22 Σεπτεμβρίου 2024

Εφιάλτης για την κυβέρνηση η άνοδος των μικρών κομμάτων

 

«Συννέφιασε» για τα καλά στο Μαξίμου με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων! Τα πολιτικά σχήματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν ποσοστό που αγγίζει το 20%!

Τα κόμματα που κατοικοεδρεύουν στα δεξιά διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας τρέμει η Νέα Δημοκρατία, καθώς μετά το σοκ της ευρωκάλπης και τον καταποντισμό των «γαλάζιων» ποσοστών, τα μικρότερα κόμματα, κυρίως της Δεξιάς, αλλά και της Αριστεράς, ολοένα σηκώνουν κεφάλι.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων στο σύνολό τους επιβεβαιώνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάθε λόγο να φοβάται, μια και τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά ακόμη και το ΜέΡΑ25 κερδίζουν πόντους.

Κυριάκος Βελόπουλος

Στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ελληνική Λύση λαμβάνει ποσοστό 10,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,2%, η Φωνή Λογικής 4,5%, η Νίκη 4%, το ΜέΡΑ25 3,6% και η Νέα Αριστερά 2,8%.

Αφροδίτη Λατινοπούλου

Αυτό σημαίνει πως τα μικρότερα κόμματα ολοένα αυξάνουν τις δυνάμεις τους, ενώ φαίνεται πως ακόμη και το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά έχουν πολλές πιθανότητες να μπουν στη Βουλή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Την ίδια ώρα η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι αποτυπώνει τη μεγάλη πίεση που δέχεται η Ν.Δ. στα δεξιά της από την Ελληνική Λύση, τη Φωνή Λογικής, ακόμα και τη ΝΙΚΗ. Κι αυτό διότι στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. φθάνει στο 30%, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 16% διατηρεί τη δεύτερη θέση έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ συγκεντρώνουν συνολικά 18%.

∆ημήτρης Νατσιός

Οι μετρήσεις

Η εικόνα δεν είναι στιγμιαία, καθώς επιβεβαιώνεται και στις μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν ποσοστό που αγγίζει το 20%.

Ολα τα μικρά κόμματα στο συγκεκριμένο βαρόμετρο καταγράφουν αύξηση των ποσοστών τους στην πρόθεση ψήφου: στο 8,1% από 7,4% η Ελληνική Λύση, στο 3,3% από 2,2% η ΝΙΚΗ και στο 4% από 2,5% η Φωνή Λογικής. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σαφή υποχώρηση ως προς την πρόθεση ψήφου, που είναι στο 22%, ενώ τον Ιούνιο ήταν 24,4%. Ολα αυτά επιβεβαιώνονται και από τη μέτρηση της GPO για το Star.

Γιάνης Βαρουφάκης

Η Ν.Δ. βρίσκεται στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 9,3%, το ΚΚΕ στο 8,3%, η Ελληνική Λύση στο 8,1%, η Φωνή Λογικής στο 4,1%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,5%. Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτές τις μετρήσεις, η Νέα Δημοκρατία αναζητεί τις αιτίες της δημοσκοπικής κατρακύλας της, αλλά και της ανόδου των μικρότερων κομμάτων.

Αναγνωρίζει πλέον -πώς θα μπορούσε άλλωστε να στρουθοκαμηλίσει, δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακριβώς την ίδια εικόνα- ότι ένα σημαντικό μέρος των παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων που απείχαν στην ευρωκάλπη προκειμένου να στείλουν ένα σήμα στη «γαλάζια» παράταξη κατευθύνεται πλέον σε δεξιότερα κόμματα. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και εάν τελικά αποφασίσει ή όχι να πατήσει το κουμπί, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο.

Αλέξης Χαρίτσης

Εξάλλου ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία