5 Σεπτεμβρίου 2024

Σύσκεψη μεταξύ ημετέρων και χωρίς τους αρμοδίους

 

Ενώ το Νοσοκομείο Σάμου (και οι κάτοικοι)... αναστενάζει με ακόμα μία παραίτηση γιατρού, ο Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους «γαλάζιους» φορείς του νησιού για να συζητήσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αγνοώντας τους υγειονομικούς και τα θεσμικά τους όργανα.

Στη σκιά ακόμα μίας παραίτησης ιατρού από το Νοσοκομείο Σάμου πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα και στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μόνο που ο κ. Γεωργιάδης ξέχασε να καλέσει τους κατεξοχήν γνώστες της κατάστασης εκεί, δηλαδή τους υγειονομικούς υπαλλήλους και τα θεσμικά τους όργανα, όπως την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου! 

Το ατόπημά του, δε, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού η συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων σε μια τέτοια διαβούλευση προβλέπεται και από τον νόμο. Συγκεκριμένα στην 5η παράγραφο του άρθρου 292 του νόμου 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5/17-01-2018), που καθορίζει επακριβώς τους σκοπούς των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής:

 «Οι Ιατρικοί Σύλλογοι συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς για τον σχεδιασμό της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της Περιφέρειάς τους». Διάταξη που μάλλον διέλαθε την προσοχή του Αδωνη Γεωργιάδη, ξεχνώντας παράλληλα και τους ανάλογους Ιατρικούς Συλλόγους της Ικαρίας και των Φούρνων, νησιών που ανήκουν στον Νομό Σάμου.

Ολοι από τη Ν.Δ.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η σύνθεση των προσκεκλημένων στη σημερινή σύσκεψη, αφού λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σάμου καλούνται να βρουν οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου καθώς και ο βουλευτής του νησιού, γιατρός στο επάγγελμα, κ. Χρ. Στεφανάδης.

 Τυχαία ή μη στελέχη της Αυτοδιοίκησης που έχουν στηριχθεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο όλοι από τη Νέα Δημοκρατία. Εξαίρεση αποτελεί η πρόσκληση προς τον δήμαρχο Ικαρίας, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει το «παρών». 

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών που κάνει λόγο για «συσχετισμούς πίσω από κλειστές πόρτες»: «Ο σαμιακός λαός γνωρίζει πολύ καλά πως ουδέποτε δόθηκε λύση με τέτοιου είδους συναντήσεις και με τέτοιους συσχετισμούς και πίσω από κλειστές πόρτες. 

Ολοι οι υγειονομικοί καλούν τον σαμιακό λαό και τους φορείς του να είναι σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει, αλλά ούτε και σωτήρες» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ μόλις χθες επισημοποιήθηκε και η παραίτηση ακόμη μίας ιατρού, της παθολόγου και διευθύντριας στην Παθολογική Κλινική στο εν λόγω νοσοκομείο. Παραίτηση που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες, οι οποίες έχουν φέρει το Νοσοκομείο Σάμου με μόλις 29 γιατρούς αντί για τους 75 προβλεπόμενους και μόλις έναν ειδικευόμενο αντί των 30 που προβλέπει το οργανόγραμμα.

Από την πλευρά τους πάντως οι κάτοικοι της Σάμου μόνο αμέτοχοι δεν παρατηρούν τα συμβάντα. Φανερά θορυβημένοι έδωσαν δυναμικό και μαζικά το «παρών» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι του νησιού στις 28 Αυγούστου, φτάνοντας -σύμφωνα με τους διοργανωτές- σε αριθμό που προσέγγισε ή και ξεπέρασε τους 1.500 ανθρώπους.

Γιώργος Παγούδης

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/