21 Οκτωβρίου 2024

Αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου

 

Η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής επιβαρύνει τα κέντρα υποδοχής και τις τοπικές κοινωνίες
Η αύξηση των προσφύγων και μεταναστών που αιτούνται άσυλο στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του βορείου Αιγαίου αναδεικνύει σοβαρά κενά στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μόνο στη Λέσβο, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έφτασε τους 1510, καταγράφοντας αύξηση 117 ατόμων μέσα σε δέκα ημέρες. Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και στη Χίο, όπου οι αιτούντες άσυλο αυξήθηκαν σε 845 από 796, και στη Σάμο, σε 3573 από 3473 μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν 1359 άτομα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αποτυχίας.



Η έλλειψη επαρκών υποδομών, η αδυναμία επίσπευσης των διαδικασιών ασύλου και η εξάρτηση από ΜΚΟ για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων – όπως οι 151 που διαμένουν σε σπίτια στη Μυτιλήνη – καταδεικνύουν την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με αποσπασματικές και ανεπαρκείς κινήσεις, επιβαρύνοντας τους κατοίκους των νησιών και δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Η άνοδος στις ροές προσφύγων και μεταναστών δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα ή επιφανειακές λύσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες και βιώσιμες απαντήσεις, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/