10 Σεπτεμβρίου 2024

«Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου»: Το νέο καθεστώς διαχείρισης απορριμμάτων

 Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΝ για την διαχείριση των αποβλήτων -Η ΔΕΔΑΠΑ Λέσβου απορροφά την ΔΙΑΝΟ Χίου

Και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου ορίζει αντιπροσώπους για την ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ η τελευταία διαλύεται

Ορίζει εκπρόσωπο στη Γενική συνέλευση της Δι.Α.Νο.Χ ΑΕ, το Δήμαρχο
Ανατολικής Σάμου Παπαγεωργίου Παρασκευά με αναπληρωτή του τον αντιδήμαρχο
Καρλοβασίτη Ευάγγελο.

Β. Ορίζει εκπρόσωπο στο Δ.Σ της Δι.Α.Νοχ ΑΕ, τον δημοτικό σύμβουλο
Χατζηκωνσταντή Ιωάννη με αναπληρωτή του την δημοτική σύμβουλο Θωμασούλη
Σταματία (Ματούλα). 





Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει έρθει η διαχείριση των απορριμμάτων και στους δύο δήμους της Λέσβου, με την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Δήμου Λέσβου Ι ΔΕΔΕΠΑΛ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων τόσο σε Δυτική Λέσβο κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας, όσο και στον Δήμο Μυτιλήνης όπου αποφασίστηκε ειδική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα.  


Αυτό που συγκρατούμε από την συνεδρίαση λογοδοσίας Δυτικής Λέσβου, που περιγράφθηκε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο, είναι ότι τα απορρίμματα της Λήμνου θα μεταφέρονται στην Λέσβο και αναμένονται σοβαρές ανακατατάξεις ως προς το καθεστώς διαχείριση.  

Στον Δήμο Μυτιλήνης αναμένεται να γίνει ειδική συνεδρίαση με θέμα την ΔΕΔΑΠΑΛ, μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης και συναίνεση της Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα η παράταξη Νέα Δράση - Νέος Δήμος κοινοποίησε δελτίο Τύπου παρομοιάζοντας την ΔΕΔΑΠΑΛ με «βασίλειο της Δανιμαρκίας» ενώ προηγουμένως μνημονεύει έλλειμμα της τάξεως 350.000 ευρώ και έξοδα χιλιάδων ευρώ για επίπλωση των γραφείων της.  

Μέχρι τις 12/10/2024 η διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου  

Την ίδια στιγμή έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από τις 29 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου το σχέδιο νόμου, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». 

Αντικείμενο του παρόντος αποτελούν α) η διαχείριση στερεών αποβλήτων, β) ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, γ) η επικαιροποίηση του πλαισίου των αποβλήτων, δ) η ενίσχυση της ανακύκλωσης, ε) η βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, στ) η θέσπιση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Συστάδων» Δημοσίων Κτιρίων, ζ) η προώθηση του πλαισίου αποθήκευσης ενέργειας, η) ο εκσυγχρονισμός των φορέων της αγοράς ενέργειας, και θ) η αντιμετώπιση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων.  
«Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου» 

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται προσθήκη του άρθρου 226Δ στον ν. 4555/2018για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  
Σύμφωνα με αυτό «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» και «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.» συγχωνεύονται με την πρώτη να απορροφά την δεύτερη. Η απορροφώμενη εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και μεταβιβάζει στην απορροφώσα εταιρεία Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών της. Η ΔΙΑΝΟΧ παύει να έχει νομική υπόσταση και η ΔΕΔΑΠΑΛ μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.» με διακριτικό τίτλο «Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου», με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 
Η συμμετοχή των δήμων - μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθορίζεται κατά το πληθυσμιακό ποσοστό εκάστου δήμου-μετόχου στον συνολικό αριθμό μονίμων κατοίκων των Δήμων - μετόχων τους. 

ΔΕΔΑΠΑΛ και ΔΙΑΝΟΧ θα πρέπει να συντάξουν και να δημοσιεύσουν έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους για τη χρήση της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. 
Με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που εκδίδεται έως τις 31 Μαρτίου 2025, συστήνεται και συγκροτείται τριμελής επιτροπή με σκοπό την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας, των εγκαταστάσεων και εξοπλισμών της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.. Η επιτροπή καταγραφής ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής της περιουσίας της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και της σύνταξης σχετικής έκθεσης, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, από την ημερομηνία σύστασης και αποστέλλει, εντός πέντε (5) ημερών από την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, τη σχετική έκθεση στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 

Η μετάβαση 
Σε ότι έχει να κάνει με την διοικητική μετάβαση στο Σχέδιο νόμου σημειώνεται:  
Η εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. λύεται αυτοδίκαια χωρίς να προηγηθεί στάδιο εκκαθάρισης.  
Η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και των εν εξελίξει έργων και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, ενοχικά και εμπράγματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις, αξιώσεις, διοικητικές άδειες ή εγκρίσεις και έννομες σχέσεις αυτής. 
Οι εκκρεμείς δίκες της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. συνεχίζονται από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή αυτών και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη για καθεμία από αυτές. 
Οφειλές της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από την εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. 
Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. μεταφέρονται στην εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής καταγραφής ή στην έκθεση των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών ή της ελεγκτικής εταιρείας, βαρύνουν τους Δήμους Χίου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων-Κορσεών, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσων Ψαρών κατά το μέρος που αφορούν έκαστο εξ αυτών. 
Για τα πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από την εταιρεία ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., η εταιρεία Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου καθίσταται καθολικός διάδοχος ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. 
Το προσωπικό της εταιρείας ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και αυτό με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, καθίστανται αυτοδικαίως από τη συντέλεση της συγχώνευσης προσωπικό της εταιρείας Φο.Δ.Σ.Α. Βορείου Αιγαίου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους με την ίδια σχέση εργασίας . 
Η απορροφώμενη εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης συνεχίζει να λειτουργεί και να ασκεί τις αρμοδιότητές της, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και μεριμνά για την ομαλή μετάβαση των λειτουργιών της στην απορροφώσα εταιρεία. 
Η μη τήρηση των προθεσμιών του παρόντος συνιστά για τον υπαίτιο που είναι αιρετό όργανο πειθαρχικό αδίκημα.  
 
 
Κάνει λόγο για τεράστιο έλλειμμα και διάθεση χιλιάδων ευρώ για επίπλων και μισθώματα 
«Βασίλειο της Δανιμαρκίας» χαρακτηρίζει η παράταξη Κουφέλου το καθεστώς στην ΔΕΔΑΠΑΛ 
«Βασίλειο της Δανιμαρκίας» χαρακτηρίζει η παράταξη «Νέα Δράση - Νέος Δήμος» σε δελτίο Τύπου το καθεστώς που επικρατεί στην ΔΕΔΑΠΑΛ σημειώνοντας ότι η επιχείρηση παρουσιάζει έλλειμμα 350.000 ευρώ όταν την ίδια ώρα δαπανούνται χιλιάδες ευρώ για την αγορά επίπλων και την κάλυψη των μισθωμάτων.. 
Είχε προηγηθεί την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η 58η τροποποίηση του προϋπολογισμού που ήταν συνδεδεμένη με την ΔΕΔΑΠΑΛ. 
Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Παναγιώτη Καρέκο, ο οποίος ανέφερε ότι την τροποποίηση του π/υ αιτήθηκε το τμήμα Διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, για την αύξηση της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών από το ΦΟΣΔΑ Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ) στο Δήμο Μυτιλήνης προκειμένου ο Δήμος να προβεί σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η πρόσληψη για μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας δεν έχει προχωρήσει μέχρι την 02/09/2024. 
Αποκλειστική συνεδρίαση 
Είχε προηγηθεί της συζήτησης του θέματος υποβολή αιτήματος από τον δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Κουφέλου, Παναγιώτη Κατσαβέλλη για την πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την διαδικασία και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ΔΕΔΑΠΑΛ, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την Δημοτική Αρχή. Ο Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κουφέλου, Κ. Φραγκόπουλος, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «Επειδή θεωρούμε ότι είναι ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ όσο και με την ευρύτερη λειτουργία του Δήμου και αναγνωρίζοντας σημαντική την ανάγκη για να προχωρήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να εξυπηρετούν τους δημότες, εμείς ως παράταξη είμαστε θετικοί υπό μία βασική προϋπόθεση. Η προϋπόθεση αυτή είναι η επανατοποθέτηση - επαναπρόσληψη όλων όσοι έχουν αποχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα». 
Ο αντιδήμαρχος κ. Καρέκος απαντώντας είπε: «Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να πάρουμε τα πράγματα θα το είχαμε πράξει. Αυτή τη στιγμή έχει ανάγκες ο Δήμος στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Κάναμε τροποποίηση του π/υ και βρήκαμε κάποια χρήματα 143.000 ευρώ με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία (..) για να μπορέσουμε για άλλους δύο μήνες να εξυπηρετήσουμε τους συνδημότες μας στο θέμα της καθαριότητας». 
Χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση στη ΔΕΔΑΠΑΛ 
«Πριν την έναρξη της χτεσινής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη μας «Νέα δράση νέος Δήμος» κατέθεσε εγγράφως προς το Προεδρείο, αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην ΔΕΔΑΠΑΛ. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε αλλά και με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η οικονομική κατάσταση της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ανησυχητική, αφού παρουσιάζει έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα σε μόλις 5 μήνες από την αλλαγή της Διοίκησης. Αυτό είχε σαν συνέπεια δεκάδες εργαζόμενοι να αντικρίσουν την πόρτα της εξόδου. 
Την ώρα που τα γραφεία της ΔΕΔΑΠΑΛ έχουν μετατραπεί σε ανάκτορα, με χιλιάδες ευρώ να έχουν ξοδευτεί για την αγορά επίπλων και την κάλυψη των μισθωμάτων, την ίδια ώρα εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς εργασία. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την ΔΕΔΑΠΑΛ, έτσι ώστε να μάθουν οι δημότες τι τελικά επικρατεί στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας»» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της παράταξης Κουφέλου.