26 Σεπτεμβρίου 2024

Ελληνοτουρκικά - Μάζης Ιωάννης: Δικό σου είναι αυτό που μπορείς να υπερασπίσεις.


 Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ο κ. Μάζης σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν προσέβαλαν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τα ψηφίσματα του οργανισμού σχετικά με το Κυπριακό. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η οποία κράτησε μόλις 15 λεπτά, φαίνεται να είχε περιορισμένο περιεχόμενο, καθώς τα ουσιαστικά θέματα είχαν ήδη εκφραστεί δημόσια από τον Ερντογάν.

Η συζήτηση περνάει στο ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Ερντογάν να εκπροσωπεί και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η τακτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τον κ. Μάζη ως λανθασμένη, καθώς ο Ερντογάν θέτει νέες απαιτήσεις, όπως η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

Η ανάλυση επεκτείνεται στη στρατηγική της Τουρκίας στην ευρύτερη γεωπολιτική σκηνή η οποία εκμεταλλεύεται τη θέση της για να προσφέρει υπηρεσίες τόσο στο Ιράν όσο και στο Ισραήλ, προσπαθώντας να κερδίσει διπλωματικά οφέλη από όλες τις πλευρές.

Η συζήτηση συνεχίζεται με την ανάλυση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τη στάση της διεθνούς κοινότητας, ειδικά της αμερικανικής διοίκησης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κλείσει το μέτωπο αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Η στρατηγική της Τουρκίας σχολιάζεται ως επικίνδυνη, με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται τις διεθνείς εντάσεις για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του. Η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και της ακρίβειας που προκύπτει από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με παραδείγματα από την αναστολή των εργασιών του ιταλικού σκάφους στην ελληνική ΑΟΖ και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα λαμβάνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, κάτι που ενισχύει τη θέση της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ Ενημέρωση και Σκέψη