18 Οκτωβρίου 2024

Μικρή αύξηση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση στο Βόρειο Αιγαίο

 


Η θεαματική αύξηση των αφίξεων Τούρκων και Ευρωπαίων τουριστών δεν έδωσε και τα ανάλογα αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της εστίασης και των καταλυμάτων

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των τουριστών που επισκέφθηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2024 αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων.  Την εικόνα αυτή μας δίνουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τόσο για την Λέσβο όσο και για όλα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.


Στην Λέσβο ο τζίρος των επιχειρήσεων εμφάνισε αύξηση 19,2% τον Ιούλιο και 13,1% τον Αύγουστο του 2024. Στην Χίο ο τζίρος σημείωσε αύξηση 1,8% τον Ιούλιο και 21,2% τον Αύγουστο. Στην Σάμο η αύξηση του τζίρου ανήλθε στο 10,6% και 15,6% για τους δύο προαναφερόμενους μήνες. Στην Ικαρία η αύξηση του τζίρου τον Ιούλιο ήταν 14,6% και 15,3%. Για την Λήμνο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση του τζίρου ήταν 5,4% τον Ιούλιο και 10,7% τον Αύγουστο.


Αξίζει να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια Αττικής η αύξηση του τζίρου ήταν πολύ χαμηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο καθώς τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 2,6% και τον Αύγουστο στο 6,2%.


Η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είναι θετική εξέλιξη. Ωστόσο πέρα από αυτή την διαπίστωση πρέπει να σημειώσουμε πως η μεγάλη αύξηση στις αφίξεις τουριστών δεν αντιστοιχίζεται σε ανάλογη αύξηση των εσόδων. Τούτο είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας ή της έλλειψης διάθεσης από την πλευρά των τουριστών να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Ταυτόχρονα, όμως, η ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων δείχνει πως το τουριστικό προϊόν που έχει δομηθεί στην Ελλάδα και βασίζεται στο δίπολο ήλιος – θάλασσα δείχνει τα όρια του σε κάθε χρονική περίοδο που υπάρχουν προβλήματα.

Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για την εξέλιξη των εσόδων από τον τουρισμό την διετία 2025 – 2026 όταν θα ενταθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και θα κοπάσει το αυξημένο ενδιαφέρον για ταξίδια αναψυχής που εκδηλώθηκε μετά την πανδημία.