20 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα βαθιά στη Ρωσία

 


Το ΝΑΤΟ «προειδοποιεί» πως Κίνα - Ρωσία - Ιράν - Βόρεια Κορέα «ευθυγραμμίζονται» όλο και περισσότερο

Την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία υποστήριξε χτες το Ευρωκοινοβούλιο σε νέο απαράδεκτο ψήφισμά του, τασσόμενο για ακόμα μια φορά υπέρ της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.


Τέτοιους πυραύλους προμηθεύουν στο Κίεβο μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ (ATACMS) και η Βρετανία με τη Γαλλία (Storm Shadow / SCALP-EG), ενώ την απόφαση για αποστολή και τον τρόπο χρήσης τους την λαμβάνουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. ΗΠΑ και Βρετανία βρίσκονται σε μεταξύ τους διαβουλεύσεις, αλλά και με «συμμάχους».


Παράλληλα με την άρση των περιορισμών από τις χώρες που ήδη στέλνουν τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τη Γερμανία να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς TAURUS.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χτες, με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές, επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο κάλεσμα κλιμάκωσης με το πρόσχημα ότι αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, «η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της».


Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Β. Βολόντιν σχολίασε ότι αυτό που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο θα οδηγήσει σε «παγκόσμιο πόλεμο με τη χρήση πυρηνικών όπλων».


Το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής, ενώ εκφράζει «βαθιά λύπη» για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τα κράτη - μέλη.


Περαιτέρω η Ευρωβουλή επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να παραδώσουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών.


Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον στο 0,25% του ΑΕΠ τους.


Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε επιπλέον κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, πρόσθετο στα 8 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2024.


Σε μια ακόμη ένδειξη πως η σύγκρουση οδεύει διαρκώς προς κλιμάκωση, το ανώτατο συμβούλιο Αμυνας της Ρουμανίας δήλωσε χτες ότι συζήτησε πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή και καταπολέμηση των περιστατικών με τις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία θα πρέπει να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.


Την Τετάρτη οι υπουργοί Αμυνας του ανατολικού βραχίονα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, είχαν τονίσει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε περιστατικά κατά τα οποία ρωσικοί πύραυλοι ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας εισέρχονται στον εναέριο χώρο «συμμάχων».


Καλεί να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ

Το ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου καλεί επίσης τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την πολιτική κυρώσεων του Συμβουλίου κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και των τρίτων χωρών και οντοτήτων, που παρέχουν στη Ρωσία στρατιωτική τεχνολογία και προϊόντα «διπλής χρήσης».


Εξάλλου καταδικάζεται η πρόσφατη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και ζητούνται ενισχυμένες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας «για τη στήριξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».


Επιθυμούν επίσης να προστεθούν οντότητες και άτομα από την Κίνα στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και αυστηρότερα μέτρα για τη συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος της καταστρατήγησης των κυρώσεων από εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και τρίτες χώρες.


Προκειμένου η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της να διασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και στρατιωτική στήριξη για το Κίεβο, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί να θεσπιστεί «ένα στέρεο νομικό καθεστώς για τη δήμευση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ».


Σχέδιο παραπέρα κλιμάκωσης το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Με ένα αντίστοιχο σχέδιο για να αυξηθεί η στρατιωτική, οικονομική, πολιτική πίεση στη Μόσχα μεταβαίνει την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Σύμφωνα με το CNN, αντίστοιχες συνομιλίες για τη «στρατηγική» του πολέμου το επόμενο διάστημα θα έχει ο Ζελένσκι με την υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών Κ. Χάρις, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ίσως συναντήσει τον Ζελένσκι.


Σύμφωνα με «διαρροές», το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού Προέδρου, που ισχυρίζεται πως θα πιέσει τη Ρωσία να ...τερματίσει τον πόλεμο, περιλαμβάνει αίτημα για όπλα μεγάλης εμβέλειας και χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα, επενδύσεις στην ουκρανική «αμυντική» βιομηχανία και «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ.


Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ουκρανίας, το προσχέδιο εγγράφου περιγράφει το «απαραίτητο για τη νίκη» βεληνεκές αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS και Storm Shadow, των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot, των όγκων τους, των όρων παράδοσης και των προβλεπόμενων χρήσεων.


Το Κίεβο ζητά επίσης άδεια να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα μεγάλης εμβέλειας και στοχεύει να διευκρινίσει τα αποτελέσματα της επίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ.


Επιπλέον, συνεχίζει το «Kyodo», το σχέδιο περιλαμβάνει αίτημα για επενδύσεις στην «αμυντική» βιομηχανία της Ουκρανίας, δηλώνοντας το ποσό που απαιτείται για να αυξηθεί η παραγωγή drones και βλημάτων πυροβολικού στη χώρα.


Τέλος, περιλαμβάνεται το αίτημα για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνονται τα τρωτά σημεία του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας.


«Οποιος αντιδρά πιο γρήγορα στις απαιτήσεις στο πεδίο της μάχης κερδίζει», τόνισε χτες από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε μια επίσκεψη σε «αμυντική» βιομηχανία στην Αγ. Πετρούπολη που παράγει drones. Οπως είπε, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή drone κατά περίπου δέκα φορές σε σχεδόν 1,4 εκατ. φέτος.


Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Β. Κορέα «ευθυγραμμίζονται»

Ακόμη μια επισήμανση για το υπό διαμόρφωση «στρατόπεδο» Ρωσίας - Κίνας - Ιράν - Βόρειας Κορέας, έκανε ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Οκτώβρη και τον διαδέχεται ο Μ. Ρούτε.


«Βλέπουμε πως οι αυταρχικές δυνάμεις ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο. Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, όπου όλες παρέχουν σημαντική αμοιβαία υποστήριξη», είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Times».


Σύμφωνα με τον ίδιο, επικεφαλής αυτής της «συμμαχίας» βρίσκεται η Κίνα, που «είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Η Κίνα υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας και παρέχει τα εξαρτήματα, τα μικροηλεκτρονικά, τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να κατασκευάσει τους πυραύλους και τις βόμβες που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία».


Στο μεταξύ, τα κράτη του ΝΑΤΟ φοβούνται πως σε αντάλλαγμα το Πεκίνο έχει αποκτήσει την τεχνολογία που χρειάζεται για «στρατιωτική κυριαρχία» στον Ινδο-Ειρηνικό.


Ο Στόλτενμπεργκ «επιβεβαίωσε» τον πρόσφατο ισχυρισμό της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία παρείχε προηγμένες δυνατότητες υποβρυχίων, πυραύλων και stealth στο Πεκίνο.


«Το Πεκίνο σταμάτησε ωστόσο να προμηθεύει τη Ρωσία με συμβατικά όπλα. Η βρετανική υπηρεσία ξένων πληροφοριών, MI6, και η αντίστοιχη στις ΗΠΑ, η CIA, βλέπουν την άνοδο της Κίνας ως την κύρια γεωπολιτική πρόκληση του αιώνα», αναφέρουν οι «Times».


«Το Ιράν έχει παράσχει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους. Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος να παράσχουν ακόμη περισσότερους. Η Ρωσία δεν το παίρνει δωρεάν. Ανησυχούμε ότι είναι επίσης πιθανό η Ρωσία να μοιράζεται τεχνολογία που θα βοηθήσει το Ιράν στα πυραυλικά του προγράμματα. Αλλά ούτως ή άλλως, η Ρωσία πληρώνει τότε για ό,τι παίρνει, και αυτό ενισχύει τις δυνατότητες του Ιράν», είπε ο Στόλτενμπεργκ.


Οι ΗΠΑ επέβαλαν χτες νέες κυρώσεις σε Ρωσία και Βόρεια Κορέα, που σχετίζονται με την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να ενισχυθεί η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.


Υπενθυμίζεται πως ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σ. Σοϊγκού, επισκέφτηκε προ ημερών την Πιονγιάνγκ και στη συνέχεια μετέβη στην Τεχεράνη.