Παγιδευμένος στις συμπληγάδες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, καθώς όπως φαίνεται άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα μπορεί τελικά να υλοποιήσει. Οταν πριν από περίπου εννιά μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Αδ. Γεωργιάδη να αναλάβει ξανά το υπουργείο Υγείας δέκα χρόνια μετά, ο ίδιος είχε αναστολές κυρίως επειδή ανησυχούσε για την υπόθεση Novartis αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).
Οπως φαίνεται όμως, με βάση τις πληροφορίες του Documento, οι ανησυχίες του θα έπρεπε μάλλον να είχαν προσανατολιστεί σε άλλες κατευθύνσεις. Παρότι αρχικά ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον υπουργό Υγείας ότι θα έχει απόλυτη ελευθερία να πράξει ό,τι εκείνος κρίνει στον τομέα της υγείας ώστε να καθαρίσει το ΕΣΥ, τελικώς σήμερα, εννιά μήνες μετά στην καρέκλα του υπουργού, άλλα ισχύουν στην πράξη. Είναι εγκλωβισμένος σε ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν του δίνει απολύτως κανένα περιθώριο για να λάβει πρωτοβουλίες.
Πηγές του Documento διαβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου απαγόρευσε ρητώς στον Αδ. Γεωργιάδη να απομακρύνει οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνει από οργανισμούς και φορείς της υγείας, κάτι βέβαια που τον εμποδίζει να αλλάξει τον τομέα του όπως επιθυμεί. Ο ίδιος άλλωστε επιδίωκε να τοποθετήσει σε υψηλές θέσεις δικούς του ανθρώπους ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων του
Παρότι ο Αδ. Γεωργιάδης στην αρχή της θητείας του διοχέτευε υπογείως ότι θα αλλάξει τους προέδρους σε οργανισμούς όπως ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τελικά στην εννιάμηνη θητεία του κατάφερε να απομακρύνει μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Βασίλη Μπαλάνη, ο οποίος ούτως ή άλλως επρόκειτο να απομακρυνθεί νωρίτερα από τον πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφού είχε διαπιστωθεί ότι δεν έφερνε απολύτως κανένα αποτέλεσμα στο έργο που του είχε ανατεθεί.
Ειδικά όμως το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δέχτηκε ξεκάθαρη απαγόρευση να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στους μεγάλους οργανισμούς της υγείας, απ’ όπου και διακινούνται δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτική η περίπτωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, η οποία τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα μέσα στον οργανισμό, βλάπτοντας τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
Γι’ αυτό και όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, όπως ο Βασίλης Κικίλιας,ο Θάνος Πλεύρης αλλά και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, είχαν επιχειρήσει να την απομακρύνουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι προθέσεις τους σκόνταψαν στις ανυπέρβλητες αρνήσεις των «γαλάζιων» στελεχών, τα οποία τους απαγόρευαν να πειράξουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διοικήτρια του οργανισμού. Ούτε ο σκληροτράχηλος Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια του Μαξίμου, παρότι, όπως σημειώνουν πληροφορίες, βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη μαζί της.
Σε αντίστοιχη θέση είναι και ο Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος καταφανώς δεν εμπιστεύεται τη Θ. Καρποδίνη, ενώ έχει αποφύγει έστω και μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, όπως συνηθίζεται από όλους τους υπουργούς Υγείας. Μετά δε την έκθεση-κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη που μιλούσε για υπόγειες συναλλαγές του ΕΟΠΥΥ και για ύποπτες ενέργειες των ελεγκτών σε βάρος των ασφαλισμένων χρειάστηκε να αποκαταστήσει τη φήμη της Θ. Καρποδίνη με τη δημοσιοποίηση της απάτης με τα φάρμακα.
Δείγμα της αλλαγής των σχεδίων του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ότι ενώ κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του Αδ. Γεωργιάδη τού είχε δοθεί το πράσινο φως να αναζητήσει στελέχη που θα αναλάβουν τον ΕΟΠΥΥ, σήμερα η διαδικασία έχει διακοπεί. Ο Αδ. Γεωργιάδης είχε ξεκινήσει σειρά επαφών με ανθρώπους της αγοράς υγείας προτείνοντάς τους να γίνουν επικεφαλής στον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας. Ασχέτως του ότι δεν είχε βρει τα κατάλληλα πρόσωπα, η διαδικασία αντικατάστασης είχε ξεκινήσει.
Ανάλογες αλλαγές σκόπευε ο Αδ. Γεωργιάδης να κάνει και στον ΕΟΦ ώστε να αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος αν και καθηγητής στον τομέα των φαρμάκων, δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο έργο στον φορέα. Και στην περίπτωση αυτή όμως ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να περιμένει να προκηρυχθεί η θέση στον ΕΟΦ μέσω ΑΣΕΠ ώστε να έχει στη διάθεσή του κι άλλους υποψηφίους. Μια θέση που είναι άγνωστο βέβαια πότε θα προκηρυχθεί.
Σχετικά με το ΙΦΕΤ ο Αδ. Γεωργιάδης από την αρχή δεν έβλεπε με καλό μάτι τη διευθύνουσα σύμβουλο Ελευθερία Τοκατλίδη καθώς δεν ήταν γνώστρια του αντικειμένου, ούσα δικηγόρος. Ομως ούτε αυτήν κατόρθωσε να αλλάξει. Μετά τις τελευταίες ρητές οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου στον Αδ. Γεωργιάδη να μην πειράξει κανένα από τα πρόσωπα που είχαν διοριστεί στο παρελθόν, ο ίδιος φαίνεται ιδιαίτερα χολωμένος και δυσαρεστημένος για τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης.
Το «μάζεμα» Αδωνη και η δυσαρέσκεια
Ωστόσο η άλλη πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως λένε οι πληροφορίες του Documento, ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο. Οτι τα στελέχη υποχρεώθηκαν να μαζέψουν τον Αδ. Γεωργιάδη καθώς φαίνεται ότι δεν ακολουθούσε την κεντρική γραμμή που είχε χαραχθεί. Πολλοί μάλιστα συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τον υπουργό Υγείας και εξαιτίας της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πληροφορίες του Documento σημειώνουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο Αδ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον στενό του συνεργάτη Σταμάτη Πουλή, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά αθωώθηκε στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Ο υπουργός Υγείας εξάλλου όπου βρεθεί κι όπου σταθεί δεν παραλείπει να αναφέρεται στην ίδια υπόθεση και την ταλαιπωρία που υπέστησαν ο στενός του συνεργάτης και η γυναίκα του με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ που ξεκίνησε από τον Παύλο Πολάκη.
Οι εμφανίσεις αυτές προκαλούν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αφού είναι γνωστό ότι ακολουθούν και άλλα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Σταμ. Πουλή. Ετσι εξηγούν και οι πηγές του Documento ότι τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης αποφάσισαν να συγκρατήσουν τον υπουργό Υγείας για να μην προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα της υγείας.
Μετά την καθήλωσή του πάντως ο ίδιος φαίνεται πια να εργάζεται ελάχιστα επί της ουσίας για το σύστημα υγείας, κάνοντας απλή διαχείριση και εναποθέτοντας όλο το έργο στον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Εστιάζει πλέον μόνο στην επικοινωνιακή στρατηγική του ώστε να απολαμβάνει και τη δέουσα προβολή, ενώ έχει αποφασίσει, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, να επιτίθεται λεκτικά σε όποιον τον κατακρίνει για την κατάσταση στο ΕΣΥ.
Εξάλλου είναι πλέον προφανές στους περισσότερους του κυβερνητικού στρατοπέδου ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει βάλει πλώρη για ψηλά και πολλοί ισχυρίζονται ότι κάποια στιγμή μετά την αποχώρηση του Κυρ. Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία θα ήθελε να αναλάβει ο ίδιος πρόεδρος στη ΝΔ. Γι’ αυτό άλλωστε και συχνά τοποθετείται περισσότερο για τα πολιτικά ζητήματα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, παρά για τα θέματα της υγείας που απασχολούν τον ελληνικό πληθυσμό. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δική του απάντηση στους περιορισμούς που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, γίνονται έντονες συζητήσεις για το τι πράττει καθημερινά ο υπουργός Υγείας, ακόμη και πώς κινείται στο σύστημα υγείας. Ενας προβληματισμός που προς στιγμήν δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση ή κάποιο συμπέρασμα, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με ιδιαίτερη προσοχή στον Αδ. Γεωργιάδη.
Ο ίδιος, όπως μεταφέρουν στενοί του συνεργάτες, σκοπεύει να συνεχίσει τα εγκαίνια και τις περιοδείες ανά την Ελλάδα σε νοσοκομεία και νέες μονάδες υγείας, ώστε να του πιστωθούν στο τέλος και οι όποιες ανακατασκευές γίνονται σε κτίρια του ΕΣΥ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης. Σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να διαφημίζει τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις που κάνει στο σύστημα υγείας, με χρήματα βέβαια από τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών, όπως είναι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/