6 Σεπτεμβρίου 2024

Απέραντο… γαλάζιο στους διορισμούς γιατρών στα νησιά – «Θάβουν» στη σιωπή τα προβλήματα



 Οι περιβόητες προκηρύξεις του Αδωνη Γεωργιάδη για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές φαίνεται ότι… άργησαν μία μέρα καθώς, ενώ τελειώνει το καλοκαίρι, αναμένεται να εκδώσει τώρα την υπουργική απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις στο ΕΣΥ, λίγο πριν από τη ΔΕΘ. 

Στόχος είναι βέβαια να ενισχυθεί το προφίλ της κυβέρνησης διαφημίζοντας ότι δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να εργαστούν σε άγονες περιοχές και απομακρυσμένα νησιά, δεδομένου ότι η οργή των κατοίκων και των ασθενών ξεχειλίζει πια.

 Στην πράξη, όμως, όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών, τα κονδύλια που θα διαθέσει για το ιατρικό προσωπικό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εξάλλου το μηνιαίο επίδομα το οποίο θα δοθεί στους γιατρούς που καλύπτουν θέσεις σε άγονες περιοχές (μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ για κάποιες ειδικότητες που έχουν έλλειψη) θα φορολογείται και μάλιστα όχι ξεχωριστά από τον μισθό.

Ακριβώς αυτό είναι που παραλείπει να πει ο κατά τα άλλα λαλίστατος Αδ. Γεωργιάδης. Οτι δηλαδή το συγκεκριμένο ποσό δεν θα φτάσει ανέγγιχτο στις τσέπες των γιατρών αλλά θα ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές και θα φορολογείται κοντά στο 45%, λόγω και της αλλαγής φορολογικής κλίμακας.



Πιθανώς γι’ αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν προς στιγμή να κάνουν εκτίμηση του αριθμού των γιατρών που μπορεί να προσελκύσουν με τα νέα οικονομικά κίνητρα που παρέχουν. Εξάλλου υπολείπεται ακόμη η θεσμική διευθέτηση των κινήτρων όπως η εξασφάλιση της κατοικίας για το ιατρικό προσωπικό ώστε να μη χρειάζεται να διαμένει ακόμη και στους διαδρόμους των μονάδων υγείας επειδή ακριβώς δεν μπορεί να βρει συμφέρουσα ενοικίαση σπιτιού.

 

Διορισμοί με κομματικά κριτήρια
Ομως αυτό που φαίνεται να δημιουργεί περαιτέρω δυσλειτουργίες στις δημόσιες μονάδες υγείας ειδικά των νησιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι επιλεκτικοί διορισμοί γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία.

Με βάση καταγγελίες στελεχών του ΕΣΥ, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΥΠΕ) επιλέγει να καλύψει κενές θέσεις σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε νησιά όπου οι τοπικοί άρχοντες έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ και συνδράμουν εκτός των άλλων ώστε να μη δημοσιοποιούνται τα προβλήματα του συστήματος υγείας.
ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ