30 Αυγούστου 2024

ΕΣΥ: Κίνητρα κατόπιν εορτής για νησιά και ακριτικές περιοχές

 

Στη λήξη της τουριστικής περιόδου, με το βλέμμα στη ΔΕΘ και με τις αποδοκιμασίες να ηχούν στα αυτιά του Αδωνη, η κυβέρνηση ανακοινώνει παροχές για να προσελκύσει γιατρούς

Ολο και πιο εξοργισμένοι εμφανίζονται πλέον οι πολίτες για τις αμέτρητες δυσλειτουργίες στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό άλλωστε ο Αδωνης Γεωργιάδης, όποιο νησί κι αν επισκέπτεται τις τελευταίες ημέρες, γίνεται δέκτης έντονων αποδοκιμασιών από κατοίκους που διαμαρτύρονται για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Και μπορεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να υποστηρίζει ότι το σύστημα σιγά σιγά βελτιώνεται και τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ή ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες προέρχονται από… αριστερές ομάδες, στην πράξη όμως οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Αναμονές ωρών, δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και νέες νοοτροπίες που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ και επιβάλλουν πληρωμή από τις τσέπες των πολιτών.

Με… καθυστέρηση
Υστερα από σχετική οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Υγείας θα πρέπει τις επόμενες ημέρες, και ειδικά την περίοδο κοντά στη ΔΕΘ, να έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ ώστε να προκύψουν βελτιώσεις για τους πολίτες. Οι ανακοινώσεις του Αδ. Γεωργιάδη θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο δεσμεύσεων της κυβέρνησης, η οποία βλέπει τα ποσοστά της να κατρακυλούν καθημερινά.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας με καθυστέρηση μηνών θα δώσει οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές. Βέβαια είναι μάλλον δώρο άδωρο, αφού τα κίνητρα δίνονται στο τέλος του καλοκαιριού, γεγονός που σημαίνει ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη χαθεί.

Μεταξύ των κινήτρων είναι το επίδομα άγονης περιοχής το οποίο τριπλασιάζεται καθώς από 100 ευρώ τον μήνα θα αυξηθεί στα 300, ενώ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει τραγική έλλειψη θα είναι περαιτέρω αυξημένο, αγγίζοντας τα 600 ευρώ. Τα ποσά ωστόσο που θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να μετακινηθεί στις άγονες περιοχές δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να προσελκύσουν τους γιατρούς και να καλύψουν τις κενές θέσεις. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα έχει ένα άλλοθι ο Αδ. Γεωργιάδης για να υποστηρίξει για άλλη μια φορά ότι ενώ προκηρύσσει θέσεις, δεν καλύπτονται από τους γιατρούς.


Η αλήθεια όμως απέχει μακράν καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν δεν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, ουδείς θα μεταβεί στα νησιά για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ. Εξάλλου το πρόβλημα της στέγασης με τα υψηλά ενοίκια στα νησιά δεν έχει εκλείψει αφού, παρά τις όποιες τοποθετήσεις του, ο λαλίστατος υπουργός Υγείας δεν έχει φροντίσει να έρθει σε συνεννόηση με δημάρχους ή τοπικούς παράγοντες προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγαση για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα εργαστεί στα νησιά.

Ούτε όμως ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, γεωλόγος στο επάγγελμα, που επαναδιορίστηκε από την κυβέρνηση στην ίδια θέση, έχει προβεί σε ανάλογες ενέργειες εδώ και χρόνια, παρά τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Αν και ανήκει στις αρμοδιότητές του να διευκολύνει το ιατρικό προσωπικό να στελεχώσει τις δημόσιες μονάδες υγείας, ο ίδιος προχωρά μόνο σε υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από μεγάλα νοσοκομεία στα κέντρα υγείας των νησιών. Τακτική που το «γαλάζιο» στέλεχος ακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται στην ίδια θέση.

Τα επείγοντα
Προκειμένου να αλλάξει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνησή του, ο υπουργός Υγείας θα προβεί για άλλη μια φορά σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αλλαγές στα Tμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία αλλά και στις εφημερίες. Αν και εδώ και καιρό διαφημίζει τα έργα εκσυγχρονισμού των κτιρίων στα ΤΕΠ με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να επαναλάβει τις αλλαγές που προωθεί ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς όταν αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα υγείας.


Με βάση τις πληροφορίες του Documento, αντίστοιχη αναφορά αναμένεται να κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προκειμένου να αναδείξει τις βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνηση για το ΕΣΥ.

Ωστόσο, τα έργα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είχαν καθυστερήσει από την αρχή, αφού την κατανομή των κονδυλίων είχε αναλάβει η αλήστου μνήμης πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Και επειδή υπήρχε κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια, η κατανομή και η διαχείριση των έργων δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ομως για να λειτουργήσουν τα ΤΕΠ πρέπει προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να είναι στελεχωμένα. Κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται άμεσα, καθώς οι 10.000 προσλήψεις που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προηγούμενες ΔΕΘ παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Παρ’ όλα αυτά ούτε σε αυτήν τη ΔΕΘ θα παραλείψει να ανακοινώσει για άλλη μια φορά προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, αν και πλέον είναι άγνωστο από ποιον γίνεται πιστευτός.

Οι εφημερίες
Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα των πολιτών για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ο Αδ. Γεωργιάδης προτίθεται να αναφερθεί και στις αλλαγές στο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία προκειμένου να εκλείψουν οι τεράστιες αναμονές που καταγράφονται σήμερα.

Ομως οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στο κενό, αφού οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αντιδρούν έντονα αρνούμενοι να εφημερεύουν συνεχόμενα, καθώς κάτι τέτοιο θα τους οδηγήσει σε επιπλέον ώρες εργασίας και στην απόλυτη εξάντληση. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εφαρμοστεί νέο σενάριο από τον Οκτώβριο, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει τρόπος να κατανέμονται διαφορετικά τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και το ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφέρει ταχύτερα τα περιστατικά, αλλά και οι κατάλληλες μονάδες υγείας οι οποίες θα πρέπει να οριστούν από το υπουργείο Υγείας.

Εχουν αφήσει χωρίς προσωπικό τα κέντρα υγείας
Η δεύτερη θητεία του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκει τους πολίτες και πάλι χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ). Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση παραμένει παγωμένη, αφού μέχρι στιγμής η εικόνα των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων υγείας δεν έχει αλλάξει.

Ειδικότερα, ενώ η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανακοινώσει το σχέδιό της για ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, έμεινε στα χαρτιά καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή στους γνωρίζοντες την υγεία ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Οι εξετάσεις
Από τότε όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε κάποιο νέο εγχείρημα προκειμένου να αλλάξουν τα κέντρα υγείας και οι μικρότερες μονάδες υγείας και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στη γειτονιά τους, αλλά η ίδια η κ. Αγαπηδάκη περιορίστηκε στο να ανακοινώνει κάθε λίγο και λιγάκι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις. Εξετάσεις όμως οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, παρότι υπάρχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλυφθούν τα έξοδα.

Ενδεικτικά, ενώ η κ. Αγαπηδάκη έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για άλλες παθήσεις, μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα που έχει ουσιαστικά υλοποιηθεί σε ένα βαθμό αφορά τον καρκίνο του μαστού με τη διεξαγωγή μαστογραφιών.

Ακόμη κι αυτό όμως φαίνεται πως παρέμεινε μισό αφού δεν είχε οργανωθεί με τρόπο ώστε να μπορούν οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία να επισκεφθούν στη συνέχεια δωρεάν γιατρό για να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους.

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα υγείας, το μόνο που γίνεται μέχρι στιγμής είναι ανακαινίσεις στα κτίρια, επίσης με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά τα άλλα, τα κτίρια αυτά είναι σχεδόν άδεια από προσωπικό στις περισσότερες περιοχές της χώρας και παρέχουν οριακά κάποιες βασικές υπηρεσίες στους πολίτες για επείγουσες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τον πολυδιαφημισμένο προσωπικό γιατρό, στον οποίο μάλιστα έχει κάνει αναφορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε προηγούμενες ΔΕΘ, και αυτός έχει μείνει στα χαρτιά. Μέχρι και σήμερα μόνο οι μισοί Ελληνες διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να τον αξιοποιήσουν καθότι απέχει από τον τόπο κατοικίας τους. Εξάλλου οι πολίτες είχαν σπεύσει να εγγραφούν στο σύστημα με τον προσωπικό γιατρό προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που προέβλεπε παλαιότερη ρύθμιση του Θάνου Πλεύρη.

Ολοι στα νοσοκομεία
Ετσι, με τα κέντρα υγείας της ΠΦΥ να αλλάζουν μόνο εξωτερικά με επισκευές που είναι σε εξέλιξη αλλά χωρίς προσωπικό, οι ασθενείς σπεύδουν στα νοσοκομεία για να λάβουν πρώτες βοήθειες ακόμη και για μικρά προβλήματα υγείας.

Κάτι βέβαια που επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ και ειδικά τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ειδικά κάθε καλοκαίρι οι ασθενείς μεταφέρονται εσπευσμένα από περιφερειακές πόλεις στο Λεκανοπέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους, καθώς οι μικρότερες μονάδες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα πιο απλά προβλήματα υγείας.

Κυνικός Γεωργιάδης για τον θάνατο τουρίστριας
Την τραγική  κατάσταση των περιφερειακών ιατρείων, που αποδεικνύει και πώς αποτιμά την ανθρώπινη ζωή η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο η περίπτωση τουρίστριας ασθενή που έχασε τη ζωή της στην Ανάβρα, λίγα μέτρα από το αγροτικό ιατρείο, το οποίο ήταν κλειστό επειδή δεν υπήρχε γιατρός. «Κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού ιατρούς» ήταν η κυνική απάντηση του υπουργού Υγείας στις σχετικές καταγγελίες του Δήμου Αλμυρού, δείχνοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτε προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών, των νησιωτικών, των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/