24 Αυγούστου 2024

«Αυτοχειρία» Ελλάδας και Κύπρου με τον Φιντάν

 

Ανάβει το πράσινο φως για την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα
Oργή προκαλεί η επιλογή των ηγεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου να ανάψουν, μέσω της αφωνίας τους, το πράσινο φως στην παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

 Αδιαφορώντας για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, αλλά και δίχως ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού στις διεθνείς σχέσεις, η Ελλάδα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης επιτρέπει, μέσω της προκλητικής αδράνειάς της, την ενίσχυση των τουρκικών θέσεων, κάτι το οποίο δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά. Επειτα από μία πενταετή απουσία η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την κυβερνητική ανυπαρξία και εδραιώνεται ως συνομιλητής στην Ευρώπη.

Η πρόσκληση των Βρυξελλών σκόρπισε ενθουσιασμό στην Αγκυρα, αλλά άφησε εντελώς αδιάφορη την Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να στέκεται για πολλοστή φορά αναντίστοιχη της κρίσιμης συγκυρίας. Στόχος της άτυπης συνόδου είναι να δώσει στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. ένα ανεπίσημο πλαίσιο για την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα. «Καλωσορίζουμε θετικά αυτή την πρόσκληση. Τη θεωρούμε ως μια αναζήτηση διαλόγου της Ε.Ε. Η πρόσκληση αυτή σηματοδοτεί επίσης ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. εν όψει των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, στην Τουρκία δεν έμειναν εκεί και έσπευσαν να ορίσουν συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κυμανθεί η συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Εναρξη διαπραγματεύσεων
«Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για μείζονα ζητήματα, όπως η επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, η αναζωογόνηση των μηχανισμών διαρθρωτικού διαλόγου και η επαναλειτουργία των διαλόγων υψηλού επιπέδου, ιδίως σε τομείς που απαιτούν στενή συνεργασία, όπως η πολιτική, η οικονομία, οι μεταφορές και η ενέργεια».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος αρκέστηκε στην επισήμανση ότι «εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και διεύρυνσή τους και θέλει όλα αυτά που αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, τα συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν κατά τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό. Συνεπώς, ιδού η Ρόδος».

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ