3 Σεπτεμβρίου 2024

Αδωνις: Διαφημίζει τη διοίκηση που έπρεπε να ξηλώσει

 

Εκτέθηκε στηρίζοντας την ηγεσία του «Αγία Σοφία» και την 1η ΥΠΕ, που αγνοούν επιδεικτικά επί πέντε χρόνια τον Συνήγορο του Πολίτη
Με αψυχολόγητες αντιδράσεις πανικού και αστεία επιχειρηματολογία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» την αποκάλυψη του εμπιστευτικού εγγράφου-καταπέλτη από τον Συνήγορο του Πολίτη, με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2024, που δημοσίευσε το Σάββατο η «δημοκρατία».

Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες και θολά σημεία για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο δύο παιδιών για τα οποία γίνεται αναφορά από τον Συνήγορο του Πολίτη. «Τελάλης» της ανακοίνωσης έγινε ο Αδωνις Γεωργιάδης, με τον υπουργό Υγείας ουσιαστικά να διακινεί αλλά και να υιοθετεί τους ισχυρισμούς της διορισμένης διοίκησης.

Αντί ο Γεωργιάδης να αντικαταστήσει άμεσα την ακατάλληλη διοίκηση, η οποία αποφεύγει εσκεμμένα επί μία πενταετία να δώσει στον Συνήγορο του Πολίτη -όπως υποχρεούται από τον νόμο- έστω μια απάντηση για πολύ σοβαρά περιστατικά, όπως θάνατοι, λίστες αναμονής έως 12 μήνες και σημαντικές ελλείψεις στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό, «διαφημίζει» μέσω X την ανεκδιήγητη ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ανάρτηση
Με επόμενη ανάρτησή του στο Χ ο Γεωργιάδης έκανε χθες μέχρι και μικροπολιτική επαναδημοσιεύοντας παλαιότερη είδηση («Δημοσίευμα του 2018 για το Παιδοχειρουργικό του Παίδων») και γράφοντας στη συνέχεια: «Χθες η εφημερίδα “δημοκρατία” δημοσίευσε έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτου, το οποίο όμως αναφέρεται σε περιστατικά του 2019. Βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία διάφορα συριζοτρόλ αλλά την πάτησαν».

Δηλαδή, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε από την 1η Αυγούστου 2024 για θέμα ζωής ή θανάτου παιδιών στο νοσοκομείο, ζητώντας εκ νέου τις απαντήσεις που δεν έχει λάβει από το 2019, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. νοιάζεται για το ποιος ήταν κυβέρνηση πριν ή μετά τις καταγγελίες γονέων. Λες κι ενδιαφέρεται κανένας πολίτης για το αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. όταν πέθαιναν τα παιδιά ή περίμεναν επί μήνες στην αναμονή για ένα χειρουργείο καρδιάς. Ομως, ο Γεωργιάδης έχει χάσει έτσι κι αλλιώς την αξιοπιστία του ως πολιτικού προσώπου. Ο,τι κι αν λέει πια δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά.

Χθες, ακόμα και ο αρχισυντάκτης των Ελληνικών Hoaxes Δημήτρης Αλικάκος εξέθεσε τον υπουργό για fake news με όσα ανυπόστατα λέει: «Αδωνις Γεωργιάδης – Υπ. Υγείας: “Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς – πνευμόνων στην Ελλάδα”. ΨΕΥΔΕΣ. H πρώτη ταυτόχρονη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς – πνεύμονα έγινε τo 1992 από τον καθηγητή Π. Σπύρου και τους συνεργάτες του. Ακολούθησαν κι άλλες. Ο υπουργός Υγείας, ή αγνοεί ή ψεύδεται. Οφείλει να διορθώσει, τιμώντας έτσι τους πρωτοπόρους και, βέβαια, την αλήθεια» έγραψε ο αρχισυντάκτης τον Hoaxes.

Ο Μητσοτάκης είναι αυτός που με το ξήλωμα της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο της πρωθυπουργικής ΕΥΠ έχει δώσει «γραμμή» στο υπουργικό του συμβούλιο να αντιμετωπίζονται σαν εχθροί οι Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτό το αντιθεσμικό και αντιδημοκρατικό δηλητήριο, που ξεκινάει από το Μαξίμου, έχει ποτίσει πλέον όλο τον κρατικό μηχανισμό. Ακόμα και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, που αρνούνται παρανόμως να απαντήσουν στον Συνήγορο του Πολίτη, κωλυσιεργώντας επί μία πενταετία τη διερεύνηση των καταγγελιών. Και η κυβέρνηση χειροκροτεί!

Η διοίκηση του «Αγία Σοφία», που αδιαφορεί να απαντήσει θεσμικά προς την Ανεξάρτητη Αρχή, έσπευσε να βγάλει μια αλαζονική ανακοίνωση για την αποκάλυψη του εμπιστευτικού εγγράφου από τη… «δημοκρατία»: Τι λέει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση;

1. «Η χειρουργική λίστα αναμονής μειώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα και τη στιγμή αυτή μόνο δώδεκα (12) παιδιά είναι σε λίστα αναμονής». Ομως, στη σχετική λίστα αναμονής που υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ αναρτημένη για την αναμονή στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» μπορούσε να δει ο οποιοσδήποτε ότι περιμένουν 18 παιδιά, όχι 12. Με χειρουργικές επεμβάσεις έως και τον Μάιο του 2025. Εκτός αυτού, ο Συνήγορος ζητάει εξηγήσεις και τι γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια με τις λίστες αναμονής. Δεν αναφέρεται μόνο στο σήμερα. Το αν σήμερα είναι 12 και 18 παιδιά, δεν αναιρεί ότι προηγούμενα χρόνια είχαν φτάσει και 60 με έναν χρόνο αναμονής!

2. «Εξαιρετικά δυσμενής έκβαση για δύο (2) παιδιά δεν προκύπτει λόγω αναμονής για χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του συντονιστή διευθυντή του κέντρου (σ.σ.: Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά) τo 2019». Η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχεται ότι δύο παιδιά πέθαναν, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν οφείλονται οι θάνατοι στον χρόνο αναμονής. Επίσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχει και σχετικό έγγραφο από τον διευθυντή του ειδικού κέντρου στο «Αγία Σοφία». Γιατί, λοιπόν, το νοσοκομείο δεν αποστέλλει, ως οφείλει, το έγγραφο με τις αιτιολογήσεις του νοσοκομείου στον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή να διερευνήσει από την πλευρά της την υπόθεση; Για ποιο λόγο αποφεύγει συστηματικά και επί πέντε χρόνια να λειτουργήσει θεσμικά το νοσοκομείο και «μιλάει» μέσω ανακοινώσεων διά του Γεωργιάδη; Φοβάται κάτι;

3. «Μετά τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη των δεσμευμένων θέσεων ειδικότητας αναισθησιολόγων, η στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου έχει ως εξής: Από τις 17 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον Οργανισμό του νοσοκομείου είναι καλυμμένες οι 15 και αναμένεται σύντομα η έλευση ενός επικουρικού ιατρού. Οι 2 θέσεις που παρέμειναν άγονες πρόκειται να επαναπροκηρυχθούν άμεσα».

Απάντηση
Και πάλι το νοσοκομείο αποφεύγει να απαντήσει σε όσα ερωτήματα θέτει ο Συνήγορος του Πολίτη. Αφού πρώτα «σαλιαρίζει» με τον Γεωργιάδη για τις «άμεσες ενέργειες», αναφέρεται μόνο στους αναισθησιολόγους, αν και ο Συνήγορος δεν απομονώνει μόνο αυτή την ειδικότητα. Η διοίκηση Παπασσάβα, όμως, ξεχνά σκοπίμως να αναφέρει ότι οι οργανικές θέσεις πριν από τις μνημονιακές περικοπές ήταν 24.

Επίσης, όσον αφορά τις 15 θέσεις, έχουν να κάνουν με όλο το νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» κι όχι με το Παιδοκαρδιοχειρουργικό, για το οποίο ζητάει στοιχεία η Ανεξάρτητη Αρχή. Στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερις αναισθησιολόγοι, οι μοναδικοί με την ειδική εξειδίκευση που απαιτείται για το έργο τους. Επίσης, υπάρχουν μόνο δύο καρδιοχειρουργοί.