Ο «σουλτάνος» αποκάλυψε ότι αρχίζει διάλογος εφ’ όλης της ύλης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας απευθείας διαπραγματεύσεις για την τύχη του Αιγαίου και των νησιών μας
Νέα «βόμβα» έριξε ο Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος που έχει δρομολογηθεί θα είναι εφ’ όλης της ύλης και με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε «να βρουν συγκεκριμένες λύσεις»!
Ακόμα κι αν οι προθέσεις του «σουλτάνου» είναι εκβιαστικές -μολονότι και κατά το παρελθόν έχει προαναγγείλει παρασκηνιακές συμφωνίες και έχει επιβεβαιωθεί-, από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε τις τελευταίες ώρες καμία κεντρική αντίδραση. Και εκτός της παθητικής στάσης, πλην μίας απάντησης του Π. Μαρινάκη σε τηλεοπτική εκπομπή, την ίδια ώρα γίνονται και άκρως ανησυχητικές διαρροές που προετοιμάζουν το κλίμα για οριστική εγκατάλειψη των 12 ν.μ., αλλά ακόμα και της ύστατης κόκκινης γραμμής για τον γενικό κανόνα των 6 ν.μ. στα χωρικά μας ύδατα.
Ο κ. Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές εν όψει της μετάβασης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον ερχόμενο μήνα για να αρχίσει τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Γ. Γεραπετρίτη, με στόχο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, που έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν ξανά στην Αγκυρα τον ερχόμενο Ιανουάριο. Προηγήθηκε, μάλιστα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Hürriyet» που, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Αγκυρας, αποκάλυψε ότι ο κ. Φιντάν στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη θα απαιτήσει λύση πακέτο για το Αιγαίο, με θέματα και για την κυριαρχία στα νησιά, το FIR κ.λπ., ενώ θα καλέσει την Ελλάδα σε διαφορετική περίπτωση να άρει τις αντιρρήσεις της για την προσφυγή στη Χάγη.
Κι ενώ η έως τώρα επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι δέχεται προς συζήτηση μόνο το θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, η νέα κερκόπορτα ανοίγει μέσω του χθεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Καθημερινής». Υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Εξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια!», μια «ανώτατη αρμόδια κυβερνητική πηγή» (που διατηρείται όμως… αόρατη) προβαίνει εν όψει του ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν «σε κατηγορηματική απόρριψη της φιλολογίας ότι δήθεν η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα 6 μίλια παντού».
Για τα χωρικά ύδατα
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που προαναγγέλλεται είναι ότι οι κ. Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης εγκαταλείπουν αφενός τελεσίδικα το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ., αφήνοντας, αφετέρου, ανοικτό και το ενδεχόμενο να δεχτούν ακόμα και τα 6 ν.μ., που άπτονται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, να μην ισχύουν «παντού»! Από την πλευρά του, ο Ερντογάν μίλησε σχετικά στη διάρκεια πτήσης του από το Βελιγράδι. «Μετά τις εκλογές του 2023 υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης. Μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δώσαμε πολιτική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία και το υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα αυτό» δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ορίσουν τα προβλήματα, να περιγράψουν το περιεχόμενό τους και να βρουν συγκεκριμένες λύσεις» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει επιπλέον ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο». «Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο χωρών προσανατολισμένοι στη λύση. Λέμε “οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα”» συνέχισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους»…
Δένδιας: Αν η Τουρκία επιδιώκει τη σιγή μου, λυπάμαι, θα τους στενοχωρήσω
Το μήνυμα ότι η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη, αλλά πως πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα, εγκατεστημένα στα πολλά νησιά της ελληνικής επικράτειας, έστειλε ο Νίκος Δένδιας. Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξεκαθάρισε πως με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, σημειώνοντας πως απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας, που προκύπτει και από τα διδάγματα των συγκρούσεων που βλέπουμε.
«Υπάρχει», είπε ο Νίκος Δένδιας, «μια συνολική νέα προσέγγιση για τα Εξοπλιστικά, την οποία θα παρουσιάσουμε. Δύο είναι οι βασικές αρχές: Η διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Και η αντίληψη -εντός και εκτός- των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου». Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η έναρξη διαπραγμάτευσης για τέταρτη FDI είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι το μοναδικό». Για το γεγονός ότι συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι τού επιτίθενται, ο κ. Δένδιας σχολίασε: «Αν η Τουρκία επιδιώκει με τις κατά καιρούς προσωπικές επιθέσεις να μου επιβάλει σιγή επί θεμάτων Διεθνούς Δικαίου, λυπάμαι αλλά θα τους στενοχωρήσω». Επίσης, ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η αμερικανική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις προς τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα τέσσερα C-130. Τα δε τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, που παρασχέθηκαν, απαιτούσαν επισκευές της τάξης των 8 εκατομμυρίων το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ». Παράλληλα, τόνισε πως «εμείς είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν». Επίσης, ρωτήθηκε και σχετικά με τα στοχευμένα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται να τον προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πως «απέχω από αυτή τη συζήτηση, η οποία, εκτός όλων των άλλων, είναι και άκαιρη. Η χώρα έχει Πρόεδρο, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου». «Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για την προσωπική του σχέση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι «είναι σχέση πρωθυπουργού με υπουργό της κυβέρνησής του. Ο κ. Μητσοτάκης με επέλεξε».
Δικαιολογίες από Μαρινάκη
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε ο Ταγίπ Ερντογάν, που επί της ουσίας μίλησε για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την κυβέρνηση και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα /ΑΟΖ, επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ερωτηθείς στο Open εάν υπάρχει θέμα να συζητηθεί ποτέ στη Χάγη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Απολύτως κανένα θέμα.
Και είναι μάλιστα κάτι το οποίο, δυστυχώς, κάποιοι το συντηρούν και στην Ελλάδα, το οποίο είναι εθνικά επιζήμιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το βεβαιώνουν άπαντες, ότι, για να πάει κάποιος στη Χάγη, να πάνε δύο μέρη, πρέπει να έχουν συμφωνήσει την ατζέντα. Η Ελλάδα, λοιπόν, για να πάει στη Χάγη, θα πάει μόνο για να συζητηθεί και να επιλυθεί μια διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θαλάσσιων ζωνών. Δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα, όχι να συζητήσει, ούτε καν να διαπραγματευτεί ούτε να βάλει ποτέ στην ατζέντα ζητήματα κυριαρχίας. Τελεία και παύλα».
Για τα Eurofighter
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που αναφέρεται στο πράσινο φως από το Βερολίνο για Eurofighter στην Αγκυρα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν σχολιάζει, είτε αφορά αυτό εξοπλιστικά είτε άλλες διμερείς σχέσεις μεταξύ δύο άλλων κρατών και πρόσθεσε: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα και σε διπλωματικό και σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο θωράκισης της χώρας, βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο το οποίο να προκύπτει αυτή τη στιγμή και από τις επίσημες δηλώσεις της γερμανικής πλευράς. Η Ελλάδα παρεμβαίνει όταν αυτό απαιτείται».
Α λα καρτ το εθνικό «έργο» του Γεραπετρίτη
Ο Ερντογάν δεν σταματά λεπτό να μας αποδεικνύει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διακοσμητικό ρόλο ή απλώς διεκπεραιωτικό όσον αφορά τις αποφάσεις που παίρνονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσπαθεί να μας πείσει ότι επιτελεί έργο εθνικό. Τα δελτία Τύπου από το υπουργείο για τις συναντήσεις του κ. Γεραπετρίτη με ομολόγους του και η συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δεν αποτελούν το άπαν της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, έχει στην ημερήσια διάταξή του την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι, επίσης, οι εκλογές στη Γεωργία και τη Μολδαβία, η κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής και στη Βενεζουέλα, καθώς και οι σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, γεύμα εργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι. Εκεί θα είναι ο κ. Γεραπετρίτης, όπως θα είναι και αύριο, όταν θα διεξαχθεί η δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ε.Ε. – Αλβανίας. Οπως είναι πλέον γνωστό, ο Ράμα δεν είναι απλώς δορυφόρος της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ακόμα ένας επικίνδυνος γείτονας της Ελλάδας, μετά τα drones που έλαβαν ως δώρο από τον «σουλτάνο», αλλά και με τη δημιουργία του μεγαλύτερου τζαμιού στην υπό ένταξη στην Ε.Ε. Αλβανία. Για τα δύο αυτά γεγονότα δεν είδαμε κάποιο δελτίο Τύπου ή ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/