18 Σεπτεμβρίου 2024

Μια απολύτως «συνεπής» επιλογή σε μια ΕΕ - «κοιλάδα των Τεμπών»



 Ο ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Επίτροπος της ΕΕ για «τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό» θα αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απολύτως «συνεπής» επιλογή για την ΕΕ και όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς τοποθετήθηκε επίτροπος της ΕΕ αξιωματούχος από μια χώρα που 1,5 χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη (κι ενώ η υπόθεση βαλτώνει ακόμα «υπό διερεύνηση») δύο τρένα κινήθηκαν στην ίδια γραμμή στον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας και ένα καμένο δέντρο καρφώθηκε μέσα σε ένα βαγόνι.


Ο Κυρ. Μητσοτάκης, βέβαια, πανηγύρισε για την εξέλιξη γράφοντας σε ανάρτησή του ανάμεσα σε άλλα ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο «αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές (...) και ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές - μεταφορών και Ενέργειας - από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», αναπαράγοντας σχέδια και στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη κι άλλων ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.


Αλλωστε, διαβεβαίωσε αυτούς τους ομίλους ότι «το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την Ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το "ΕΣΠΑ των δικτύων"», όπως τους έκλεισε το μάτι για το μπόλικο παραδάκι που μπορεί να ρεύσει στα ταμεία τους, της τάξης των 26 δισ.


Φουλ του πολέμου στη νέα σύνθεση

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πόστα στην Κομισιόν, όπως τα ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν, υπάρχουν καταρχάς έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι:


Τερέζα Ριμπέρα για την «πράσινη μετάβαση». Θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) για τη βιομηχανική στρατηγική και την ενιαία αγορά. Κάγια Κάλας (Εσθονία) ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ροξάνα Μιρζάτου (Ρουμανία) για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.


Στο μεταξύ ανάμεσα στα άλλα, στα ονόματα των επιτρόπων «ξεχωρίζει» και η επιλογή του Αντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και Διαστήματος, αφού θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.


Πλην αυτούς και του Τζιτζικώστα - οι υπόλοιποι επίτροποι είναι: Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα. Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία) για τη Μεσόγειο. Ολιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα Υγείας. Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος. Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση. Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης. Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας. Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής. Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων. Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού. Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα Ενέργειας και στέγασης. Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας. Μάικλ Μακ Γκραθ (Ιρλανδία) για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου. Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα γεωργίας και τροφίμων. Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού. Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.


Η νέα Επιτροπή, που θα έχει πενταετή θητεία, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της είτε 1 Νοέμβρη είτε 1 Δεκέμβρη.