Φταίει η απεργία της ΠΝΟ, φταίει η έλλειψη τουριστικών πούλμαν στα νησιά, φταίει και η τοπική κοινωνία της Ρόδου που δεν δέχεται την κατασκευή μιας δομής προσωρινού χαρακτήρα”. Σε όλους αυτούς και σε μερικούς ακόμα επέρριψε ευθύνες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο με τους εγκαταλελειμμένους πρόσφυγες σε δρόμους και πλατείες του νησιού και την ανικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει είτε μερικά καταλύματα σε ξενοδοχεία του νησιού είτε την άμεση αναχώρησή τους για το εσωτερικό της χώρας.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά παραδέχθηκε το κυβερνητικό αλαλούμ, βάζοντας έστω και άθελά του στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον υπουργό Ναυτιλίας όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και σε επίπεδο επιτελικών αρχηγών, προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα αυτή την αποσυμφόρηση της Ρόδου» ανέφερε. Όσο για το μπάχαλο που συνέβη με τους 200 μεταφερόμενους από τη Ρόδο στη Χίο που τελικά παρέμειναν Σάμο και προορίζονται για Πειραιά, δεν έδωσε λεπτομέρειες.
“Κρίθηκε προτιμότερο να αποβιβαστούν στη Σάμο, να διανυκτερεύσουν εκεί και σήμερα εντός της ημέρας να μεταφερθούν και αυτοί στον Πειραιά για να πάνε στη Μαλακάσα”, είπε, προϋποθέτοντας για όλα αυτά τη λύση της απεργίας των ναυτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων από τη Ρόδο “είναι σύνθετη και αργή γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι. Πρέπει να βρεθούν πλωτά μέσα, με απεργία ΠΝΟ, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, σήμερα λύνεται, και βέβαια πρέπει να βρεθούνε και μεταφορικά μέσα άπαξ και πιάσουν στεριά. Είτε με μεταφορικά της αστυνομίας, όταν έχουμε να κάνουμε με μεταγωγή, με κρατούμενους δηλαδή που κάνουμε μεταγωγή υπό την εποπτεία της αστυνομίας, δεν γίνεται αλλιώς για κρατούμενους, δεν μπορούν να μπουν στο τουριστικό λεωφορείο ή στο ταξί, είτε με εμπορικά τουριστικά πούλμαν, τα οποία στο τριήμερο αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν.”
Φταίει όμως, σύμφωνα με τον υπουργό, και η τοπική κοινωνία στη Ρόδο, στην οποία σκέφτεται ότι πρέπει να εφαρμοστούν έκτακτες λύσεις. “Όλο το καλοκαίρι έγιναν 2 ή 3 επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Ρόδο για να συζητήσει με τοπικούς παράγοντες εκεί τη δυνατότητα δημιουργίας όχι δομής -να το ξεκαθαρίσω αυτό-, όχι δομής hotspot, αλλά ενός προσωρινού χώρου φύλαξης περιφραγμένου, με προδιαγραφές ασφαλείας, με αστυνομική προφανώς φύλαξη, εκεί όπου είναι δυνατό. Κάποιες πρόχειρες σκηνές, κάποιες χημικές τουαλέτες, οργανωμένη κατάσταση όμως με δυνατότητα να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό έλεγχο κι όχι ανεξέλεγκτοι στους δρόμους, μέχρις ότου να προωθηθούν προς καταγραφή σε δομή νησιού ή στην ενδοχώρα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε μία φάση έκτακτων καταστάσεων που απαιτούν και έκτακτες λύσεις” τόνισε.
Για να συμπληρώσει στη συνέχεια και τα εξής: “Αν συνεννοηθούμε τις επόμενες μέρες, προβλέπω ότι θα γίνει μία συνάντηση με όλους χωρίς (σ.σ.: προφανώς πρόκειται για λάθος διατύπωση) τη Ρόδο, ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτός ο προσωρινός χώρος φύλαξης και κράτησης αυτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, και τότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε και αυτές τις πολύ δυσάρεστες εικόνες. Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα καταγραφής. Δεν θα καταγράφονται αυτοί εκεί ούτε θα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρατούνται φυλασσόμενοι, ελεγχόμενοι, μακριά από πλατείες και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προωθηθούν. Αυτή είναι η πρόθεσή μας σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που τώρα νομίζω είναι πιο έτοιμη να το ακούσει αυτό”.
Δήλωση του βουλευτή και Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιώργου Ψυχογιού
“Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις για να σταματήσει η εξαθλίωση των προσφύγων που παραμένουν στους δρόμους και τα πάρκα της Ρόδου, να ενισχύσει έμπρακτα για τη διαχείριση του ζητήματος την αυτοδιοίκηση, τις λιμενικές και αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού, που είναι τραγικά υποστελεχωμένες, και να φροντίσει για τη μεταφορά των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες στα νησιά ή την ενδοχώρα” κάλεσε την κυβέρνηση με δήλωσή του ο κ. Ψυχογιός.
“Όπως φαίνεται, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε πλήρως δείχνει αυτό που είχαμε επισημάνει. Ότι, δηλαδή, οι χώρες πρώτης υποδοχής αφήνονται χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς αναλογική κατανομή της ευθύνης, σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό ζήτημα” κατέληξε.
Γιώργος Παγούδης
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/