4 Σεπτεμβρίου 2024

Ολική επαναφορά στο σχέδιο για καθημερινή εφημερία στα νοσοκομεία – Σφοδρές αντιδράσεις από τους γιατρούς



 Αντιδρούν οι γιατροί σε νοσοκομεία της Αττικής στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για 24ωρες, επταήμερες εφημερίες.
Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο του υπουργείο Υγείας σχετικά με το νέο σύστημα στις εφημερίες που προσπαθεί να υιοθετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σενάριο για καθημερινή εφημερία όλων των μεγάλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου είχε ακυρωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, φαίνεται ότι αυτό επανέρχεται με έναν έμμεσο τρόπο.

Την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ ώστε να του ζητήσει διευκρινίσεις για το τι σκοπεύει να εφαρμόσει. Να υπενθυμιστεί ότι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ σημειώνουν πως δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να εφημερεύουν καθημερινά καθώς θα απαιτούνταν τουλάχιστον το διπλό προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Σε αναβρασμό οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας
Την ίδια στιγμή μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο Νίκαιας μετά το σενάριο για καθημερινή γενική εφημερία καθώς οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι το «σχέδιο» αυτό είναι καταστροφικό.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους λόγω των τραγικών ελλείψεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (αλλά και με δεδομένη την ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δίπλα στα πραγματικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά και που κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την ενίσχυσή της) με χίλιες δυο δυσκολίες και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουμε να ανταποκριθούμε στον όγκο των έκτακτων περιστατικών που έχουμε σήμερα με γενική εφημερία 8 πμ – 8 πμ ανά κάθε τέταρτη ημέρα. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισμένα και με σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών.


Υπό τα νέα αυτά δεδομένα οι γιατροί του Νίκαιας, προειδοποιούν πώς αν δεν αποσυρθεί ΑΜΕΣΩΣ το «σχέδιο» ανατροπής του σημερινού πλάνου εφημέρευσης για το νοσοκομείο μας θα προχωρήσουμε άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (για τις οποίες ζητάμε την κάλυψη από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά) σε συντονισμό (μέσω εκπροσώπων μας που θα ορίζονται από την γενική συνέλευση) με τους συναδέλφους άλλων νοσοκομείων τα οποία επίσης θίγονται.

Tο τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναλύει τα συγκεκριμένα θέματα, ενόψει της κινητοποίησης που ετοιμάζει για τη ΔΕΘ. Το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων είναι η υποστελέχωση. Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων. Την 1 Ιανουαρίου του 2022 ως τακτικό προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 75.022 υπάλληλοι. Την 1 Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι. Την 1 Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Την 1 Ιουνίου του 2024 70.096 υπάλληλοι. Από τον Ιανουάριο του έτους 2022 έως και τον Μάιο του έτους 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους. Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2024, από 1 Ιανουαρίου έως τέλος Μαΐου το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 500 υπαλλήλους. Δηλαδή αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεις 500 υπαλλήλων.

Στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης.

Ιδιωτικοποίηση

Πάντως, η αρχή των πάντων είναι οι δαπάνες για την υγεία. Συνεχώς οι δείκτες ποιότητας του ΕΣΥ επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία την χρηματοδότηση. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ την στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.5% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει στην οδό της ιδιωτικοποίησης.
Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. Επίσης, ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.

Η χαμηλή ανταπόκριση στα απογευματινά χειρουργεία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου 10.000 χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής. Μέχρι τώρα σε έξι μήνες έγιναν περίπου 500 απογευματινά χειρουργεία και η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών ήταν εκτός λίστας αναμονής. Ο αριθμός χειρουργείων σε αναμονή παραμένει στις 10.000.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι θεμελιώδης αρχή σύσταση του ΕΣΥ ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις, καταργείται η ισότιμη πρόσβαση. Η λειτουργία Νοσοκομείων που είναι υπό κατασκευή όπως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, η μετατροπή Νοσοκομείων που ήδη λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως της Σπάρτης, της Κομοτηνής, το Ογκολογικό του Παίδων Αγία Σοφίας, ο νόμος για την ψυχική υγεία δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

ΠΗΓΗ https://www.dnews.gr/