Της Κύρας Αδάμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αλληλοπροσκλήθηκαν -από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όχι κατά τη διμερή συνάντησή τους- να λύσουν τα θέματα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, χωρίς οι θέσεις των δύο χωρών να ταυτίζονται σε κανένα σημείο, αντιθέτως να είναι σχεδόν αντιδιαμετρικές:
Η τουρκική πλευρά βάλλει ευθέως εναντίον ελληνικών συμφερόντων και κυρίως εναντίον της Κύπρου, απαιτώντας τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναγνώριση δύο κρατών στη νήσο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είχε ακούσει την εμπρηστική ομιλία Ερντογάν στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και αφού είχε ολοκληρωθεί η υποτυπώδης συνάντησή του με τον Ερντογάν, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ περίπου «πέταξε τη σκούφια του», δηλώνοντας χαρούμενος για τη θέση Ερντογάν περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος ότι τώρα «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι να αρπάξουμε την ευκαιρία». Προς τούτο, επανέλαβε απλώς την πάγια ελληνική θέση ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να λύσει το μόνο μείζον σοβαρό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο».
Απορίες για τον ενθουσιασμό
Είναι άγνωστο για την ώρα από πού και γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντλεί τόσο μεγάλο ενθουσιασμό για την επίλυση του θέματος οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -ανώνυμες κυβερνητικές πηγές επιχειρούν δημιουργία κλίματος ευφορίας και επιτάχυνσης των διαδικασιών προς την κοινή γνώμη-, ενώ την ίδια στιγμή οι επίσημες διεθνείς δηλώσεις Ερντογάν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει για την οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο μόνο περίσκεψη μπορούν να προκαλέσουν για την ελληνική κυριαρχία και συμφέροντα, καθώς ο Ερντογάν δεν έχει κάνει πίσω σε καμιά από τις διεκδικήσεις του σε βάρος της χώρας.
Το σίγουρο είναι ότι το θέμα για την οριοθέτηση ΑΟΖ δεν πρόλαβε να συζητηθεί στη σύντομη, υποτονική και αναιμική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, με την προετοιμασία της ταυτόχρονης αναφοράς των δύο ηγετών «στην οριοθέτηση ΑΟΖ» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο να έχει γίνει και συμφωνηθεί προφανώς πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
«Τον χορό στις ΑΟΖ» άνοιξε την προηγούμενη Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν με την εμπρηστική ομιλία του στον ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε μεμονωμένα στην ελληνοτουρκική οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, όπως αναφέρει παγίως η ελληνική θέση, αλλά ενέταξε την ελληνοτουρκική διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο σε ένα γενικότερο πλαίσιο οριοθέτησης ΑΟΖ σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου. Με την απαράβατη προϋπόθεση ότι «τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ενδιαφερόμενων μερών θα λαμβάνονται υπόψη και θα είναι σεβαστά» και μάλιστα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή έχει «ρόλο-κλειδί που είναι αναμφισβήτητος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Πονηρά σχέδια
Έτσι, κατά τα λεγόμενα Ερντογάν, η οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή είναι ορχήστρα με πολλά μέλη, Ελλάδα, Λιβύη (βλ. Τ/Λ ΑΟΖ), Κύπρος (με δύο κράτη), με την Τουρκία στον ρόλο του διευθυντή της ορχήστρας, της οποίας τα δικαιώματα και συμφέροντα στην περιοχή ουδείς μπορεί να προσβάλει. Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν πάτησε και πάλι πάνω στη «Γαλάζια Πατρίδα», χωρίς να την κατονομάζει και χωρίς να υποχωρεί ούτε εκατοστό από τη θέση αυτή, ενώ μένει σταθερός στην εκφρασμένη θέση του για «λύση πακέτο» όχι μόνο των Ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, αλλά και των ανοιχτών θεμάτων σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο.
Περί «ημίκλειστης θάλασσας»
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Αιγαίο, ο Ερντογάν έκανε τη δηλητηριώδη αναφορά «σε ημίκλειστη θάλασσα», επαναφέροντας στο προσκήνιο την πάγια τουρκική θέση περί ειδικών κανόνων στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στις ημίκλειστες θάλασσες – λόγος για τον οποίο η Τουρκία δεν υπέγραψε το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Ερντογάν δήλωσε: «Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να ενισχυθεί η συνεργασία ειδικότερα στην οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο σε ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο».
Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ερντογάν επέμεινε ότι «η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στο δυτικό τμήμα της Κύπρου, ενώ οι Τ/Κ έχουν νόμιμα δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί». Δι’ αυτού του τρόπου η Τουρκία επισήμως δηλώνει ότι η τουρκική ΑΟΖ ακουμπά τις δυτικές ακτές της Κύπρου, στέλνοντας στα τάρταρα την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, την οποία μόνη της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξαποστείλει και τούτο διότι δεν κατήγγειλε ποτέ επισήμως στον ΟΗΕ την Τ/Λ ΑΟΖ, που εξαφανίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου και καταργεί την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.
Περιχαρής ο Κυριάκος, κοιτάζει το δέντρο και χάνει… το δάσος
Ο Ερντογάν, με εκκωφαντικό τρόπο, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ προς τον οποίο απευθυνόταν, ζήτησε εδώ και τώρα τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, δηλαδή την επίσημη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ, με το αιτιολογικό ότι η λύση της Ομοσπονδίας «είναι παρωχημένη». Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία ότι δεν θα υπάρξει λύση-πακέτο στην οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγαίου – Κύπρου – Αν. Μεσογείου χωρίς το αναγνωρισμένο Τ/Κ κράτος, προέβαλε τα «νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε ολόκληρη την περιοχή».
Με αυτές τις διεθνώς αποτυπωμένες επίσημες θέσεις της Τουρκίας για λύση-πακέτο στην οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών από το Αιγαίο, την Κύπρο και ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο, μόνο απορία προκαλεί ο ενθουσιασμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «το παράθυρο ευκαιρίας» στην οριοθέτηση ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, και τη βιασύνη με την οποία αποδέχθηκε όλες τις τουρκικές θέσεις. Και τούτο διότι δεν αντέδρασε ούτε σε μία από αυτές, πλην της τετριμμένης θέσης ότι δεν γίνεται δεκτή η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
Σημειώνεται βεβαίως ότι τα συστημικά ΜΜΕ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη επέμεναν βάναυσα ότι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης με τον Ερντογάν θα ήταν το Κυπριακό.
Η τέλεια παγίδα! Τα «ήρεμα νερά» γκριζάρουν το Αιγαίο
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσήλθε στη συνάντηση με τον Ερντογάν ανέμελα απροετοίμαστη και χαρούμενη, αποφασισμένη εκ των προτέρων να μη χαλάσει τη ζαχαρένια του Ερντογάν, με αντάλλαγμα περαιτέρω πίστωση χρόνου ηρεμίας στο Αιγαίο.
Αυτή η παραπλανητική κατάσταση ηρεμίας στο Αιγαίο (όσο διάστημα ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να δράσει, αφού του λείπουν τα F-16 και τα F-35) αποτελεί την τέλεια παγίδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην περίπτωση που έχει πειστεί ότι ο Ερντογάν θα είναι το ίδιο ήρεμος αν ανοίξει ο φάκελος της διαπραγμάτευσης για την ΑΟΖ, που, κατά την πάγια τουρκική θέση, περιλαμβάνει όλες τις διεκδικήσεις και βλέψεις εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων.
Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση είχε προηγουμένως στα χέρια της όλα τα στοιχεία για τη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, επί του καθημερινού πεδίου, όπως:
– Το επεισόδιο στην Κάσο, όταν η Τουρκία με πέντε φρεγάτες (!) μέσα στην Τ/Λ ΑΟΖ εμφανίστηκε απειλητική έναντι της Ελλάδας, που τοποθετούσε ηλεκτρικά καλώδια πάνω κάτω μες στην ελληνική κυριαρχία των 6 ν.μ. στην Κάσο.
– Τις απαράδεκτες ύβρεις εναντίον του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια, επειδή «τόλμησε» να πάει στο Καστελόριζο, που, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, βρίσκεται σε «τουρκική επικράτεια»
– Τις αναγγελίες του Τούρκου υπουργού Ενέργειας για προσεχείς ενεργειακές κινήσεις της Τουρκίας στην αυθαίρετη τουρκική ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο από τις ακτές της Κρήτης μέχρι τις δυτικές ακτές της Κύπρου.
– Τη σταθερή άρνηση της Τουρκίας να καταθέσει σχέδια πτήσης στην ΥΠΑ για τη συμμετοχή της στη μεγάλη νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 24 με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα και με συμμετοχή συμμαχικών χωρών, όπως ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ρουμανία, οι οποίες έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης. Η Τουρκία ευθύς εξαρχής από τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει σχέδια πτήσης και ως ανταλλακτική λύση είχε προτείνει το τουρκικό σχέδιο πτήσης να κατατεθεί… στη νατοϊκή βάση του Ramstein, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει, αίτημα που βεβαίως δεν έγινε αποδεκτό.
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»