2 Αυγούστου 2024

Αγριόχοιροι καταστρέφουν καλλιέργειες στη Σάμο

 


Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 6156
Ημερομ. Κατάθεσης: 31/7/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ


Του: Παπαδάκη Παράσχου, Βουλευτή Νομού Έβρου

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αγριόχοιροι καταστρέφουν καλλιέργειες στη Σάμο»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας πληροφόρησαν, συχνό είναι το φαινόμενο καταστροφής καλλιεργειών, εξαιτίας των αγριόχοιρων, στη Σάμο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι εντόπιοι αγρότες, δια του τοπικού τους αγροτικού Συλλόγου («Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος»), προέβησαν πρόσφατα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα.
 Ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων από το νησί και άμεση αποζημίωση από την Περιφέρεια για τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας τους.
 Οι περισσότερες δε ζημιές εντοπίζονται ως επί τω πλείστον στους αμπελώνες, το οποίο δεδομένο από μόνο του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με επικείμενη δυνητικά υπερβολική μείωση της τοπικής παραγωγής κρασιού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως άμεσα κινήσετε τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ (ένταξη στον κανονισμό του η αποζημίωση καλλιεργητών για ζημιές προκληθείσες από αγριόχοιρους), δια των απαραίτητων αυτοψιών, προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες και ιδίως αμπελοκαλλιεργητές της νήσου Σάμου οι αναλογούσες αποζημιώσεις, εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί από τους αγριόχοιρους;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ