3 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

 Εντυπωσιακά τα στοιχεία των αφίξεων του Αυγούστου λιμάνια της Λέσβου από τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Μεγάλο κύμα αφίξεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η παρουσία των Τούρκων τουριστών στην Λέσβο, όπως και στη Χίο και την Σάμο, σφραγίζει τις τουριστικές εξελίξεις για την τρέχουσα χρονιά. Κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Το κατά πόσο αυτές οι αφίξεις θα μετατραπούν και ανάλογα υψηλά ποσά ταξιδιωτικών εισπράξεων και τζίρου είναι κάτι που θα το δούμε τους επόμενους μήνες να αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσουν η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Τράπεζα της Ελλάδος. 


Ακόμη κι έτσι όμως ο αριθμός των αφίξεων που καταγράφει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου είναι εντυπωσιακός. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν στην Λέσβο 32.324 αφίξεις Τούρκων τουριστών, ενώ οι συνολικές αφίξεις όλων όσων πέρασαν από τους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων του νησιού ήταν 43.307. Δηλαδή πέρα από τους Τούρκους ήρθαν στο νησί άλλα 11.000 άτομα περίπου που ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες τρίτων χωρών αλλά και Έλληνες που πήγαν για διακοπές ή σύντομες εκδρομές στα απέναντι Τουρκικά παράλια.
Οι αφίξεις Τούρκων στο οκτάμηνο

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο ανήλθαν σε 101.577. Οι συνολικές αφίξεις Τούρκων τουριστών του 2023 ήταν 75.611. Συνεπώς ήδη έχει επιτευχθεί αύξηση των αφίξεων κατά 34,34%. Τους τέσσερις επόμενους μήνες αναμένεται να μειωθούν οι αφίξεις από την Τουρκία. Ωστόσο ο ρυθμός είναι τέτοιος που είναι πολύ πιθανό να δούμε στο τέλος του 2024 να μιλάμε για διπλασιασμό των αφίξεων.

Η δυνατότητα έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία τόσο για την Λέσβο όσο και για τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος). Όμως το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι «η πολύ καλή εικόνα που μεταφέρουν οι επισκέπτες κατά την επιστροφή τους. Οι καλές τιμές σε φαγητό και διαμονή είναι τα βασικά συστατικά της «επιτυχίας» που καταγράφει η Λέσβος στην Τουρκική τουριστική αγορά» όπως σημειώναμε στο ρεπορτάζ  που δημοσιεύσαμε  1/8/2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αφίξεις  του Ιουλίου στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης του Βορείου Αιγαίου οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος) τον Ιούλιο ανήλθαν σε 73.780. Τα ρεπορτάζ και οι δημοσιογραφικές αναλύσεις που έρχονται από τα απέναντι Τουρκικά παράλια δείχνουν πως το σημαντικό κύμα Τούρκων επισκεπτών οφείλεται, σε μεγάλο ποσοστό, στο χαμηλότερο κόστος των διακοπών στην Ελλάδα.

Το ρεύμα των Τούρκων τουριστών  ενίσχυσε πολύ σημαντικά τις πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων στη Λέσβο και σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατήσεις των δωματίων για τον Σεπτέμβριο γίνονται με τιμές Αυγούστου.  Παρ’ όλα αυτά και τον Σεπτέμβριο θα σημειωθούν πολύ υψηλές πληρότητες στα καταλύματα της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.



Αναπτύσσεται η βραχυχρόνια μίσθωση

Δίπλα σε αυτά αναπτύσσεται και η αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Χίος φαίνεται πως πρωτοπορεί στον τομέα αυτό.  Στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης αναπτύσσεται μια αξιόλογη οικοδομική δραστηριότητα που αφορά την ανακαίνιση παλαιών κτισμάτων ώστε να αξιοποιηθούν είτε ως ενοικιαζόμενα δωμάτια είτε ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.  Κι όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο θα αυξάνεται και η συγκεκριμένη μορφή οικοδομικής δραστηριότητας.  Μαζί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναπτύσσεται και η κίνηση σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων.  Για παράδειγμα το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου το κατάστημα του ομίλου Lidl που βρίσκεται λίγο έξω από την Μυτιλήνη είχε περισσότερους Τούρκους πελάτες από Έλληνες.

Η αγορά της Χίου είναι πάντα μια αγαπημένη επιλογή για ψώνια (ρούχα και παπούτσια) για τους κατοίκους της Σμύρνης και των Δήμων που είναι κοντά σε αυτή. Στη Λέσβο φέτος το καλοκαίρι συναντά κανείς παρέες Τούρκων επισκεπτών ακόμη και σε μέρη «μη τουριστικά» π.χ. παραλία «μικρή Χαραμίδα».



Στην Λαγκάδα της Χίου, ένα μικρό παραθαλάσιο χωριό στις ανατολικές ακτές του νησιού, καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου οι κάτοικοι του αντιμετώπιζαν απίστευτο μποτιλιάρισμα καθώς τα οχήματα των Τούρκων επισκεπτών είχαν βρίσκονταν παντού εντός και γύρω από τον οικισμό.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Σάμο, μόνο που η παρουσία των Τούρκων τουριστών τον Αύγουστο, δεν είναι τόσο αισθητή όσο στη Λέσβο και την Χίο. Κι αυτό γιατί καθώς η Σάμος έχει δεχθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από τις χώρες της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/