9 Σεπτεμβρίου 2024

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τους γιατρούς των άγονων περιοχών δεν λύνει το πρόβλημα, εξισώνει προς τα κάτω το επίδομα

 
Αυτό που με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας «δεν ικανοποιεί το αίτημα μας» και «δεν δίνει λύση», τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σχολιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δοθεί επίδομα 200 έως 600 ευρώ στους γιατρούς που θα πάνε σε άγονες περιοχές. 

Υπενθύμισε ότι το οικονομικό κίνητρο για τις άγονες περιοχές υπάρχει από το 1983, «μόνο που οι συνάδελφοι εμπαίζονται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις».

Ο σχετικός νόμος του 1983, προβλέπει ότι το επίδομα για τις άγονες περιοχές, δίνεται στους γιατρούς με βάση τους βασικούς μισθούς. Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις το χορηγούσαν με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Έτσι το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογιζόταν με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142,56 ευρώ, Επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ, και Διευθυντή 225,71 ευρώ!

Αντί η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο αυτό και να χορηγήσει το επίδομα με βάση τον σημερινό βασικό μισθό των γιατρών, με τις νέες εξαγγελίες δίνει ένα εφάπαξ ποσό τάξης των 200 ευρώ και το «εξισώνει προς τα κάτω», όπως εξήγησε η Αφρ. Ρέτζιου. 

Σχολιάζοντας, δε, τις κυβερνητικές υποσχέσεις περί «ενίσχυσης» τάχα του δημόσιου συστήματος Υγείας, υπογράμμισε πως αναφέρονται στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, στην ενίσχυση των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Όταν μιλάνε για προσλήψεις, «στην πραγματικότητα πρόκειται για ανακύκλωση του προσωπικού» που ήδη υπάρχει και «απλώς αλλάζει η εργασιακή σχέση» του, ενώ «έρχονται εργολάβοι στα νοσοκομεία και απολύονται οι συνάδελφοι συμβασιούχοι σε κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου όπως σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα», ανέφερε. 

Έχουμε μια σειρά από ενέργειες της κυβέρνησης: Απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, νοσοκομειακοί γιατροί με απογευματινά ιατρεία. Αυτό το πλέγμα λειτουργεί», είπε. Έφερε ως παράδειγμα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν μόλις οι τέσσερις από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες και οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν είναι 2.000. 

«Μειώθηκαν οι αναμονές με το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων; Η απάντηση είναι πως όχι, και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 50 απογευματινά χειρουργεία», σημείωσε. Πρόσθεσε, πως ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το μέτρο θα μειώσει την αναμονή, το ερώτημα είναι «ποιος το πληρώνει αυτό το μέτρο», καθώς ο ασθενής θα πληρώσει αδρά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ανέδειξε επίσης το ζήτημα της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, η οποία είναι «διαλυμένη, αποψιλωμένη από προσωπικό», καθώς τα Κέντρα Υγείας χρησιμοποιούνται «σαν δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνονται όπως - όπως» τα κενά στα νοσοκομεία.

Ως προς την 24ωρη εφημερία σε εφτά μεγάλα νοσοκομεία, τόνισε πως τα ράντζα θα μεταφερθούν στις κλινικές, «θα έχουμε μια δραματική υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων», τα οποία «θα γίνουν εφημερατζίδικα» και θα αντιμετωπίζουν μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Επίσης, «θα υπάρχει αφόρητη πίεση, που ήδη υπάρχει, σε εμάς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

Η Αφρ. Ρέτζιου υπογράμμισε πως πρέπει ακόμα περισσότερο να δυναμώσει ο αγώνας για προσλήψεις προσωπικού, να ξαναλειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.