16 Σεπτεμβρίου 2024

Δούρου κατά Γεραπετρίτη: Η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται σε επικίνδυνα θολά νερά

 

«Για άλλη μία φορά ο κ. υπουργός, αναφερόμενος στον απαραίτητο ελληνοτουρκικό διάλογο, αποφεύγει να αναδείξει την ανάγκη σαφών κόκκινων γραμμών προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή» τονίζει η Ρένα Δούρου, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα στον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται «σε θολά νερά με όρους αδιαφάνειας».


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει πως «η “γαλάζια πατρίδα” δεν αποτυπώνεται στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια με χάρτη ο οποίος φέρει αξιώσεις» και τόνισε πως περιλαμβάνει μόνο «την ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας» και όχι το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.
«Τα γεγονότα της Κάσου, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. υπουργός να τα εξωραίσει, εμφανίζοντάς τα ως … “νίκη της ελληνικής διπλωματίας”, συνιστούν δυσοίωνες εξελίξεις. Δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο και δείχνουν ότι το επιθετικό και παράνομο αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, όπως και συνολικά η στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πολιτικές επιλογές σε πλήρη εξέλιξη» απαντά η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Ρένας Δούρου:
«Με τη νέα συνέντευξή του σήμερα στην τηλεόραση του Open ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε δυστυχώς ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται επικίνδυνα, όχι στα “ήρεμα νερά του Αιγαίου”, όπως θέλει να μας πείσει η κυβερνητική εκδοχή αλλά σε θολά νερά με όρους αδιαφάνειας.

Δέκα ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στο επικίνδυνο για τη χώρα μας, τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, έκανε λόγο για “ένα αφηρημένο ιδεολόγημα”. Δυστυχώς για τον τόπο, τα γεγονότα, η προκλητικά κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με τις συστηματικά κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού δικαίου, να υπονομεύουν τα συμφέροντα της Ελλάδας, καταρρίπτουν την καθησυχαστική εκδοχή του.
Τα γεγονότα της Κάσου, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Υπουργός να τα εξωραίσει εμφανίζοντάς τα ως … “νίκη της ελληνικής διπλωματίας”, συνιστούν δυσοίωνες εξελίξεις. Δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο και δείχνουν ότι το επιθετικό και παράνομο αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας” όπως και συνολικά η στρατηγική της Τουρκίας δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου αλλά πολιτικές επιλογές σε πλήρη εξέλιξη.
Για άλλη μία φορά ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στον απαραίτητο ελληνοτουρκικό διάλογο, αποφεύγει να αναδείξει την ανάγκη σαφών κόκκινων γραμμών προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή. Για ποιο λόγο;»