Στο «Τζάνειο» με συμπτώματα ισχαιμικού επεισοδίου έπειτα από 20ήμερη εφημερία η τελευταία παιδίατρος ● Υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι ● Καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των 200.000 κατοίκων και επισκεπτών του νησιού με μόλις 30 γιατρούς έναντι των 74 που προβλέπονται.
Μεθοδικά και χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα ξηλώνει η κυβέρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καθημερινά έρχονται στο φως ιστορίες διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων που ξεμένουν από γιατρούς, υπό το αδιάφορο βλέμμα του υπουργείου.
Αλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο Σάμου, όπου οι τραγικές ελλείψεις οδήγησαν την τελευταία παιδίατρο που υπηρετεί εκεί σε 20ήμερη εφημερία ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, αλλά η κούραση και το άγχος την κατέβαλαν με αποτέλεσμα τώρα να νοσηλεύεται η ίδια στο Τζάνειο Νοσοκομείο με συμπτώματα που παραπέμπουν σε ισχαιμικό επεισόδιο.
Εκτοτε το νοσοκομείο παραμένει χωρίς παιδίατρο εν μέσω της πιο θερμής τουριστικής σεζόν των τελευταίων χρόνων και με χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σάμος για όλο τον Αύγουστο έχει αφαιρεθεί από τις μεγάλες πλατφόρμες εύρεσης τουριστικών καταλυμάτων, αφού η πληρότητα έφτασε το 100%.
«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσες πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου Ανδρέας Ευστρατουδάκης, που εδώ και καιρό βλέπει το αδιέξοδο να πλησιάζει. «Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τόσο κάποιος γιατρός παραιτείται από τη θέση του. Εδώ και είκοσι ημέρες τελούν υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι. Δεν έχουν φύγει ακόμα κάνοντας χρήση του όρου που τους επιτρέπει να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον η απόφασή τους είναι οριστική.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις μετακινήσεις. Επιστημονικό προσωπικό που συμπληρώνει πενταετία στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» των νησιών του ΒΑ Αιγαίου δικαιούται να μετακινηθεί και οι γιατροί κάτω από αυτές τις συνθήκες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη σχετική πρόβλεψη. Ετσι εδώ και λίγο καιρό το Νοσοκομείο Σάμου δεν διαθέτει ψυχίατρο, αφού και οι δύο που υπηρετούσαν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού. Μία μικροβιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει το επόμενο διάστημα ενώ άλλη μία γιατρός ΜΕΘ ήδη κούνησε το μαντίλι.
Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία από τις πολλές ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΝΙΣ μήπως και προλάβει τα χειρότερα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Και ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, μετακινήθηκαν ιατροί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου σε άλλες περιοχές εκτός νομού (Αγαθονήσι και Πάτμο) με τη συναίνεση όλων των αρμοδίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΣ τονίζει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το νοσοκομείο θα κλείσει. Καλεί όλους τους αρμοδίους να δράσουν για να σωθεί το νοσοκομείο και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού».
Οσο υπερβολικό και αν φαντάζει το ενδεχόμενο λουκέτου σε νοσοκομείο ενός νησιού, αυτό παραμένει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ευστρατουδάκη, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου.
Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας.
Γιώργος Παγούδης
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/