28 Αυγούστου 2024

ΕΣΥ του διπλανού, ΕΣΥ του διπλανού

 

Δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο Σάμου στο Βόρειο Αιγαίο που βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος. Στην ίδια μοίρα, ίσως και χειρότερη, είναι τα όποια περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν στα νησιά και ασφαλώς τα Κέντρα Υγείας. Είναι το αποκούμπι μερικών χιλιάδων ανθρώπων αυτές οι δομές υγείας, και μάλιστα ανθρώπων που επιμένουν να ζουν στην επαρχία της –νησιωτικής έτσι κι αλλιώς– επαρχίας. Στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι που αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα και στην ασφάλεια που προσφέρει η εγγύτητα στα νοσοκομεία για χάρη του κήπου τους, των ζώων τους, του χωριού τους και τελικά για την ίδια τους τη ζωή.

Χωριά που φθίνουν πληθυσμιακά, στα όρια της ερήμωσης, με τα σχολεία να έχουν κλείσει και μοναδική επαφή με τις ιατρικές υπηρεσίες την επίσκεψη του αγροτικού γιατρού μία φορά την εβδομάδα. Αυτού που έρχεται συνήθως από το Κέντρο Υγείας που εδρεύει στο γειτονικό κεφαλοχώρι και τους γράφει τα φάρμακα που τους κρατούν στη ζωή. Αυτά τα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας λοιπόν είναι που καλούνται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες να ματώσουν και άλλο, ώστε με μετακινήσεις γιατρών από εκεί να καλυφθούν τα κενά στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, μερικές φορές και σε άλλα Κ.Υ.

Το τι ακριβώς συμβαίνει με τις εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών το περιγράφει με σαφήνεια η ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής Δημοκρατικής Κίνησης Ιατρών Λέσβου, αναφερόμενη στις μετακινήσεις γιατρών από το Κ.Υ. Καλλονής στο Κ.Υ. Αντισσας.

«“Συγχαρητήρια” στον Δ/ντή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και νήσων Αιγαίου κο Ροϊλό για την άμεση εξεύρεση λύσης στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Αντισσας. Αδειάζουμε απλώς το “όμορο” ΚΥ Καλλονής. Θυμίζει εκείνο το παλιό ανέκδοτο που ο επιλοχίας ανακοινώνει περήφανος στους στρατιώτες του εν μέσω μαχών και κακουχίας: 
“Σήμερα θα αλλάξετε εσώρουχα”, χαρά και ιαχές οι στρατιώτες και στη συνέχεια διατάζει: 
“Εσύ του διπλανού, εσύ του διπλανού…”».

Γιώργος Παγούδης
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/