3 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση: Αυξάνεται η απαισιοδοξία, βυθίζεται η Ν.Δ.



 Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται σε ακόμα μία δημοσκόπηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε δεινή θέση και βρίσκεται υπόλογη σε μια σειρά θεμάτων, με ίσως σπουδαιότερο το θέμα της συνεχούς ακρίβειας που εξανεμίζει καθημερινά την αγοραστική δύναμη των πολιτών. 


Σύμφωνα με την έρευνα της MRB (για λογαριασμό του OPEN), σχεδόν οι δύο στους τρεις εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για ό,τι συμβαίνει στη χώρα: συγκεκριμένα, το 63,3% απαντά «αρκετά /πολύ κακά» στην ερώτηση για «Πώς  πάνε τα πράγματα στη χώρα;». Σημειώνεται ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων μηνών, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση. 

Μια δυσαρέσκεια που καταγράφεται επίσης στην πρόθεση ψήφου. Εκεί, η Ν.Δ. βυθίζεται στο 21,6% από το 29% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, καταγράφοντας έτσι μεγάλη απώλεια δυνάμεων. 

Απώλειες (αρκετά μικρότερες) σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ που είναι είναι δεύτερο με 10,5%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση (8%), ΚΚΕ (7,3%) Πλεύση Ελευθερίας (5,3%), Φωνή Λογικής (3,4%), Νίκη (3,2%), ΜέΡΑ25 (2,3%) και Νέα Αριστερά (2,2%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 21,9%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ανακόψει τη φθορά της κυβέρνησης με τις εξαγγελίες που θα κάνει από τη ΔΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Σκληρή μάχη για δύο στο ΠΑΣΟΚ

Σε μονομαχία μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα δείχνει να εξελίσσει η υπόθεση της εσωκομματικής κάλπης στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου σε δυνητικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,5% και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 21,9%. 

Οι δύο υποψήφιοι έρχονται «πιο κοντά», όσον αφορά τα ποσοστά που προκύπτουν από όσους δηλώσουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 23,5% και ο Χάρης Δούκας 22,6%. 

Τέλος, στην ερώτηση ποιον/ποια υποψήφιο/α θα ψηφίζατε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών εάν περάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, οι πολίτες επιλέγουν τον Νίκο Ανδρουλάκη (ποσοστό 41,5%) και τον Χάρη Δούκα (39,5%).

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/