5 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ Χωρίς επάρκεια γιατρών οι εφημερίες το Σεπτέμβρη στο ΤΕΠ και την Παθολογική του νοσοκομείου Θήβας

 

Τις «επισφαλέστατες συνθήκες εφημέρευσης» που θα ισχύσουν για το μήνα Σεπτέμβριο στο ΤΕΠ και την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Θήβας, καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, απαιτώντας άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις αν η αποδυνάμωση αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν ενέργειες συγχώνευσής του.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών που εγκρίθηκε για το μήνα Σεπτέμβριο, στο ΤΕΠ. «θα εφημερεύουν ένας γενικός ιατρός και ένας από μετακίνηση ειδικευόμενος Παθολογίας, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετήσουν 80 περιστατικά που προσέρχονται κατά μέσο όρο καθημερινά στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Θήβας». Μάλιστα επισημαίνει ότι ο ειδικευόμενος ιατρός «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συνοδεύσει κάποια διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς, οπότε να "ξεμείνει" το ΤΕΠ με ένα γιατρό».

Αντίστοιχα στην Παθολογική κλινική, το μήνα Σεπτέμβριο, «για μέσο όρο 35 νοσηλευόμενων ασθενών υπεύθυνος στην εφημερία θα είναι ένας μονάχα ειδικός παθολόγος, μιας και οι ειδικευόμενοι παθολογίας αντί να αντιμετωπίζονται ως νέοι και ακόμα εκπαιδευόμενοι συνάδελφοι, "χρησιμοποιούνται" για να μπαλώνουν τρύπες».

«Παρακαλούμε μην αρρωστήσετε το μήνα Σεπτέμβριο, από τον επόμενο μήνα θα σας ενημερώσουμε…», σημειώνει καυστικά το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήβας περιγράφοντας την κατάσταση. Επισημαίνει μάλιστα ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες, εκτός της εργασιακής εξουθένωσης, ο «κάθε ιατρός που εφημερεύει φλερτάρει ανά πάσα στιγμή με το ιατρικό λάθος. Πόσο μάλλον σε ημέρες που στο Νοσοκομείο μπορεί να μην εφημερεύει χειρουργός, ορθοπεδικός, ακτινολόγος, αναισθησιολόγος, παιδίατρος και που το τμήμα Αιμοδοσίας (ακόμα )δεν έχει λειτουργήσει».

Σημειώνει ότι η διοίκηση «δεν παίρνει θέση για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη των δυσλειτουργιών και των καθυστερήσεων που θα προκύψουν για την εξέταση των ασθενών τόσο στο ΤΕΠ όσο και στην Παθολογική. Κανείς δεν παίρνει θέση, επίσης, για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το τυχόν ιατρικό λάθος που θα προκύψει. Κανείς δεν παίρνει θέση για την ταλαιπωρία που θα υφίστανται οι ασθενείς».

Υπογραμμίζει ότι κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας, της κάλυψης των κενών με μπαλώματα και μετακινήσεις γιατρών, που εξυπηρετούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τον υπηρεσιών υγείας σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, και καταλήγοντας τονίζει:

«Προειδοποιούμε να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενισχύοντας το Νοσοκομείο και κάνοντας τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λειτουργεί με όρους ασφαλείας τόσο στην καθημερνή λειτουργία του όσο και στην εφημερία. Προειδοποιούμε πως οι πρακτικές της συνεχούς αποδυνάμωσης του Νοσοκομείου, για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η συγχώνευσή του, θα μας βρουν απέναντι», σημειώνει.