέτοιας επιλογής για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, εκφράζουν ενστάσεις για το timing που άνοιξε αυτή η συζήτηση. Θεωρούν πως η παράταξη εκπέμπει χαμηλό ηθικό, έως και ηττοπάθεια, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον χώρο που βρίσκεται στα δεξιά της Ν.Δ. Αξιόπιστες πηγές μάλιστα θεωρούν πως κατά αυτόν τον τρόπο «ομολογούμε ότι η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027 με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι ανέφικτη». Σημειώνεται ότι ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου δίνει οριακή αυτοδυναμία, αναλόγως του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, με 36,5%, αλλά μπορεί να χρειάζεται και 38%, ποσοστό που φαίνεται αρκετά μακρινό στην παρούσα φάση.

Ανοιγμα Γεωργιάδη στη Λατινοπούλου
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάποιοι από τους γαλάζιους θιασώτες της αλλαγής του εκλογικού νόμου θεωρούν πως πρέπει να θεσμοθετηθεί και μπόνους εδρών για τους συνασπισμούς κομμάτων έχοντας, ωστόσο, πλήρη επίγνωση του σχετικού πολιτικού ρίσκου λόγω των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και το άνοιγμα που επιχείρησε, σύμφωνα με την ερμηνεία βουλευτών της Ν.Δ., ο Άδ. Γεωργιάδης προς την Αφροδίτη Λατινοπούλου. «Όχι, δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα Κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Οι πιο παρατηρητικοί μάλιστα διέκριναν ότι ένα κείμενο-ανάλυση της Καθημερινής, εφημερίδα με ισχυρή επιρροή στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για την επικεφαλής της Φωνής Λογικής. Κύκλωσαν, μάλιστα, το εξής απόσπασμα: «H “Μελόνι του Bαρδάρη” κ. Λατινοπούλου έχει τσαγανό, γνωρίζει ελληνικά, σέβεται τους συνομιλητές της. Γι’ αυτό κάποια μέρα οι Έλληνες θα κάνουν πρωθυπουργό την Αφροδίτη όπως οι Ιταλοί έκαναν τη Μελόνι. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, υπουργό στη Ν.Δ.».

Κόκκινη γραμμή Δένδια με το βλέμμα στο Μαξίμου
Σ’ αυτό το φόντο ο Νίκος Δένδιας έθεσε την κόκκινη γραμμή στα ελληνοτουρκικά όπως την ορίζει η βαθιά Ν.Δ. Από τη Λέρο διεμήνυσε ότι «η Λέρος και όλα -επαναλαμβάνω, όλα- τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, έχουν δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες, δηλαδή και όσους και όσες χώρες δεν την έχουν υπογράψει». Η αναφορά αυτή απευθυνόταν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά, σύμφωνα με τις ερμηνείες, αποτελεί ένα μήνυμα και προς την πλευρά του Μαξίμου έναντι οιασδήποτε υποχώρησης από το αυστηρό πλαίσιο που θέτουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το Πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στους κόλπους δε της παράταξης διεξάγονται ζωηρές συζητήσεις γύρω από την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου που, κατά την αντίληψη πολλών, «ακρωτηριάζει τα δικαιώματα των νησιών μας». Πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής αναφέρουν ότι βουλευτές της Ν.Δ. σχεδιάζουν να καταθέσουν ερώτηση προς τον Γιώργο Γεραπτερίτη για τα ελληνοτουρκικά.

Τα δείπνα του κατευνασμού και οι ορέξεις των «ανταρτών»
Ούτως ή άλλως το σκηνικό της γαλάζιας φουρτούνας συμπληρώνει η «ανταρσία» εντός της Κ.Ο. Οι προσπάθειες σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. ξεδιπλώνονται στα εστιατόρια. Προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μαζί με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη δείπνησαν με βουλευτές της Ν.Δ. από τις επιτροπές ευθύνης του υπουργού σε ταβέρνα στα Άνω Πετράλωνα. Ο Άδ. Γεωργιάδης, παρόντων των Γιώργου Μυλωνάκη και Σταύρου Καλαφάτη, έκανε το τραπέζι στους βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κάλεσε βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε παραδοσιακή ταβέρνα του Παγκρατίου που φημίζεται για τα παϊδάκια της. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί βουλευτές έχουν… ορέξεις ώστε να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή στο Μαξίμου. Εκτός από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, βρίσκονται ακόμα στα σκαριά ερωτήσεις προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Παιδείας και Ανάπτυξης…

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/