10 Σεπτεμβρίου 2024

Aegean Ride 10 με βέσπα στη Σάμο



 Από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στη Σάμο, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση Aegean Ride 10, την οποία μεταξύ άλλων συνδιοργανώνει η Σαμιακή Λέσχη Φίλων Βέσπα, Vespa Club Samos.

Η δράση, η οποία θα διεξαχθεί στην πόλη της Σάμου, το Καρλόβασι, τους Μυτιληνιούς και το Πυθαγόρειο, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των λάτρεων της βέσπα, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Κατά τη διάρκεια της δράσης, σύμφωνα με τον έως σήμερα προγραμματισμό, θα γίνουν επισκέψεις σε τοπικές παραδοσιακές επιχειρήσεις και μουσεία, με σκοπό να αναδειχθούν οι ομορφιές του τόπου.

Στόχος της τριήμερης πολιτιστικής εκδήλωσης, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, η ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Επιπλέον, λόγω του ότι οι περίπου 150 συμμετέχοντες αναμένεται να διαμείνουν σε ξενοδοχεία του νησιού για διάστημα μεγαλύτερο από το 3ήμερο της δράσης, σημαντική θα είναι και η ευρύτερη ενίσχυση των εμπορικών καταστημάτων του νησιού αλλά και αυτών της εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βέσπα, η οποία στα ιταλικά σημαίνει σφήκα, είναι μία πολύ δημοφιλής μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ που κατασκευάζεται από την εταιρεία Piaggio με έδρα την Ποντετέρα της Ιταλίας από το 1946. Το παιχνιδιάρικο όχημα, έχει γίνει σύμβολο και επίκεντρο της λαϊκής κουλτούρας, ως ένα συγκεκριμένο στυλ προσωπικού μεταφορικού μέσου.

Ειδικότερα, όταν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κατεστραμμένη Ιταλία προσπαθούσε να ορθοποδήσει, τόσο σε υποδομές, όσο και στη βιομηχανία και στο οδικό δίκτυο, η Piaggio κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τις μονάδες παραγωγής της που είχαν πληγεί από τους βομβαρδισμούς στην Ποντετέρα, όπου αρχικά κατασκεύαζε μαχητικά αεροσκάφη. Λόγω του ότι η αγορά αυτοκινήτου δεν είχε κίνητρο να αναπτυχθεί, καθώς τόσο η οικονομία, όσο και το οδικό δίκτυο της Ιταλίας είχαν πληγεί καταστροφικά από τον πόλεμο, ο Ενρίκο Πιάτζιο, γιος του ιδρυτή της Piaggio Ρινάλντο Πιάτζιο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροναυπηγική και ξεκίνησε την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου και οικονομικού μεταφορικού μέσου που εκείνη τη χρονική στιγμή είχε ανάγκη ο κόσμος της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η πιο μεγάλη διαφήμιση της βέσπα ήταν στο Χόλυγουντ, στην ταινία του 1952 Διακοπές στη Ρώμη, με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και την Όντρεϊ Χέμπορν. Από τότε έως σήμερα, πολλές εκδοχές της θρυλικής αφίσας της ταινίας κοσμούν ακόμη τους vintage χώρους και είναι αγαπητές σε πολλούς λάτρεις του οχήματος σε όλο τον κόσμο.
Σοφία Κοντογιάννη
 ΠΗΓΗ https://www.tornosnews.gr/