7 Οκτωβρίου 2024

Νοσοκομεία: Μπάχαλο με το κούρεμα στις δαπάνες που φέρνουν ελλείψεις σε υλικά – Στον «αέρα» χειρουργικές επεμβάσεις



 
Νοσοκομεία χωρίς βασικά υλικά μετά τον περιορισμό των δαπανών που ζήτησε το υπουργείο Υγείας

 Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στον “αέρα” φαίνεται ότι βρίσκονται χειρουργικές επεμβάσεις σε μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής μετά τις αυστηρές οδηγίες που δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να κουρευτούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ.

Οι οδηγίες δόθηκαν προσφάτως ώστε οι Διοικητές των νοσοκομείων να περιορίσουν τις σπατάλες μέσα στις μονάδες υγείας που διοικούν, αλλά φαίνεται ότι η υλοποίηση αυτού του κουρέματος φέρνει δυσκολία στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σε μεγάλα νοσοκομεία κυρίως του Λεκανοπεδίου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται καθημερινώς στα χειρουργεία.

Αποτέλεσμα είναι Διευθυντές κλινικών αλλά και Επιμελητές γιατροί να διαμαρτύρονται τόσο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων όσο και στις Υγειονομικές Περιφέρειες για την απουσία υλικών που μπλοκάρουν επεμβάσεις. (Σχετική αλληλογραφία βρίσκεται και στα “χέρια” του HealthReport.gr). 

Μάλιστα με βάση τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένα εικόνα του ΕΣΥ έχει φθάσει και στο υπουργείο υγείας χωρίς μέχρι στιγμής όμως να υπάρξουν νέες οδηγίες προς τους Διοικητές των συγκεκριμένων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής όπου έχει δημιουργηθεί ένταση τις τελευταίες ημέρες, καθώς Διευθυντές κλινικών απειλούν ότι θα σταματήσουν τα χειρουργεία εάν δεν γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών.

Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων από την πλευρά τους επιχειρηματολογούν μέσα σε κλίμα έντασης, ότι τα συγκεκριμένα αναλώσιμα δεν είναι απαραίτητα, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.

Υπό το πρίσμα αυτό σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα επικρατεί ένταση μεταξύ των εργαζομένων και των Διοικητών.

Διοικητές Νοσοκομείων σε αγωνία
Πάντως φαίνεται ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα δείγμα της αγωνίας που έχουν πολλοί νυν Διοικητές Νοσοκομείων ώστε να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου υγείας, να δείξουν έργο και να παραμείνουν στη θέση τους μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.



Μια εικόνα βέβαια που υπάρχει εδώ και καιρό αφού οι διοικητές νοσοκομείων βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια ήδη από το 2023 οπότε και ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως για την επιλογή νέων στελεχών στο ΕΣΥ.

Και όσο το ΑΣΕΠ και η διαδικασία αργεί να ολοκληρωθεί τόσο στα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθεί να επικρατεί χάος, με κίνδυνο βέβαια να ακυρωθούν και χειρουργικές επεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι με βάση έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των επικρατέστερων 15 ανά νοσοκομείο σε όλη τη χώρα, σε περίπου μία εβδομάδα αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου υγείας να αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τους πρώτους 15 υποψηφίους, τουλάχιστον για την 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Είναι η πρώτη Περιφέρεια για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η εξέταση των τυπικών προσόντων, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν τα ονόματα των υποψήφιων διοικητών νοσοκομείων που προηγούνται.

    ΠΗΓΗ https://www.healthreport.gr/