6 Αυγούστου 2024

Δήμαρχος ζητά επέκταση ωραρίου & κυριακάτικη εργασία -Έντονες αντιδράσεις

 

Σφοδρές αντιδράσεις από το εργατικό κέντρο και δημοτικές παρατάξεις προκάλεσε η πρόταση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου, να ζητήσει από τους επαγγελματικούς, εργατικού και οικονομικούς φορείς του νησιού την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων τις καθημερινές και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο όνομα της «ανάπτυξής» της περιοχής

Στην ουσία ο δήμαρχος ήρθε να εξυπηρετήσει, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα συμφέροντα των μεγάλων καταστημάτων και επιχειρήσεων. Μάλιστα η δημοτική αρχή, λίγες μέρες μετά την  υποβολή της πρότασης του, στους φορείς του νησιού για την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων, προχώρησε και στην εφαρμογή της, επιτρέποντας το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι τις 6 το πρωί το Σάββατο 3 Αυγούστου με αφορμή τη Λευκή Νύχτα στην πόλη του Βαθιού.

Σε ανακοίνωση του, το Εργατικό Κέντρου Σάμου ασκεί σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τακτική και την κατηγορεί ότι επιχειρεί να εφαρμόσει όλες τις νομοθετικές αντεργατικές διατάξεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της ΝΔ. Μάλιστα κάνει λόγο για προσχηματική διαβούλευση, από την πλευρά του δήμου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου:
«Πριν αλέκτωρ λαλήσει» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, λίγες μέρες μετά το «κάλεσμα» για υποβολή προτάσεων φορέων του νησιού για την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων, την εφαρμόζει μέχρι τις 6 το πρωί με αφορμή τη Λευκή Νύχτα στις 3/8 στην πόλη του Βαθιού.


 

Η πρόταση του Δήμου Ανατολικής Σάμου για παράταση ωραρίου, κυριακάτικη εργασία, ξεχείλωμα των ωρών εργασίας, με έγγραφο που έχει αποστείλει στις 22/7 στο Εργατικό Κέντρο και σε άλλους φορείς του τόπου, επικαλούμενο μάλιστα όλες τις νομοθετικές αντεργατικές διατάξεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα της ΝΔ, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και η δήθεν διαβούλευση προσχηματική.

Η αναφορά του Δήμου στο σχετικό έγγραφο ότι «Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και εν γένει των Επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στην περιοχή μας, ιδίως την περίοδο της περιόδου τουρισμού, αλλά και τις “εξαιρέσιμες” λεγόμενες ημέρες δίνει μια εικόνα δυναμικής παρουσίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου» μόνο γέλιο και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, γιατί πρόκειται για κοροϊδία!

Αλήθεια ποιους ωφελεί όλη αυτή η κατάσταση; Τους εργαζόμενους που βλέπουν το μισθό τους ολοένα να μειώνεται, το ωράριο τους να γίνεται λάστιχο, την αγοραστική τους δύναμη να είναι στα τάρταρα; Τους αυτοαπασχολούμενους που βλέπουν την αύξηση του τουρισμού να μην φτάνει να ισοσταθμίσει καν τα αυξημένα έξοδα τους; Ή το μεγάλο κεφάλαιο του νησιού που γεμίζει τις τσέπες από τον τουρισμό και την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και θα «ξεμαντρώσει» τους all inclusive πελάτες του για να αισθανθούν λίγο τι σημαίνει βραδινή βόλτα στην πρωτεύουσα του νησιού;

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού μας επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο ότι οι κάθε λογής Λευκές Νύχτες, Open City, θα είναι η κερκόπορτα για τα χειρότερα που έρχονται. Θα μας βρουν απέναντι τους σε κάθε προσπάθεια να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων.

Ας έδειχναν την ίδια πρεμούρα για να μην υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, για να μην είναι οι ρυθμοί δουλειάς εξοντωτικοί, για να γίνουν προσλήψεις και όχι μειώσεις σχολικών καθαριστριών και όλου του αναγκαίου προσωπικού για να λειτουργεί ο δήμος υπέρ των πολιτών, για να μειώσουν δημοτικούς φόρους και τέλη κ.α..

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να εναντιωθούν στην οποιαδήποτε παράταση του χρόνου εργασίας, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από το σωματείου τους για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος. Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη! Είναι εναντίων μας και υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων του νησιού μας!

Η απάντηση του Εργατικού Κέντρου στην πρόταση του δήμου Ανατολικής Σάμου:
Το Εργατικό Κέντρο ν. Σάμου απαντώντας στο έγγραφο που εστάλη από το Δήμο Ανατολικής Σάμου με θέμα «την ενημέρωση και υποβολή προτάσεων στο ζήτημα «Καθορισμός χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων»» γνωστοποιούμε τη θέση μας, η οποία είναι ρητή και κάθετη: Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την παράταση ωραρίου με οποιαδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα και αν γίνει αυτό.

 Η παράταση ωραρίου, η Κυριακάτικη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα σπαστά ωράρια επιβαρύνουν την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, την αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο. Διαμορφώνουν όρους για δουλειά χωρίς δικαιώματα,  καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, μεγαλώνουν τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων ωρών εργασίας, διαλύουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

 Ενδεικτική είναι η εργασιακή κατάσταση εργαζομένων ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστίαση κλπ), η οποία είναι εξαντλητική και βάρβαρη, με 10ωρη και 12ωρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό, με χαμηλούς μισθούς, μία εργασιακή ζούγκλα την οποία η δημοτική αρχή οφείλει να την στηλιτεύει, να παίρνει μέτρα να την αποτρέπει. Όμως και σε εργασιακούς χώρους πχ μεγάλα σουπερ μάρκετ έχουμε το φαινόμενο να δουλεύουν Κυριακές, αλλά και ωράρια εξαντλητικά.

 Για τους εργαζομένους πρόοδος για τον τόπο τους και ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όπως αναφέρεστε στο έγγραφο, είναι να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις τους μέσα από τα σωματεία τους, όπως η κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο για όλους, το σταθερό ωράριο και η απαγόρευση των σπαστών ωραρίων, το μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, ο αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα, τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Και τα παραπάνω να κατοχυρώνονται μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και όχι να καθορίζονται με απόφαση Δημάρχου είτε Υπουργού των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

 Τέλος, καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση παράτασης ωραρίου είτε Κυριακής αργίας, να υπηρετήσει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων του νησιού μας, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που και οι ίδιοι πλήττονται μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων στο νησί που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και έχουν όλο το νομικό οπλοστάσιο με το μέρος τους.

Η Διοίκηση

Το παρόν κείμενο απεστάλη:

Προς : Δήμο Ανατολική Σάμου

           Γραφείο Δημάρχου



           Επιμελητήριο Σάμου

           Σύλλογος Ξενοδόχων Σάμου

           Σύλλογος Επιχ. Ενοικ. Δωματίων

           Ένωση Τουρ/κών Πρακτόρων

           Ινστιτούτο Καταναλωτών

           Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά    Επαγγέλματα Σάμου

           ΜΜΕ

Λαϊκή Συσπείρωση: Η απόφαση αυτή θα ξεκάνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της αναφορικά με την πρόθεση του Δήμου Ανατολικής Σάμου να επεκτείνει τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει σοβαρές αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου, αναφέρει τα εξής:
«Ο καθορισμός του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων από τον δήμο και τοπικούς φορείς είναι μια κυβερνητική πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν οι δήμοι.

Μαζί με τον εργασιακό μεσαίωνα που διαδοχικά οι κυβερνήσεις επέβαλαν στους εργαζόμενους και συνθήκες εξαθλίωσης στους αυτοαπασχολούμενους με διαφόρους τρόπους και που βιώνουμε όλοι μας, δίνουν τη σκυτάλη στους δήμους να επεκτείνουν τα ωράρια των καταστημάτων. Ανοιχτά τις Κυριακές, ανοιχτά σε δωδεκάωρη βάση, οι εργαζόμενοι λάστιχο και όποιος αντέξει αυτή τη βαρβαρότητα.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ανατολικής Σάμου κατ΄ εντολή καλεί τους φορείς να αποφασίσουν την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων. Η απόφαση αυτή θα ξεκάνει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο όνομα της δήθεν οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στην ουσία ο στόχος είναι πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και επιχειρήσεων.

Σε τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε με τον δήμαρχο ζητήσαμε να μην προχωρήσει ο δήμος με κάποιους φορείς σε αυτή την απόφαση, δεν είναι αυτός ο κοινωνικός του ρόλος, να πάρει υπόψη του τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι εργαζόμενοι κυρίως στον τουρισμό με εξαντλητικά ωράρια με 10ωρα και 12ωρα σε συνθήκες γαλέρας. Ζητήσαμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να ακυρώσει κάθε εντολή που δέχεται από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κυβέρνηση.

Ζητήσαμε επίσης να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πλήξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Η παράταση ωραρίου, η κυριακάτικη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα σπαστά ωράρια και τώρα η πιθανή επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων θα επιβαρύνουν την οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, την αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων που και οι ίδιοι πλήττονται μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων».

Νίκος Κοκκινόπουλος
ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/