8 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης – ΔΕΘ / Το «τρύπιο» καλάθι των παροχών – Αυτά που «ξέχασε» να πει ο πρωθυπουργός

 

Το «καλάθι» αποδείχθηκε τρύπιο καθώς οι αυξήσεις που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν εξαϋλωθεί πριν καν δοθούν από την ακρίβεια
Ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός των χθεσινών ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή πρόκειται για παροχές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.


Το «καλάθι» αποδείχθηκε τρύπιο καθώς οι αυξήσεις που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε εργαζόμενους και συνταξιούχους έχουν εξαϋλωθεί πριν καν δοθούν από τον επίμονο πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει ανενόχλητη επί μήνες.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αρκέστηκε να ανακοινώσει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία μονάδα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 ανακοίνωσε αύξηση σε πάνω από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2 εώς 2,5%. Πρόκειται για ψίχουλα, καθώς οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν και κινούνται ανοδικά, παρά το αφήγημα που επιχειρεί να καλλιεργήσει το Μαξίμου.

Ανεπαρκής κρίνεται και η έκτακτη στήριξη έως 200 ευρώ που θα δοθεί τον Δεκέμβριο σε 670.000 συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι από τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Σταδιακά, με ένα άγνωστο χρονοδιάγραμμα, θα πάει από τα 830 ευρώ στα 950 ευρώ, δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2027.

Την ίδια στιγμή, εμφανώς ενοχλημένος από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των γιατρών, οι οποίοι όπου σταθούν και βρεθούν δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μίλησε για «τυφλές διαμαρτυρίες», λέγοντας ότι «η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%,  κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ». Σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του ΕΣΥ καθώς οι εργαζόμενοι στην υγεία ζητούν μόνιμες προσλήψεις γιατρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για την καταπολέμηση της ακρίβειας, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, προτιμώντας ημίμετρα, αφήνοντας τους καταναλωτές στο έλεος των κερδοσκόπων.

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ