5 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Καταγγέλλει τα τραγικά αποτελέσματα από την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας

 

Τα τραγικά αποτελέσματα για τους υγειονομικούς και την υγεία του λαού που προκαλεί η χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας αναδεικνύει και καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ καλεί τον λαό της Λάρισας, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς «να αντιδράσουν δυναμικά για τη στήριξη του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας». 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το υπουργείο Εμπορίου της Υγείας, συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν Υγείας, το οποίο εξελίσσεται επί δεκαετίες με αγαστή συνεργασία όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων, τώρα ετοιμάζεται για την χαριστική βολή.

Η Λάρισα επιλεγμένη με πιλοτικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά ακόμα και της ιατρικής εκπαίδευσης, ευρίσκεται αυτοδικαίως στον πυρήνα των εξελίξεων μετά και το γκροτέσκο, θλιβερό αποτύπωμα της παρακμής με την πρόσφατη πτώση της οροφής στο κεφάλι εξεταζόμενης άρρωστης σε εξωτερικό ιατρείο του ΠΓΝΛ, του οποίου γίναμε μάρτυρες.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στις ελλείψεις υλικών, υπάρχει αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, ελλείψει των απαραίτητων αντιδραστηρίων, γίνεται δυσχερής η διάγνωση λοιμώξεων με τη χρήση μοριακών τεχνικών (π.χ. PCR για μηνιγγίτιδα), ενώ και στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.

Παράλληλα, η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Αυτά (και πολλά άλλα που θα χρειαστούν σίγουρα πολυσέλιδη αναφορά) καθώς και μία ατελείωτη θλιβερή σειρά ποικίλων προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, απότοκα  υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, καθιστούν τη λειτουργία του ΠΓΝΛ άκρως προβληματική, επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης.

Από τα παρεπόμενα της υποχρηματοδότησης αναφέρουμε ενδεικτικά το ποσό των 2,7 ευρώ, με το οποίο το υπουργείο κοστολογεί τη σίτιση ανά άτομο στο ΠΓΝΛ (σκεφτείτε ασθενείς με υποθρεψία, όπως οι ογκολογικοί, οι οποίοι χρήζουν γευμάτων υψηλής θρεπτικής αξίας…).

Το σκηνικό της σχεδιασμένης εγκατάλειψης συμπληρώνεται από το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες το ΠΓΝΛ αδυνατεί, λόγω έλλειψης Διοικητικού Συμβουλίου και αναφερόμενης αδυναμίας συγκρότησής του, να προβεί σε οποιαδήποτε προμήθεια απαραίτητων υλικών για τη στοιχειώδη λειτουργία του.

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την 5η ΥΠΕ για τη διάλυση που προκαλεί και επιβάλλει στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας με σκοπό την κερδοφορία των τρωκτικών της παρασιτικής ιδιωτικής υγείας και καλεί τον λαό της Λάρισας και τους συλλογικούς φορείς και σωματεία να αντιδράσουν δυναμικά για τη στήριξη του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας».