9 Σεπτεμβρίου 2024

Ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στην υπερδομή-φυλακή της Σάμου

 

Σε Ερώτησή της, προς την Ευρωπαϊκη Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στην υπερδομή-φυλακή της Σάμου, αναφέρει:

«Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου και οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων για την υπερδομή – φυλακή στη Σάμο επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά τις καταγγελίες οργανώσεων και μαζικών φορέων από την πρώτη στιγμή που αυτή λειτούργησε, αυτό που οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού ανέδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο άνοιγμα της.

Άθλιες συνθήκες κράτησης με εγκλωβισμό για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες σύμφωνα με τα «ευρωπαϊκά πρότυπα» που παραπέμπουν σε φυλακή με συρματοπλέγματα, κάμερες ασφαλείας, στέρηση εξόδου μέχρι και για 25 μέρες. Έλλειψη νερού και ειδών ατομικής υγιεινής, στοίβαγμα και στέγαση σε ακατάλληλες συνθήκες λόγω υπερπληθυσμού, ελλιπής πρόσβαση σε νομική αρωγή και διερμηνεία, έλλειψη μόνιμου γιατρού, νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμάκων, τη στιγμή που και το νοσοκομείο της Σάμου που παραπέμπονται οι πρόσφυγες, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, ακόμα και σε βασικές ειδικότητες γιατρών.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι τωρινά και ούτε αποτελούν κάποια μεμονωμένη περίπτωση, ενώ σχετίζονται και με την πολιτική της παράδοσης των σχετικών υπηρεσιών σε διάφορες ΜΚΟ και ιδιώτες, που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά κονδύλια. Την στιγμή μάλιστα που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, όπως πρόσφατα στη Μετάδραση, έρχονται αντιμέτωποι με απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας τους, χαμηλούς μισθούς κι αβεβαιότητα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλες τις δομές των νησιών, που γεμίζουν ασφυκτικά, ξεπερνώντας τη χωρητικότητά τους. Οι ροές στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στη λεγόμενη νότια διαδρομή, συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη, και ενώ συνεχίζεται η γενοκτονία στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο και με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ και στήριξαν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή της ΝΔ, αποτελεί το έδαφος για τον εγκλωβισμό σε συνθήκες φυλάκισης στα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην ενδοχώρα. Ειδικά τη στιγμή που τοεκτρωματικό νέο Σύμφωνο απογειώνει τη βαρβαρότητα σε βάρος των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων, με τις προβλέψεις του γιαεξοβελισμό τους ακόμα και σε φυλακές «τρίτων χωρών», όπως η πρόσφατη «πρωτοβουλία» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι, και με τις ευλογίες της ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου στην … Αλβανία, με προβλέψεις ακόμα και για επιστροφή προσφύγων στην κόλαση του πολέμου και σε χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν σε δήθεν «ασφαλή τμήματά» τους.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι όσα βιώνουν οι πρόσφυγες στην άθλια φυλακή της Σάμου αποτελούν απλώς προάγγελο για αυτά που επεξεργάζονται ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις στο άμεσο μέλλον, ότι περιμένουν νέα δεινά τόσο τους ξεριζωμένους όσο και τους λαούς της περιοχής συνολικά. Μόνη απάντηση μπορεί να είναι το δυνάμωμα της πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον ξεριζωμό.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, έθεσαν με βάση τα παραπάνω τα εξής ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

“Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-για το γεγονός ότι υπερδομές – φυλακές όπως αυτή της Σάμου και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, αποτελούν εφαρμογή των κανόνων του «Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο», που προβλέπει ένταση των απελάσεων έπειτα από προσχηματικές και φαστ τρακ διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, εγκλωβισμό και κράτηση των αιτούντων ενάντια στα δικαιώματα τους, όπως απορρέουν από τη συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες;

-για το αν οι λεγόμενες «επαρκείς συνθήκες υποδοχής» της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, είναι αυτές του εγκλωβισμού και των χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης και κάλυψης ακόμα και στοιχειωδών αναγκών των αιτούντων άσυλο στη δομή Σάμου, όπως η πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα νερού και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;”».