13 Σεπτεμβρίου 2024

Χωρίς άδεια λειτουργίας το Γηροκομείο της πόλης μας

 Στο σημείο 1:11.5 η εισήγηση της Προέδρου του Γηροκομείου Σάμου 


Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Βαθέος, κα. Μαρία Βακιντή Κλάψα, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ίδρυμα «ΝΤΑΕΛ».

Η κα. Βακιντή ανέφερε μεταξυ άλλων ότι στο γηροκομείο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 27 άτομα. Από αυτούς, οι 16 είναι βαριά κατακεκλιμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 6 πάσχουν και από προχωρημένης μορφής άνοια. Οι υπόλοιποι 11 είναι περιπατητικοί, αλλά τέσσερις εξ αυτών έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που πιθανώς θα τους οδηγήσουν σε κατάκλιση στο μέλλον.


Η οικονομική ενίσχυση από τους φιλοξενούμενους ποικίλει, με 10 άτομα να λαμβάνουν σύνταξη 280€, τρεις 400-500€ και πέντε 700-800€. Οι υπόλοιποι είναι άποροι, χωρίς καμία οικονομική συνεισφορά προς το γηροκομείο.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κα. Βακιντή βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα χρέος ύψους 55.000€ προς προμηθευτές, το οποίο προέκυψε από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Μέσα στους πρώτους μήνες που ανέλαβαν, το χρέος αυτό εξοφλήθηκε πλήρως.


Τον Μάρτιο του 24, η περιφέρεια ειδοποίησε το γηροκομείο ότι κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας. Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου για την άδεια λειτουργίας, ανακαλύφθηκε ότι το γηροκομείο δεν διέθετε σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο πίνακας πυρασφάλειας ήταν διαλυμένος και οι πυρανιχνευτές ήταν σπασμένοι από πυρκαγιά που σημειώθηκε το 2015. Επιπλέον, η αντλία πυρόσβεσης και η ηλεκτρογεννήτρια δεν είχαν ποτέ συνδεθεί από την κατασκευή της νέας πτέρυγας του γηροκομείου.

Σήμερα, το σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης έχει επισκευαστεί πλήρως και ο φάκελος για την άδεια λειτουργίας είναι έτοιμος να κατατεθεί.