10 Σεπτεμβρίου 2024

Μίζες πολλές, μίζες παντού!

 

Η Κομισιόν ζήτησε από την Αθήνα τροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις και μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλαδή τις μίζες
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ναυτεμπορική το πρώτο τετράμηνο του 2024, από τις 67.804 συμβάσεις του Δημοσίου που υπογράφηκαν, οι 49.135 ή το 72%, διεκπεραιώθηκαν μέσω απευθείας (!) αναθέσεων. Πρόκειται για ποσά ύψους 797 εκατ. ευρώ. Αυτή η παρατεταμένη πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποχρέωσε την Κομισιόν να παρέμβει και να ζητήσει από την Αθήνα τροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς (δηλαδή τις μίζες) για την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων.


Να θυμίσουμε σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων  για το σύνολο του έτους 2023 από το σύνολο 252.799 συμβάσεων που υπογράφηκαν το προηγούμενο έτος, οι 184.757 ήταν με απευθείας ανάθεση. Δηλαδή περισσότερες από 7 στις 10 συμβάσεις, ή το 73%, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για ρεκόρ εποχών, καθώς έως και το 2022 το ποσοστό των συμβάσεων με απευθείας ανάθεση δεν ξεπερνούσε το 65%.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα για την αντίληψη των υπουργών της κυβέρνησης για το δημόσιο χρήμα,  αποκάλυψε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης που προ ημερών έστειλε στους υπουργούς Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, πλήρη καταγραφή των αμαρτωλών σχέσεων του ΕΟΠΥ με ιδιωτικές κλινικές. Στην έκθεση αναφέρονται:


Οι συμβάσεις που συνάπτουν είναι διάτρητες. Για παράδειγμα προβλέπουν νοσηλεία σε τετράκλινο δωμάτιο - ακόμη και σε κλινικές που δεν διαθέτουν τέτοια δωμάτια. Οπότε μπαίνει μπροστά το κόλπο της «αναβάθμισης», δια της μεταφοράς σε δωμάτιο ανώτερης κλάσης - αλλά με… χρέωση του νοσηλευόμενου.

Οσάκις τα θύματα το καταγγέλλουν, ο Οργανισμός καθυστερεί τον έλεγχο, επιβάλλει πρόστιμο στην κλινική και αμέσως μετά «αποδέχεται την ένστασή της χωρίς νόμιμη αιτιολογία και το ακυρώνει». Κατά το πόρισμα, ο ΕΟΠΥΥ δείχνει «μεγάλη ανοχή στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους ιδιώτες παρόχους.

Η συμπαιγνία με τους προμηθευτές επεκτείνεται και στην παραβίαση των φορολογικών κανόνων. Είτε με κατάτμηση των δαπανών και άλλες «διευθετήσεις» στην έκδοση των παραστατικών - ειδικά όταν πρόκειται για εγχειρήσεις. Ώστε να διευκολύνεται η φοροδιαφυγή και η χρηματοδότηση των ιδιωτών, με την καταβολή ΦΠΑ 24% (!) παρ’ ότι ο Οργανισμός… εξαιρείται.


Ο έλεγχος των καταγγελιών επαφίεται σε επιθεωρητές που θα έπρεπε να αποκλειστούν καθώς κάποιοι διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο και συγγενείς τους, ακόμα και α' βαθμού, εργάζονται στις κλινικές που ελέγχουν! Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει καν όσους καταγγέλλουν τις κλινικές, δεν συντάσσει εκθέσεις ελέγχου ή τις αρχειοθετεί».

Ο Συνήγορος του Πολίτη  αφού  τεκμηρίωσε τα συμπεράσματα του και ζήτησε ριζικές αλλαγές και έλεγχο σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές ώστε να καταλογιστούν ποσά που δεν έπρεπε να εισπράξουν από το δημόσιο, να επιστραφούν σε νοσηλευόμενους παράνομες χρεώσεις και να κινηθεί η ΑΔΑΕ για τη φορολογική πλευρά του σκανδάλου.

Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα το  πόρισμα αυτό έπρεπε να βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελέα. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή έστω να κληθεί σε απολογία από τους  υπουργούς Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.   Στην κυβέρνηση της φαμίλιας με υπουργούς σε ασυλία ότι και αν κάνουν, αφού πλέον η χώρα δεν διαθέτει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όλα αυτά βρίσκουν θέση στον κάλαθο των αχρήστων.

Εξ άλλου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας κυριαρχεί ως γνωστόν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital όπου είναι στέλεχος η μεγάλη θυγατέρα του πρωθυπουργού και κανείς (!) δεν γνωρίζει τους μετόχους του. Δεν φτάνει λοιπόν που με εντολή Μητσοτάκη διαλύεται το ΕΣΥ  για να τρέχουν όσοι οι πολίτες μπορούν στον ιδιωτικό τομέα, τους επιτρέπεται και να αισχροκερδούν ασύστολα.

Και αυτά τα υπερκέρδη, περιέχουν μίζες προς του αναθέτοντες και διαχειριστές δημοσίου χρήματος. Μίζες, που ως μαύρο χρήμα καταλήγει και σε κομματικά ταμεία για τις ανάγκες της προπαγάνδας. Συμβαίνει λοιπόν η ΝΔ να είναι ένα υπερχρεωμένο κόμμα κοντά στο μισό δισεκατομμύριο (!)  να μην δικαιούται δανεισμό από τις Τράπεζες, και να κάνει δαπανηρές προεκλογικές καμπάνιες.  Έχει όμως τον πλέον ακριβό σύμβουλο επικοινωνίας, τον Αμερικανό Σταν Γκρίνμπεργκ, που στην αρχή  είπαν πως είναι φίλος και εθελοντής του Κυριάκου, μετά ότι πως πληρώνεται από τη ΝΔ, μόνο που υπάρχει πληρωμή ενός εκατομμυρίου στην εταιρεία του κ. Γκρίνμπεργκ  (Edelman), από το Υπουργείο Εξωτερικών! Τρώνε πίνουν και λογαριασμό δεν δίνουν.



Δημήτρης Χρήστου
ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/