20 Σεπτεμβρίου 2024

Ασφυκτική πίεση δέχονται τα Δωδεκάνησα από την «εισβολή» των μεταναστευτικών ροών



«Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να αποφασισθεί η όποια δομή», δηλώνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας • Επαναφέρει την πρόταση περί δημιουργίας ΚΥΤ σε απομονωμένο νησί ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης • 214 συνοριοφύλακες υπηρετούν στα Δωδεκάνησα, ενώ αναμένονται οι προσλήψεις 150 ατόμων

Ιδιαίτερα αναστατωμένες είναι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, καθώς όχι μόνο αυξήθηκε η ροή παράνομων μεταναστών από θαλάσσης, αλλά και σύντομα προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν.


Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, με τις… καραβιές να βγάζουν στις ακτές των ελληνικών νησιών δεκάδες άτομα ημερησίως.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικά οι άνθρωποι που πέρασαν παράτυπα τα σύνορα της χώρας – τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια – ξεπέρασαν τους 20.000.
Οι αριθμοί, ωστόσο, προκαλούν ανησυχία καθώς φτάνουν στα επίπεδα άλλων ετών, όταν το προσφυγικό ζήτημα βρισκόταν στο επίκεντρο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.
Χιλιάδες μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες λιμενικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά –κυρίως στη Σύμη- με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα και φυσικά δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τους υποδεχθούν. Την Τρίτη το απόγευμα, παρατηρήθηκε πριν ιστιοφόρο αποβιβάσει περισσότερους από 100 παράτυπους μετανάστες στην Σύμη, κινητικότητα από τουρκική ακταιωρό.
Οι συνοριοφύλακες που υπηρετούν στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρωτά, πρόεδρο των συνοριοφυλάκων Δωδεκανήσου, είναι 214 στο σύνολο και ειδικότερα:
Κως 58
Λέρος 76
Κάλυμνος 10
Σύμη 20
Μεγίστη 10
Σημειώνεται ότι αναμένονται οι προσλήψεις 150 ατόμων που θα ενισχύσουν τη δύναμή τους στα νησιά μας.
Η σωστή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στα ελληνικά – ευρωπαϊκά σύνορα κρίνεται επιτακτική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις», ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως μέχρι τον περασμένο Μάιο έφτανε τα 120 εκατομμύρια.



«Καραβιές» στις τουρκικές ακτές
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παράνομοι μετανάστες που μπαίνουν από την Τουρκία διά μέσου της Δωδεκανήσου. «Είναι υπόθεση 10 λεπτών να περάσει ένα σκάφος από την Τουρκία προς τα νησιά και να ξεφορτώσει παράτυπους μετανάστες. Η τεράστια ακτογραμμή καθιστά ουσιαστικά πολύ αδύνατη την αποτελεσματική φύλαξη παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Ακτοφυλακή, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω» δήλωσε μιλώντας στο «Ρ/Σ Κόσμος» και στον Λοϊζο Λοΐζο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υποστηρίζοντάς ότι σύντομα θα παραληφθούν υπερσύγχρονα πλωτά που θα τεθούν στην διάθεση του Λιμενικού. Ο κ. Γκίκας απαντώντας στην ερώτηση περί προσωρινής δομής στη Ρόδο, υποστήριξε «ότι η αρμοδιότητα αφορά το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όμως αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν υπάρχει αντίθετη άποψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση από τον Δήμο Χανίων.
Σε απόγνωση οι αστυνομικοί
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μαζικής εισροής παράτυπων μεταναστών στα Δωδεκάνησα από τα αφύλακτα -σε μεγάλο ποσοστό- θαλάσσια σύνορα, κρούουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού. Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκάνησου Μανώλης Ανδρουλάκης δηλώνει ότι οι λιγοστοί συνάδελφοι του στην Σύμη με τους 21 συνοριοφύλακες έχουν φθάσει σε απόγνωση, αφού οι βάρδιες τους ξεπερνούν και τις 16 ώρες ημερησίως, προσπαθώντας να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά και να συλλάβουν τους υπόλοιπους που κρύβονται στα βουνά του νησιού! «Έχουν φθάσει στα όρια τους οι συνάδελφοι στη Σύμη, αφού φεύγουν στις 3 τα ξημερώματα από τις βάρδιες τους για να ξαναπάνε στις 8 το πρωί! Ενώ την ίδια στιγμή δεν γνωρίζουμε τι νοσήματα μπορεί να κουβαλάνε αυτοί οι άνθρωποι. Από την μία προσπαθούν να τους περιφρουρήσουν γιατί πηδάνε τον τοίχο και προσπαθούν να διαφύγουν ακόμη και να μπουν λαθραία κι από την άλλη πρέπει να κυνηγήσουν στα βουνά καμιά 50αριά άλλους που κρύβονται εκεί», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Συγχώνευση των 5 ΚΥΤ σε απομακρυσμένο νησί
Στην αύξηση των ροών και τη διαχείριση του μεταναστευτικού επανέρχεται με δηλώσεις του ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.
«Η αυξανόμενη ευρωπαϊκή αντίδραση στο μεταναστευτικό και στην ισλαμοποίηση κινδυνεύει να εγκλωβίσει ακόμη περισσότερους ετερόκλητους Αφροασιάτες (κυρίως Μουσουλμάνους) στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί αυτοί δεν θέλουν να ενσωματωθούν και αντίθετα επιδιώκουν να δημιουργήσουν γκετοποιημένες παράλληλες κοινωνίες επιβάλλοντας τη δική τους κουλτούρα. Ειδικά μέτρα πρέπει μάλιστα να ληφθούν σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα νησιά: πχ. αντί των 5 ΚΥΤ στο Αν. Αιγαίο, συγχώνευσή τους σε ένα απομακρυσμένο και μη προσβάσιμο νησί, ώστε να αποτραπούν οι επόμενοι από την επιλογή της ελληνικής οδού! Όπως χτίζουμε τείχος στον Έβρο, έτσι χρειαζόμαστε κι ένα αδιαπέραστο θαλάσσιο τείχος περιφρούρησης στο Αιγαίο. Τα τείχη ευρωπαϊκών συνόρων είναι εξάλλου αναγκαία και ενόψει των τουρκικών βλέψεων» τονίζει με ανάρτησή του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.
Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έξαρση των μεταναστευτικών ροών το 2020 ο κ. Βαληνάκης χωρίς περιστροφές υπέδειξε ως ιδανικό χώρο στέγασης του προαναχωρησιακού κέντρου τη νησίδα Σύρνα, ανοιχτά της Αστυπάλαιας.
Σηκώνουν ψηλά τα χέρια
«Φυσικά και αγωνιούμε ότι αυτές οι καταστάσεις του παρελθόντος με εξαθλιωμένους μετανάστες που έφταναν μέσα σε βάρκες θα επαναληφθούν. Ο κόσμος έχει θορυβηθεί και όλες οι υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο νησί για την παραμονή τους, ενώ τόσες ψυχές μεταξύ των οποίων και μικρά μωρά ενίοτε μοιράζονται έναν χώρο 50 τ.μ. στην αυλή του Α.Τ. με μια τουαλέτα» δηλώνει στη «δ» ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, προσθέτοντας ότι αν και υπάρχουν 6 σκάφη στην Σύμη η εισβολή μεταναστών είναι καθημερινή! «Τις τελευταίες μέρες βγαίνουν και στον Πανορμίτη και με τα πόδια έρχονται στον Γιαλό» αναφέρει σχετικά. «Οι 135 παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στη Σύμη τις προηγούμενες μέρες φιλοξενούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, χωρίς βέβαια να έχουν περάσει από οποιοδήποτε ιατρικό έλεγχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Κουράστηκα καθημερινά να επικοινωνώ με τους υπουργούς, για μια ακόμη φορά ζήτησα βοήθεια από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς είναι αδύνατο να επικοινωνήσω με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη» δήλωσε σκωπτικά.
«Φράκαρε» η Δομή της Λέρου
Έχει “φρακάρει” από μετανάστες η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Λέρο, λόγω των αυξημένων ροών που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στα Δωδεκάνησα.
2.300 είναι η χωρητικότητα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής και στο νησί αυτή την περίοδο είναι παραπάνω ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στον χώρο, λόγω του μεγάλου αριθμού που καταγράφεται με καθημερινές ροές στα νησιά μας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, στον Real Voice. Ο κ. Κωττάκης έθεσε τον προβληματισμό ως προς την αναλογία του μόνιμου πληθυσμού της Λέρου που είναι 7.970 άτομα με βάση την τελευταία απογραφή και του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί. “Φανταστείτε την πίεση που δέχεται ο Ξηρόκαμπος, ένα χωριό 300 κατοίκων, όταν κάθε μεσημέρι βγαίνουν από το ΚΥΤ 1.500 άτομα” δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Με αρκετά καλό ρυθμό γίνεται κάθε εβδομάδα η μεταγωγή τους από την Λέρο προς την ενδοχώρα, αλλά το πρόβλημα είναι ο ρυθμός των αφίξεων καθώς οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πόσοι φεύγουν εβδομαδιαίως, αλλά και πόσοι καταφθάνουν”, όπως είπε ο δήμαρχος.

Από: Νατάσα Παμπρή


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

 Πηγή:www.dimokratiki.gr