Η υπόθεση της συμμετοχής των Καραμανλή και Σαμαρά την εκδήλωση -γιορτή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, εξελίσσεται σε κομβική στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιθανή άρνησή τους, θα δώσει ώθηση στις διαφωνίες εντός της ΝΔ, θα τινάξει στον αέρα την αίσθηση ενότητας που θέλει να προσδώσει στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός . Αυτά θέλει να αποφύγει ο Μητσοτάκης και γι αυτό επικοινώνησε προσωπικά και με τους δύο, προσκαλώντας τους στην εκδήλωση της οδού Ρηγίλλης την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Η ΝΔ δονείται από κινήσεις βουλευτών , καθώς μετά την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια, ήρθαν άλλοι 8 που ζητούν δωρεάν φάρμακα για τους αδύναμους οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η κινητικότητα προσδίδει νέα χαρακτηριστικά στην εσωκομματική ένταση στη ΝΔ και δίνει την εικόνα δημιουργίας ενός αντι -Μητσοτακικού μπλοκ. Για τον Καραμανλή είναι άσκηση ισορροπίας, γιατί από τη μια ο θείος του ήταν ο ιδρυτής της ΝΔ, από την άλλη όμως αρνείται και να φωτογραφηθεί με τον Μητσοτάκη. Πενήντα χρόνια μετά, η ΝΔ είναι ένα κόμμα σε κρίση ταυτότητας, χρεοκοπημένο, που στηρίζεται στους αρμούς του συστήματος, Δικαιοσύνη, κομματικό και πελατειακό κράτος και το επιχειρηματικό λόμπι της χώρας για να κυβερνά.
Πολυμέτωπη αμφισβήτηση Μητσοτάκη
Αν απουσιάσει από την εκδήλωση , όπως φημολογείται ο Καραμανλής, υπάρχει πολιτικό ζήτημα ύψιστης σημασίας,ενώ σημαντική αλλά μικρότερη σημασία έχει η απουσία Σαμαρά , που θεωρείται εθισμένος στις κρίσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Τα σύννεφα θα είναι βαριά πάνω από την οδό Ρηγίλλης όπου για συμβολικούς λόγους θα γίνει το λεγόμενο street party. Γιατί πέρα από το τι θα κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ για πολιτικούς και όχι για συμβολικούς λόγους. Στην συνεχή φθορά που εμφανίζει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, εδραιώνεται σταδιακά και η αμφισβήτηση της πολιτικής της με κινήσεις βουλευτών που στοχεύουν σε ζητήματα που έχουν κοινωνική επίδραση. Θετική για τους ίδιους, αρνητική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά και η προσωπική πρόσκληση προς τους δύο πρώην να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ είχαν στόχο να σπάσει η εικόνα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού σε επίπεδο κορυφής. Μια τέτοια εικόνα θα δημιουργούσε αντίθεση με τις κινήσεις των βουλευτών. Συμβολική μεν, αλλά θα κέρδιζε λίγο χρόνο ο Μητσοτάκης για να ανασκουμπωθεί.
Αν τελικά οι Καραμανλής -Σαμαράς απουσιάσουν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα περάσουν στην αντεπίθεση και ουσιαστικά θα βρουν έναν εσωτερικό εχθρό για να μεταφορτώσει τις δικές του ευθύνες. Άμεσα ή έμμεσα θα επιρρίψει ευθύνες στους δύο ότι τον υπονομεύουν και υπονομεύουν και την ενότητα της ΝΔ. Οι κινήσεις των βουλευτών, η φθορά, οι κατηγορίες ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, το φλερτ, άλλοτε με την ακροδεξιά, άλλοτε με τους Γλύξμπουργκ είναι φανερό ότι η ΝΔ βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας σοβαρής κρίσης ταυτότητας που , όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη αρένα για το μέλλον του κόμματος. Ένα κόμμα που είναι χρεοκοπημένο, ακραία νεοφιλελεύθερο, πελατειακό και αδιαφανές που εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών του, αναδύονται τα κρίσιμα προβλήματα προσανατολισμού του, καθώς στη σκέψη πολλών αναζητείται ο επόμενος ηγέτης και η επόμενη ταυτότητα της ελληνικής δεξιάς.
Οκτώ βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Αδωνη Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα, με τίτλο: «Επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη».
Οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γεώργιος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης και Μίλτος Χρυσομάλλης, στην Ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τους «απροστάτευτους δανειολήπτες», ρωτούν τους δύο υπουργούς εάν προτίθενται να επεκτείνουν την απαλλαγή από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβάνοντας όσους συνταξιούχους πληρούν τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Το κλίμα αμφισβήτησης ενισχύεται σίγουρα και από την εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης της ΝΔ . Είναι το δεύτερο μέτωπο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός. Το ένα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που αφού ψήφισε τα πάντα επί πέντε χρόνια, τώρα βλέπει ένα περιθώριο αμφισβήτησης και επίδειξης φιλολαϊκού προφίλ. Το άλλο είναι η κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Μαξ Βέμπερ, ο οποίος θεωρεί ότι “προδόθηκε” από τον Μητσοτάκη που στήριξε την φον ντερ Λάϊεν, αντί τον ίδιο για την ηγεσία της Επιτροπής. Η αδυναμία του πρωθυπουργού να διαχειριστεί και τις δύο κρίσεις είναι εμφανής. Να μην ξεχνάμε ότι η όποια φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα αξίωμα στην ΕΕ, είναι όνειρο θερινής νυχτός χωρίς το ΕΛΚ.
Οπότε τα χειρότερα για τον πρωθυπουργό είναι μπροστά του...
Του Στράτου Βαλτινού
ΠΗΓΗ https://www.omegapress.gr/