24 Σεπτεμβρίου 2024

Σε σχέση με τα κενά στα σχολεία και για την απάντηση του Υπουργείου για τη μη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στη ΔΙΠΕ Σάμου



Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου έχει καταγγείλει από την αρχή το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της σύστασης πανελλαδικά νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων Α/βάθμιας εκπαίδευσης, δε δόθηκε καμία για καμία ειδικότητα σε όλο το νομό Σάμου.

Για το λόγο αυτό πέρα από την καταγγελία απαίτησε ενημέρωση από ΔΙΠΕ, Περιφερειακή Διεύθυνση και Υπουργείο. Η ΔΙΠΕ μας κοινοποίησε τις οργανικές που αιτήθηκε, η Περιφερειακή Διεύθυνση απαξίωσε να απαντήσει είτε στα mail είτε στα τηλέφωνα (γεγονός που καταγγείλαμε), το υπουργείο απλά μας γνωστοποίησε ότι έλαβε το αίτημά μας.

Στη διαδικασία ερώτησης που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για το ζήτημα, μας γνωστοποιήθηκε η απάντηση του υπουργείου, το οποίο μας παραπέμπει στην απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης που εισηγήθηκε να μη συσταθεί καμιά οργανική θέση ειδικότητας στο νομό Σάμου.

Το εξοργιστικό και προκλητικό είναι ότι στην απάντησή της η Περιφερειακή Διεύθυνση αποτυπώνονται τα εξής:

·       Η επιδίωξη να μειωθεί η λειτουργικότητα των σχολείων, λέγοντας συγκεκριμένα «οι περισσότερες σχολικές μονάδες λειτουργούν με μικρό αριθμό μαθητών, είναι δηλαδή λειτουργικότητας μικρότερης των εξαθέσιων.» Κάτι τέτοιο αν συμβεί σε σχολεία που λειτουργούν ως εξαθέσια και υποβιβαστούν σημαίνει χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικούς.

·      Η πρόθεση οι δάσκαλοι ΠΕ 70 να κάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν στις ειδικότητες των εικαστικών και των θεατρολόγων. Η θέση μας είναι κάθετα αντίθετη, δε συμφωνούμε, υποβαθμίζονται μαθήματα σημαντικά για την ανάπτυξη και ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών, ακυρώνονται εργασιακά δικαιώματα συναδέλφων ΠΕ 08 και ΠΕ 91.01.

Σήμερα, και ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των αναπληρωτών, μόνο στο νησί της Σάμου καταγράφονται 15 κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Άρα η ίδια η ζωή δεν επιβεβαιώνει την εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης και του Υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, τα συνολικά κενά στη Σάμο ξεπερνούν τα 50, με τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε δασκάλους τάξεων σε πολλά σχολεία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες και παράλληλα τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν, να μην μπορούν καν να φτιάξουν το πρόγραμμά τους!

Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου, που επιβεβαιώνει ότι η πολιτική κόστους οφέλους σε τελική ανάλυση πλήττει τα δικαιώματα των παιδιών μας. Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των σχολείων!



Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γραμματέας

Χρήστος Πανούσος                                                          Φώτης Μαντζώρος