29 Αυγούστου 2024

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ

 

«Φτάνει πια με την υποβάθμιση, Υγεία δημόσια και δωρεάν» το μήνυμα των μαζικών συγκεντρώσεων
Αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας αύριο στη Λήμνο

Μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης και συντονισμένης πάλης για άμεσα μέτρα απέναντι στην αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας στα νησιά του βορείου Αιγαίου έστειλαν χτες από Σάμο και Ικαρία οι νησιώτες, στις δύο συγκεντρώσεις τις οποίες οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών.
«Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας» ήταν η κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης που ακούστηκε από τη Σάμο, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί, με εκατοντάδες κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τη μάχη για δημόσια και δωρεάν Υγεία, «για να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας!».


Την αποφασιστικότητα αυτή μετέφερε με την ομιλία της στη συγκέντρωση στο Βαθύ και η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να χάνουμε συμπολίτες μας επειδή δεν είχαμε γιατρό, επειδή δεν είχαμε ασθενοφόρο, επειδή δεν μπορέσαμε έγκαιρα να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις».
Εκ μέρους όλων των σωματείων που συντονίζονται σε αυτήν τη μεγάλη μάχη χαιρέτισε «όσους σήμερα είναι εδώ, καταλαβαίνοντας ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, το σιχτίρισμα, οι ευχές "να μη μας τύχει κακό". Χαιρετίζουμε τον κόσμο που βγήκε στον δρόμο, που μπήκε στον αγώνα, που οργανωμένα παλεύει και απαιτεί αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας τώρα!

Δεν ανεχόμαστε άλλο να έχουμε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτίρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τα ραντεβού στις δημόσιες δομές να είναι μετά από μήνες, και αν πρέπει να πας σε ιδιώτη ή να πας Αθήνα να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δεν ανεχόμαστε να μην έχουμε παιδιάτρους για τα παιδιά μας, να κινδυνεύει να κλείσει η ΜΕΘ.
Είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για τη ζωή μας η ανυπαρξία γιατρών Εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, Επιθεώρησης Εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" δεν είναι αποδεκτά ως "κανονικότητα".
Δεν μπορεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να μην έχουμε παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους, άτομα με ειδικές ανάγκες να μην έχουν ένα πλήρως στελεχωμένο ΚΕΦΙΑΠ με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές.
Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν οι εκάστοτε υπουργοί και κυβερνητικοί ότι όλα είναι καλά...».
Αποδίδοντας τις ευθύνες για την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας εκεί που πραγματικά ανήκουν, η πρόεδρος του ΕΚ Σάμου σημείωσε: «Γι' αυτό λέμε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να συνυπάρχει με την επιχειρηματικότητα

Οι εργαζόμενοι, ειδικά τώρα που είναι σεζόν και λιώνουν τα κορμιά τους στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στα εμπορικά και στα επισιτιστικά, οι νέοι που πληρώνονται τρεις κι εξήντα, ο λαός μας που λέει "μη μου τύχει", καταλαβαίνουν ότι η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει τιμοκατάλογο».
«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα. Αγαθό και επιχειρηματικότητα δεν μπορούν να συνυπάρχουν», ξεκαθάρισε η Β. Βρυνιώτη και τόνισε ότι το δίκαιο αυτού του αγώνα, «η μαζικότητα και η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει νέα μέτρα σε βάρος της υγείας μας».
Στην πάνδημη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Στράτος Καπώλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Ανδρέας Ευστρατουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γιάννης Καλτάκης εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας, η Θεοδώρα Παπαδάμ, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων - Υποστηρικτών Καρκινοπαθών «ΕυΠο».
Επίσης ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, από όπου συμμετείχαν καθολικά γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι.
Χαιρέτισαν ακόμα οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, και Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το λιμάνι και διαμήνυσαν πως ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί για:
Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Σημειωτέον, ήδη το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη σωματεία, συλλόγους και φορείς στις 16 Σεπτέμβρη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα.
Συγκέντρωση για την Υγεία έγινε χτες αργά το βράδυ και στην Ικαρία.
Στη Λήμνο περνάει αύριο η αγωνιστική σκυτάλη
Τη σκυτάλη από τη Σάμο και την Ικαρία παίρνουν αύριο Παρασκευή οι κάτοικοι και τα σωματεία της Λήμνου, που ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος προγραμματίζει επίσκεψη στο νησί.
Στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Λήμνου (παλαιά είσοδο) στις 11.30 π.μ. καλούν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, η Ενωση Ιατρών στο νοσοκομείο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
    
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στο στόχαστρο η πολιτική που βλέπει την Υγεία ως εμπόρευμα
Περιοδεία στο νοσοκομείο του νησιού πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Σταμάτη Φιλιππή, Γραμματέα της ΤΕ Σάμου, με τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους να επιβεβαιώνουν τους δεσμούς τους με το Κόμμα και την αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στην πάλη για Υγεία για όλο τον λαό.
Το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε στην επαφή με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους που ήταν σε αναβρασμό καθώς ετοίμαζαν την καθολική τους συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση των σωματείων, ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Αναδείχτηκε ο ένοχος για τα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία με οξύτητα ήρθαν στην επικαιρότητα, που είναι η πολιτική που βλέπει την Υγεία ως εμπόρευμα και βάζει στην κλίνη του Προκρούστη τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Απαντήθηκαν τα προκλητικά κυβερνητικά επιχειρήματα, όπως για την πληρότητα του νοσοκομείου από ασθενείς, που είπε ο υπουργός ότι είναι στο 41%, σημειώνοντας ότι «το νοσοκομείο λες και είναι κάποιο ξενοδοχείο». Αποκαλύφθηκε ότι είναι κάλπικο ως κριτήριο το συγκεκριμένο, ενώ επιβεβαιώνει ότι και αυτή η κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες τα μετράνε όλα με τη μεζούρα των αναγκών του κεφαλαίου, την πολιτική κόστους - οφέλους. Οπως και το επιχείρημα ότι δεν έρχονται οι γιατροί, που η κυβέρνηση κρύβει ότι δεν προκηρύσσει όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα γιατροί να αποφεύγουν να έρχονται φοβούμενοι την εντατικοποίηση.
Αναδείχτηκε η δυνατότητα για να είναι διαφορετική η κατάσταση στην Υγεία. «Μόνο τα επιτεύγματα των χωρών του σοσιαλισμού, δεκαετίες πριν και ενώ έχει κυλήσει και άλλο νερό στο αυλάκι της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι αφοπλιστικά», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Εγινε φυσικά κάλεσμα για να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην απογευματινή κινητοποίηση, ενώ υπήρξε δέσμευση για κλιμάκωση της πάλης και συμβολή των κομμουνιστών σε αυτή, καθώς και για συνέχεια στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα θέματα του νοσοκομείου.