1 Αυγούστου 2024

ΚΟΒ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΚΚΕ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΩΝΔΑ

 


Μέρα μουντή. Πνιγμένη στην ομίχλη. Λένε όσοι τη ζήσανε, πως το πρωινό εκείνο πνιγόσουν. Δεν ανάσαινες. Ήταν Δευτέρα. Ήταν Πρωτομαγιά του 1944. Και το ημερολόγιο έλεγε πως ο ήλιος θα έβγαινε στις 5.33…»
Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, και η Κομματική Οργάνωση Πυθαγορείου τιμάει την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 20.00 στην πλατεία Παγώνδα, τους εκτελεσμένους 200 ήρωες κομμουνιστές της Καισαριανής μεταξύ αυτών και των δύο παλληκαριών από τον Παγώνδα, Καραθανάση Γιάννη και Ταλαίπωρο Ηλία. 


Εκατόν εβδομήντα ήταν πρώην κρατούμενοι της Ακροναυπλίας και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη, όλοι κομμουνιστές. Τους είχε παραδώσει η δικτατορία του Μεταξά στο γερμανικό στρατό κατοχής. Με πρόσχημα το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού στη διάρκεια ενέδρας ανταρτών στους Μολάους στις 27 Απρίλη του 1944 διατάχθηκε η εκτέλεσή τους. Στο μεγάλο μέτωπο ήδη ένα χρόνο πριν είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση από το Στάλινγκραντ. Το θηρίο ψυχορραγούσε αλλά δεν ξεχνούσε ποιος είναι ο αντίπαλος. 
Την 1η Μάη του 1944 οι συντοπίτες μας μαζί με τους υπόλοιπους εκτελεσμένους έγραψαν με το αίμα τους τις πιο περήφανες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Γιατί με το θάρρος τους, το κουράγιο τους, την ανδρεία τους και την αυταπάρνησή τους σήκωσαν την Ελλάδα ένα μπόι ψηλότερα! Δίδαξαν ότι «… αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα…». 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
1/ Κεντρική Ομιλία – Διδάγματα για το σήμερα
2/ Προβολή ταινίας