O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπαθεί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα γι’ αυτό και δεν του αρέσει να κάνει παρέα μαζί της τα βράδια. Σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δεξιωνόταν κάθε καλοκαίρι τους 165 Βουλευτές που συγκροτούσαν την πλειοψηφία του στον κήπο της οικίας του στην Ραφήνα και γνώριζε τι τους απασχολούσε, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μέχρι και σήμερα τους συναντά και συζητά μαζί τους στην αυλή του ιστορικού «Καραβίτη» στο Παγκράτι με βλήτα, κεφτέδες και λευκό βαρελίσιο κρασί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά τα βράδια του με τους παιδικούς του φίλους. Με τον επιχειρηματία Σπήλιο Μανιά και την σύζυγο του Άννα Ροκοφύλουμ πολιτευτή της ΝΔ η οποία προσφάτως τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ.
Του Μανώλη Κοττάκη
«Δεν μου αρέσει να βγαίνω τα βράδια στις ταβέρνες για κρασί και φαγητό με τους Βουλευτές , αρκεί ότι εκλέγονται χάρη σε αυτά που κάνω ως πρωθυπουργός. Εκείνοι έχουν υποχρέωση σε μένα, όχι εγώ!» είχε πεί σε συνομιλητή του από τον δεύτερο χρόνο της θητείας του. Κάτι που έδειξε και στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ. Απέφυγε τις συναναστροφές με τοπικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος το οποίο γενικώς απεχθάνεται και δείπνησε δύο φορές με τον επιχειρηματία Γιάννη Ρέτσο στο roof garden του «Hλέκτρα Παλλάς» και με τον επιχειρηματία Θανάση Λασκαρίδη στο Hayatt.
Στο μυαλό του πρωθυπουργού οι βουλευτές αυτά τα χρόνια είχαν ως αποστολή να ψηφίζουν τα πάντα και να τον υπερασπίζονται προσωπικώς. Στο Μαξίμου μάλιστα – είναι αληθές – υπάρχει ειδικός μετρητής που καταγράφει πόσες φορές λέει ένας βουλευτής το επώνυμο «Μητσοτάκης» στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ουαί και αλίμονο αν το ξεχάσει. Ο εκάστοτε Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδος έχει τον ρόλο του «ντόπερμαν», όχι της μάνας του λόχου. Βουλευτής ακόμη θυμάται ότι ο νυν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης του απαγόρευσε να καταθέσει ερώτηση για την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Και βεβαίως ουαί και αλίμονο σε όποιον δεν χειροκροτούσε με πάθος τον κύριο Μητσοτάκη στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Στις πιο δύσκολες στιγμές του πετάγονταν όρθιοι ως κεκράκτες οι ακροβολισμένοι στα μπροστινά έδρανα θαυμαστές του Βουλευτές κύριοι Διονύσης Χατζηδάκης και Απόστολος Βαζυρόπουλος και παρέσυραν ως ελατήριο όλους όσοι ήταν πίσω τους στο όρθιο χειροκρότημα. Όποιος χειροκροτούσε καθήμενος, έδινε στόχο. Οι καταπιεσμένοι έπνιγαν τον πόνο τους σε κλειστά δείπνα σε διαμερίσματα του Κολωνακίου ανά δέκα, χωρίς κινητά με τον φόβο των υποκλοπών πάνω από το κεφάλι τους. Ενώ όταν στριμώχτηκαν τα πράγματα oι Βουλευτές άρχισαν να εκμυστηρεύονται τα παράπονα τους στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά καθώς και στον τέως Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος θρυλείται ότι μέχρι τις ευρωεκλογές συνάντησε κατόπιν αιτήματος τους 75 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδος. Δυσαρεστημένοι βαθύτατα είναι πλέον και «μητσοτακικοί» Βουλευτές που αναζητούν γέφυρες επικοινωνίας με το Πεντάγωνο, την οδό Δημοκρίτου και την Παναγή Κυριακού. Οι «11» δεν είναι «11» αλλά πολύ περισσότεροι.
Ο ψίθυρος της προηγούμενης περιόδου έγινε βοή όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τα ¾ της κοινοβουλευτικής ομάδας ήθελε να το καταψηφίσει και αυτό θα συνέβαινε αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν της έδινε την διέξοδο της αποχής. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αποφάσισε στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του να προσεγγίσει τους Βουλευτές του καλώντας αρκετούς από αυτούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ή διά παρενθέτων προσώπων μελών του Μαξίμου ή και άλλων μέσω των οποίων υποσχόταν θέση στην κυβέρνηση αν επέλεγαν το «ναί» ή την «αποχή». Οι αντιδράσεις περιορίστηκαν πολύ λίγο και αυτό εξενεύρισε τον πρωθυπουργό. Έπεσε το τηλέφωνο από τα χέρια του Βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη όταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μία φωνή από το Μέγαρο Μαξίμου τον απείλησε με την φράση «Θα σε εξοντώσω» όταν εκείνος επέμεινε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο. Τελικώς οι διαφωνούντες , τα «κατά» και οι «αποχές» στο νομοσχέδιο για τον γάμο έφθασαν τα 52. Το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδος. Οι δυσαρεστημένοι ήταν πολύ περισσότεροι αν αθροίσουμε σε αυτούς που το Μαξίμου υποσχέθηκε Υπουργείο αν ψηφίσουν «ναι» αλλά τους κορόιδεψε.
Αλλά η ομάδα Σκέρτσου ( κατά βάθος Στουρνάρα ) που έχει βγάλει ρίζες σε όλο τον κρατικό μηχανισμό (ΤΑΙΠΕΔ, Υπουργείο Υγείας , Ανεξάρτητες Αρχές, Invest Greece κλπ ) επέμεινε βολονταριστικά ότι μέχρι τις ευρωεκλογές «το θέμα θα έχει ξεχαστεί». Όπως και το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα αποτέλεσμα αποτέλεσαν όμως ένα ηχηρό χαστούκι για τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής και όσους ένα πριν πανηγύριζαν με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι «την σκαπουλάραμε». Στην Κοινοβουλευτική ομάδα που συνεκλήθη μετά η ατμόσφαιρα είχε αλλάξει πλήρως.
Οι 12 Βουλευτές που έλαβαν τον λόγο οι περισσότεροι εκ των οποίων παρέστησαν λίγες μέρες στις ομιλίες Καραμανλή-Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο ξεκαθάρισαν εκείνη την μέρα στον πρωθυπουργό ότι εφεξής η ψήφος τους στα νομοσχέδια ούτε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» ( Γιώργος Βλάχος) ότι η τακτική του «Μένουμε σπίτι» και δεν μιλάμε για να μην κατηγορηθούμε ότι δημιουργούμε πρόβλημα τέλειωσε με τον κορωνοιό(Ευριπίδης Στυλιανίδης ) καθώς έτσι και αλλιώς τα προβλήματα τα δημιουργεί η πολιτική συνεργατών του πρωθυπουργού για την οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στους ψηφοφόρους τους . Είπαν επίσης ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τους λίγους ( Μάριος Σαλμάς) και ότι « η ήττα είναι καμπάνα και ξέρουμε για ποιον κτυπά» (Νικήτας Κακλαμάνης στην «Εστία» ). Ο πολύπειρος αντιπρόεδρος της Βουλής είπε επίσης στον κύριο Μητσοτάκη ότι «ουδέποτε ανασχημάτισες εξωκοινοβουλευτικό υπουργό». Η πασοκοποίηση που ήταν βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ στελεχών στα πάρτυ των Υπουργών στην ΔΕΘ συνεχίζει και ενοχλεί.
Όλα αυτά συνέβησαν στις 12 Ιουλίου. Αλλά παρά το γεγονός ότι οι Βουλευτές ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους μέσα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το ιερατείο του εκσυγχρονισμού που εδρεύει κυρίως στο Μαξίμου αλλά και εκτός αυτού θέλησε να δοκιμάσει την υπακοή τους. Επιχείρησε να τοποθετήσει ως Πρόεδρο της Επιτροπής Υποβοήθησης Αναπαραγωγής την βασική συντάκτη του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Αικατερίνη Φουντεδάκη. Αλλά όταν έγινε γνωστό ότι 7 Βουλευτές της ΝΔ θα την καταψηφίσουν έκανε πανικόβλητο πίσω και πρότεινε για Πρόεδρο την τέως πρύτανη του Παντείου Ισμήνη Κριάρη. Το ίδιο προκλητική ήταν η εκλογή της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ συνεργάτου το κυρίου Στουρνάρα κυρίας Στρατινάκη στην θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή με εισήγηση επίσης του παλαιού πασόκου Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου. Έγινε προσφάτως και αποτέλεσε αντικείμενο σχολίων. Όπως και η «πρεμούρα» του Προέδρου του Κοινοβουλίου να επιβάλλει στην θέση του Συνηγόρου του Πολίτη στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τίποτε δεν περνά απαρατήρητο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η κατάθεση της ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια από την ομάδα των 11 δεν έπεσε λοιπόν ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι η αντίδραση σε μία στρατηγικής η οποία είχε ως στόχο την περιθωριοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας και την μετατροπή της σε «Φιλλιπινέζας» του Μαξίμου .
Οι βουλευτές που την συγκροτούν εκλέγονται στην πλειονότητα τους από το 2000 ( ένας από το 1989), είναι μπαρουτοκαπνισμένοι, έχουν ζητήσει ψήφο για την ΝΔ και έχουν δώσει μάχη για τον πρωθυπουργό επανειλημμένα και μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια κομματικής νομιμοφροσύνης δεν έχουν καμία διάθεση να συμπράττουν σε πολιτικές που μεταλλάσσουν επί εκλογική ζημία την επιρροή της παράταξης στην ελληνική κοινωνία. Η αλλοίωση του λαικού και πατριωτικού χαρακτήρα της παράταξης όπως την περιέγραψαν στις ομιλίες τους οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς στο Πολεμικό Μουσείο καθώς και ο Υπουργός Νίκος Δένδιας με τις παρεμβάσεις τους επί του πεδίου για τα εθνικά θέματα (Κύπρος, Καστελόριζο, Κάσσος) απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις τους. (ο Υπουργός Άμυνας φαίνεται ότι είπε τελεσίδικα όχι στην πρόταση για μετάβαση του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ).
Στόχος τους όπως λένε δεν είναι να υπονομεύσουν τον πρωθυπουργό αλλά και την ΝΔ αλλά «να βοηθήσουν να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της διόρθωσης της πολιτικής της ΝΔ σε επί μέρους τομείς, όπου υπάρχει πρόβλημα». Η πρωτοβουλία αυτή άλλωστε αιφνιδίασε και κόμματα που ευρίσκονται σε δεξιά της ΝΔ και βλέπουν να χάνουν την ατζέντα από τους Βουλευτές της ΝΔ. Αντικειμενικά όμως η πρωτοβουλία των «11» που απηχεί τις απόψεις τουλάχιστον 52 Βουλευτών της ΝΔ οδηγεί σε συγκυβέρνηση Μαξίμου και Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Ο Υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης διαμαρτύρεται δεξιά και αριστερά ότι «δεν θα γίνω εγώ σάκος του μπόξ» αλλά αν πράγματι το επιθυμεί αντί να κυνηγά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δανειολήπτες θα έπρεπε να παρεμβαίνει και αποτρέπει το χυδαίο κούρεμα δανείων εκατομμυρίων της ελίτ. Και βεβαίως να μην λέει ψέματα στις απαντήσεις του. Τα ποσοστά των κόκκινων δανείων στις τράπεζες πράγματι μειώθηκαν από 40% το 2019 στο 7,5% το 2024 αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ρυθμίστηκαν. Απλώς μεταβιβάστηκαν στα funds! Aπό τις 22.234 επιτυχείς ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μόνο οι 10.000 αφορούν δανειολήπτες. Οι υπόλοιπες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι ενδιαφέρον τι θα απαντήσει ο κύριος Χατζηδάκης σε τυχόν πρόταση νόμου των 11 τα δάνεια να πωλούνται από τις τράπεζες σε δανειολήπτες και όχι στα funds. Τα γραφεία τους ήδη πάντως έχουν πλημμυρίσει από mails ενδιαφερομένων. Και έπεται συνέχεια.
Πηγή: Εφημερίδα Εστία