18 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρισμός: Έντονες αντιδράσεις για το νέο χωροταξικό



 Παρατείνεται η διαβούλευση

Παρατείνεται μέχρι και τις 25/9/2024 η δημόσια διαβούλευση για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ), με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η παράταση δίνεται λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης και της μεγάλης συμμετοχής στη διαβούλευση, η οποία αρχικά έληγε στις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Πάντως, τις τελευταίες μέρες περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι τοπικών επιτροπών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ακόμα και ξενοδοχειακές ενώσεις, διατύπωσαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις – διατάξεις του νέου Χωροταξικού.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στις παρατηρήσεις τους οι παρεμβαίνοντες στη διαβούλευση, είναι η προώθηση των μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων (με ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά με βίλες), οι οποίες ουσιαστικά επιτρέπονται παντού, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και ακατοίκητες νησίδες!

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές δεν προβλέπεται κανένας ουσιαστικός περιορισμός στη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, πέραν του είδους των νέων κλινών (μόνο 4 ή 5 αστέρων), ενώ οι ποσοστώσεις που υπήρχαν για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά έχουν «εξαφανιστεί».

Πέντε κατηγορίες
Το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, αν και είναι το τρίτο κατά σειρά που καταρτίζεται, ουσιαστικά είναι το πρώτο που φιλοδοξούν οι συντάκτες του να εφαρμοστεί, καθώς τα δύο προηγούμενα (2009 και 2013) έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταξύ άλλων, το νέο χωροταξικό, χωρίζει τον ελλαδικό χώρο σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με την τουριστική ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση γίνεται μόνο στη βάση της σχέσης τουριστικών κλινών προς μόνιμο πληθυσμό, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Επίσης, γίνεται σε επίπεδο δημοτικής ενότητας (υπάρχουν 1.034 δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα), με τις κορεσμένες περιοχές («περιοχές ελέγχου») να είναι 18, τις ανεπτυγμένες 84, τις αναπτυσσόμενες 139, τις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης 265 και τις μη ανεπτυγμένες 528.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ